Γιατροί του Κόσμου: η λιτότητα στην Ελλάδα χτυπά ανελέητα έγκυες και παιδιά
Σε ένα ρεπορτάζ το οποίο εστιάζει στην θεραπεία εγκύων γυναικών και παιδιών σε όλη την Ευρώπη, η συγκεκριμένη ιατρική ΜΚΟ αναφέρει ότι η λιτότητα έχει χτυπήσει τις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα ιδιαίτερα σκληρά, τοποθετώντας την ιατρική φροντίδα μακριά από τις έγκυες.
Η έκθεση, Access to Healthcare for the Most Vulnerable in a Europe in Social Crisis, παρουσιάζει μια πληθώρα στατιστικών στοιχείων σχετικά με το έργο της φιλανθρωπίας με τις ευπαθείς ομάδες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ενώ οι επιδράσεις της λιτότητας επηρέασαν την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους πιο ευάλωτους σε αρκετές χώρες, είναι σαφές ότι καμία χώρα δεν έχει βιώσει μια τόσο γρήγορη και διεξοδική διάλυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, όπως η Ελλάδα.
Αυτή τη στιγμή σχεδόν 3.000.000 Έλληνες είναι χωρίς καμία ασφάλιση υγείας σε έναν πληθυσμό 10.815.197 - δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού- είναι ανασφάλιστο. Επιπλέον, πολλοί αδυνατούν όλο και περισσότερο να καλύψουν το κόστος από την τσέπη για να επισκεφθούν νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις. Να σημειωθεί ότι στο τελευταίο Μνημόνιο συστάθηκε από την κυβέρνηση και την τρόικα, ένα σύστημα voucher,για τους ανασφάλιστους. Όπως αναφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου, το voucher αυτό, δηλαδή το εισιτήριο, αφορά στην κάλυψη 230.000 ανασφάλιστων, ωστόσο ο στόχος για να καλυφθεί υπολείπεται πολύ ακόμη, καθώς μέχρι τον Μάρτιο του 2014 είχαν εκδοθεί μόνο 21.000 δελτία. Ως αποτέλεσμα αυτού, είναι σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου, στην Ελλάδα να καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό επισκέψεων στις κλινικές του, από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Περίπου το 25% των ασθενών που εξετάζονται από την ΜΚΟ στην Ελλάδα ήταν Έλληνες.
Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο - συνήθως μονοψήφιο νούμερο.
Για τις έγκυες γυναίκες αυτό οδηγεί σε ένα επίπεδο (μη) φροντίδας, ότι καμία χώρα δεν μπορεί να είναι υπερήφανη, πόσο μάλλον μία χώρα, η οποία υποτίθεται ότι ανέπτυξε σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία.
Η πρόσβαση στις δημόσιες μαιευτικές κλινικές έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη ή αδύνατη για ανασφάλιστους έγκυες γυναίκες οι οποίες πρέπει να πληρώσουν το πλήρες κόστος της προγεννητικής φροντίδας και τον τοκετό.
Να σημειωθεί ότι μία απλή γέννα κοστίζει 650 ευρώ, ενώ μία καισαρική ανέρχεται σε περίπου 1200 ευρώ. Μία επιλογή επίσης είναι η διακοπή της κύησης η οποία στην Ελλάδα για τις ανασφάλιστες ανέρχεται σε 350 ευρώ.
Όπως σημειώνει η ΜΚΟ, η κατάσταση αυτή, οδηγεί πολλές ανασφάλιστες μητέρες να μην έχουν προγεννητική φροντίδα πριν από τον τοκετό, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι για την υγεία της μητέρας και του παιδιού και ταυτόχρονα να αυξάνεται το στρες και στην ιατρική ομάδα κατά την διάρκεια του τοκετού.
Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη ανησυχητικές αναφορές από δημόσιες γυναικολογικές πτέρυγες που αρνούνται να εκδώσουν πιστοποιητικά γεννήσεως για τα παιδιά των μητέρων που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το κόστος του τοκετού, ή απειλώντας ακόμα και αρνούμενοι να παραδώσουν το παιδί στους γονείς, μέχρι το κόστος του τοκετού να καλυφθεί.
Με όλα τα παραπάνω δεν αποτελεί έκπληξη ίσως, ότι υπήρξε μια τεράστια μείωση του αριθμού των γεννήσεων στην Ελλάδα (που ήδη πάσχει από ένα χαμηλό ποσοστό γεννήσεων), ενώ και η θνησιγένεια έχει αυξηθεί περισσότερο από 20% κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Επίσης, ο αριθμός των ανεμβολίαστων παιδιών αυξάνεται δεδομένου ότι οι υπηρεσίες για τέτοιους εμβολιασμούς είναι κλειστές.
Ο αριθμός των παιδιών που παραμένουν χωρίς εμβολιασμούς αυξάνεται επίσης, δεδομένου ότι οι πρώην δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες για τέτοιου είδους εμβόλια είναι κλειστές.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2013 το 60 -70% των εμβολιασμών των παιδιών στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε ιδιωτικές κλινικές. Εν τούτοις, ένα πλήρες πακέτο αυτών των εμβολιασμών κοστίζει περίπου 1.200 ευρώ, τα οποία είναι έξω από τις οικονομικές δυνατότητες πολλών οικογενειών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Οι γιατροί της ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου, σημειώνουν ότι αν η τάση αυτή δεν αντιστραφεί, είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσουν και πάλι θανατηφόρες επιδημικές ασθένειες, οι οποίες μπορούσαν να ελεγχθούν από τα εμβόλια.
Πηγή: onMed.gr
Διαβάστε επίσης:
Ο κύβος ερρίφθη: το προσωρινό management του Ντυνάν στο Υγεία