Ο Άδωνις κάνει ένα ακόμα βήμα για την απελευθέρωση των φαρμακείων
Δεδομένου ότι τα φαρμακεία όλης της χώρας διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους, χωρίς να έχει τεθεί ποτέ θέμα μη επάρκειας, η συγκεκριμένη διάταξη φωτογραφίζει σούπερ-μάρκετ ή οποιοδήποτε άλλο πολυκατάστημα θα φιλοξενήσει στο άμεσο μέλλον στους χώρους του σημείο πώλησης φαρμάκων, τύπου shop-in-shop.
Ο κ. Γεωργιάδης για μία ακόμα φορά συντάσσεται με τις απαιτήσεις των δανειστών, παρά τις έντονες αντιρρήσεις τόσο του φαρμακευτικού κλάδου όσο και άλλων επιστημόνων της υγείας, ότι το φάρμακο ως ένα ιδιαίτερο και ευαίσθητο προϊόν πρέπει να διατίθεται μόνο από εξειδικευμένους επιστήμονες και να φυλάσσεται σε κατάλληλους χώρους και συνθήκες.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, κάνει λόγο για «προμελετημένο έγκλημα». Το χτύπημα στα περίπου 12.000 φαρμακεία της χώρας, εκ των οποίων η επιβίωση των μισών και πλέον απειλείται, ξεκίνησε με την απελευθέρωση του ωραρίου, συνεχίστηκε με το λεγόμενο φαρμακοπωλείο (απελευθέρωση στα τ.μ), με τις μειώσεις του ποσοστού κέρδους, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι αυτό να φτάσει στο μνημονιακό 15%. Επίσης, ενώ προς το παρόν η διάθεση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) παραμένει στα φαρμακεία, το θέμα θα επαναξεταστεί και όλα δείχνουν –και με την τελευταία εξέλιξη για τον «αποθηκευτικό χώρο- ότι σύντομα θα πάρουν το δρόμο των σούπερ-μάρκετ και των πολυκαταστημάτων.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, χαρακτηρίζει τη διάταξη απαράδεκτη, που εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα.
Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τονίζει ότι από τη σχετική παράγραφο στο άρθρο 31 του σχεδίου νόμου, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
1. Πότε στα τελευταία πενήντα χρόνια διαπιστώθηκε η ανάγκη ύπαρξης και «υποστηρικτικού αποθηκευτικού χώρου» φαρμακείου και από ποιον διατυπώθηκαν σχετικά προβλήματα και παράπονα ότι δήθεν στην αποθήκη του φαρμακείου δεν χωρούν τα φάρμακα του;
2. Εάν έχετε διαπιστώσει ότι οι χώροι των φαρμακείων είναι ανεπαρκείς, γιατί με το νόμο 4254/2014 καταργήσατε το ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν των 47,5 τ.μ.; Εάν έχετε αντιληφθεί το λάθος σας, σας καλώ να νομοθετήσετε για ελάχιστο εμβαδόν 100 τ.μ. ή και περισσότερων.
3. Γνωρίζετε ότι τα κουτιά των φαρμάκων έχουν ελάχιστο όγκο. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν πώς προκύπτει αυτός ο τεράστιος όγκος φαρμάκων που επιβάλλει την ύπαρξη και υποστηρικτικού αποθηκευτικού χώρου φαρμάκων.
Τα 12.000 φαρμακεία που λειτουργούν σήμερα στη χώρα δεν είχαν και δεν έχουν πρόβλημα χώρου για τα αποθέματά τους, τα οποία συνεχώς μειώνονται και συχνά – πυκνά σε κάθε ανακοστολόγηση απαξιώνονται οικονομικά.
Τα φαρμακεία έχουν πρόβλημα ρευστότητας και οικονομικής επιβίωσης εξαιτίας των μνημονιακών επιλογών που δυστυχώς τόσον εσείς όσον και οι προκάτοχοι σας, προωθείτε.
4. Επειδή η περί ης ο λόγος παράγραφος περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο «ρυθμίσεις για τα φαρμακεία» παρακαλώ να αφαιρεθεί από το συγκεκριμένο κεφάλαιο και να συμπεριληφθεί σε ένα άλλο κεφάλαιο με τίτλο «Επιπλέον ρυθμίσεις για τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετήθηκαν με το Ν. 4254/2014».
5. Πόσα άλλα «μηνύματα» πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει ανάλογες «εξυπηρετήσεις» συμφερόντων; Φαίνεται ότι το μήνυμα των εκλογών δεν ήταν τόσο δυνατό.
Οι φαρμακοποιοί, πάντως, προειδοποιούν ότι θα υπάρξει έντονη διαμαρτυρία και παρέμβασή τους στη βουλή, ώστε να αποσυρθεί η επίμαχη παράγραφος.
Διαβάστε επίσης:
Οι ανασφάλιστοι δεν είναι προεκλογική «καραμέλα»
Σε κίνδυνο η λειτουργία του Κέντρου Δηλητηριάσεων
Απολογισμός από τον Άδωνι για να προλάβει τον ανασχηματισμό
Παραμένουν ο Πειραιάς και τα νησιά χωρίς Παιδοχειρουργική Κλινική!