Άδωνις: Έφυγε δίνοντας τη χαριστική βολή στο ελληνικό φάρμακο

Αθόρυβα ο Άδωνις Γεωργιάδης, μία ημέρα πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Υγείας, φρόντισε να παραδώσει «καμένη γη» στον αντικαταστάτη του Μάκη Βορίδη, όσον αφορά τον τομέα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, βάζοντας ταφόπλακα στο ελληνικό φάρμακο.
4'


Με υπουργική απόφαση, η οποία αποσιωπήθηκε μεθοδικά για να μην επισκιάσει τη «συγκίνηση» της τελετής παράδοσης-παραλαβής και θα δημοσιευθεί σύντομα (ίσως αύριο), ο πρώην μνημονιακότερος όλων των υπουργών, αλλά και αποτυχημένος, όπως φάνηκε εκ της αποφάσεως Σαμαρά για την αντικατάστασή του, έδωσε ένα ακόμα θανάσιμο πλήγμα στο ελληνικό φάρμακο. Ένα πλήγμα που ουσιαστικά «τελειώνει» κατά τον ίδιο τρόπο που ολοκλήρωσε τη δική του καταστροφική θητεία και εκείνη του Μάκη Βορίδη, πριν καλά καλά αρχίσει...

Σύμφωνα με αυτήν, η ανακοστολόγηση στο επικείμενο δελτίο τιμών φαρμάκων φέρνει νέες μειώσεις της τάξης του 8% σε σκευάσματα προ του 2012. Οι τιμές στα φάρμακα μετά το 2012 θα διαμορφωθούν στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης, ενώ αυτές των γενοσήμων θα μειωθούν κατά 4%. Πρόκειται για συνέχεια στις αλλεπάλληλες μειώσεις που εφάρμοσε ο κ. Γεωργιάδης κατά τη μονοετή θητεία του στο υπουργείο Υγείας και έφεραν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία στο όριο της επιβίωσής της.

Όπως ο ίδιος φρόντιζε να υπενθυμίζει, οι τιμές των φαρμάκων επρόκειτο να υποστούν νέα μείωση στο δελτίο τιμών του Ιουλίου, με μόνο στόχο να εξυπηρετηθεί η καταβαραθρωμένη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, για την οποία η τρόικα θέλει να μην ξεπεράσει τα 1,918 δισ. ευρώ το 2014.

Τι κι αν οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να πληρώνουν δυσθεώρητη συμμετοχή και χαράτσια στις συνταγές ή αν ο κλάδος του φαρμάκου έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πολλές φορές μέχρι σήμερα. Κατά τα άλλα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία περιλαμβάνεται στους πυλώνες της κυβέρνησης για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο οι πολιτικές του κ. Γεωργιάδη δεν θα αφήσουν παραγωγική μονάδα όρθια, για να συντελεστεί η πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη, αφού υποχρεώνονται είτε να βάλουν λουκέτο είτε να πάρουν το δρόμο του εξωτερικού.

Ίσως, στο πίσω μέρος του μυαλού του κ. Γεωργιάδη ήταν αυτή ακριβώς η εξέλιξη, να εξαφανιστούν οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις από το χάρτη και να αντικατασταθούν από ξένες πολυεθνικές παραγωγής φθηνών γενόσημων. Ο κ. Γεωργιάδης επιβεβαίωσε με την τελευταία πράξη του ότι η πρώτη του μέριμνα ήταν να ικανοποιεί στο έπακρο τις επιταγές των δανειστών. Άλλωστε, ένα από τα αποχαιρετιστήρια τηλεφωνήματα που δέχτηκε με την είδηση της αποχώρησής του από το υπουργείο Υγείας, φέρεται να ήταν από κορυφαίο στέλεχος της τρόικα. Ο χαρακτηρισμός «ήσουν ο πιο μεγάλος μεταρρυθμιστής υπουργός», τον οποίο φέρεται να απηύθυνε ο τροϊκανός στον κ. Γεωργιάδη, τα λέει όλα.

Βάζοντας από την πλευρά του και την ταφόπλακα, μετά τα άπειρα λιθαράκια, στην ολοκλήρωση του καταστροφικού σχεδίου των δανειστών για την υγεία των Ελλήνων, ο κ. Γεωργιάδης υπονόμευσε και την έναρξη της θητείας του φίλου του, Μάκη Βορίδη, στο υπουργείο, καθώς ο τελευταίος φέρεται να είχε πάρει εντολές από το Μαξίμου για να επιτύχει μία όσο το δυνατόν καλύτερη σχέση με τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες το τελευταίο διάστημα είναι –δικαιολογημένα- στα... κάγκελα.

Πληροφορίες μάλιστα έλεγαν ότι θα επιχειρήσει να μετριάσει κάποιες ρυθμίσεις, όπως περικοπές σε τιμές και άλλα μέτρα, ώστε να καμφθεί η μεγάλη δυσαρέσκεια του κλάδου.

Ο φίλος του, ωστόσο, φρόντισε με το «καλημέρα» να του δέσει τα χέρια. Ήδη, μεγάλες εταιρείες φέρονται να έχουν καταθέσει αιτήματα στον ΕΟΦ για την απόσυρση των φαρμάκων τους από την Ελλάδα.

Δραματικές ελλείψεις σε αναγκαία φάρμακα, λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών, αν ο νέος υπουργός Υγείας δεν αντιστρέψει άμεσα την κατάσταση.

Από τη στιγμή που η πολιτική Άδωνι (σ.σ. μακριά από τις κάμερες και επί της ουσίας) καταδικάστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, κυρίως όμως από τους Έλληνες πολίτες στις πρόσφατες εκλογές, ο κόσμος της υγείας αναμένει από το διάδοχό του να διορθώσει τα λάθη του προκατόχου του, που δημόσια παραδέχτηκε και η κ. Παπακώστα ότι θα αποτελέσει κύριο μέλημα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις: Αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη για λάθη και υπερβολές

Κ. Παπακώστα: Καρφιά προς Άδωνι και γέφυρες σε γιατρούς-φαρμακοποιούς

Βορίδης και Υγεία κρίνουν την κυβέρνηση