«Βόμβα» για τη δημόσια υγεία η σκόνη από την Αφρική
Στοιχεία σοκ από τις έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων-Αναπνέουμε σε μεγάλες ποσότητες μόλυβδο, ψευδάργυρο, χρώμιο, βανάδιο, αρσενικό και νικέλιο
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας νέες έρευνες, τόσο Ελλήνων, όσο και ξένων επιστημόνων, για τις ουσίες που εντοπίζονται στη σκόνη από την Αφρική, η οποία «σκεπάζει» τη χώρα μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει εντοπιστεί μία ολόκληρη λίστα από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, τα οποία, μάλιστα, παρουσιάζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που εκτιμούσαν.
Όπως αναφέρει η «Real», οι μετρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2013 στην Αθήνα και τη Χαλκιδική, έδειξαν ότι αναπνέουμε μόλυβδο, ψευδάργυρο, χρώμιο, βανάδιο, αρσενικό και νικέλιο.
Το ζήτημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προκαλεί τεράστια ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για τις επιπτώσεις που έχει η μεταφορά της «τοξικής» αφρικανικής σκόνης στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον, καθώς εμφανίζεται πλέον σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.
Μάλιστα, η αφρικανική σκόνη συσχετίζεται ήδη με τα προβλήματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα αυξημένα επεισόδια εμφάνισης σκόνης στον ουρανό των χωρών της Μεσογείου οφείλονται ερημοποίηση που καταγράφεται στη Σαχάρα, μία από τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου της Καρλσρούης και του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, που συμμετέχουν στις έρευνες μέτρησης των επικίνδυνων ουσιών της αφρικανικής σκόνης εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι, λόγω της συνεχιζόμενης ερημοποίησης, η μεταφερόμενη σκόνη θα αυξάνεται σε ετήσια βάση.
«Βόμβα» για την υγεία
Οι αυξημένες συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης, αλλά και οι επικίνδυνες ουσίες που περιέχει, έχουν ήδη προκαλέσει συνέπειες στη δημόσια υγεία. «Κάθε φορά που υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις σκόνης, αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Στην Κρήτη, έχει καταγραφεί αύξηση των εισαγωγών για αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, ενώ στην Αθήνα σημειώνεται αύξηση στις νοσοκομειακές εισαγωγές για παιδικό άσθμα και αρρυθμίες. Θα ολοκληρώσουμε και θα παρουσιάσουμε τον ακριβή συσχετισμό σκόνης και εισαγωγών σε νοσοκομεία, τους επόμενους μήνες», δηλώνει ο καθηγητής Κλιματολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Νάστος.
Τι αποκαλύπτουν οι μετρήσεις
Οι μετρήσεις για την ποιότητα της αφρικανικής σκόνης που μεταφέρεται στη χώρα μας έγιναν τον Απρίλιο του 2013. Κατά τη διάρκεια των μετρήσεων εντοπίστηκαν:
Στην Αθήνα:
Σε κάθε γραμμάριο σκόνης βρέθηκαν 173 μgr μολύβδου, 60 μgr ψευδάργυρου, 10 μgr χρωμίου και 6 μgr βαναδίου.
Στη Χαλκιδική:
Σε κάθε γραμμάριο σκόνης υπήρχε πολύ υψηλή περιεκτικότητα ψευδάργυρου, της τάξεως των 221 μgr, ενώ ο μόλυβδος μετρήθηκε στα 20 μgr, το χρώμιο στα 5 μgr και το βανάδιο στα 12 μgr.
Διαβάστε επίσης:
Επτά εκατομμύρια θάνατοι λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Πώς οι επιστήμονες θα αλλάζουν το DNA των ανθρώπων