Οι Γερμανοί, τα ερείπια στην Δημόσια Υγεία και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Μετά το εν ψυχρώ και συστηματικό γκρέμισμα, ξαφνικά βλέπουν την κατάσταση εφιαλτική και ανακαλύπτουν την συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας…
Μετά από το εν ψυχρώ και συστηματικό γκρέμισμα που άφησε ερείπια στην Δημόσια Υγεία οι Γερμανοί τώρα ξαφνικά, βλέπουν την κατάσταση εφιαλτική και ανακαλύπτουν την συμβολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Η ερμηνεία εμφανίζεται τόσο απλή, όσο και απρόβλεπτα κυνική, μετά τις αποφάσεις της συγκυβέρνησης που έριξαν στα τάρταρα την ελληνική Δημόσια Υγεία και προκάλεσαν τεράστια κύματα κοινωνικής οργής στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, και η Γερμανία παραδέχεται πλέον αδρά αυτό που εδώ και καιρό προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση, αναφορικά με το υγειονομικό μας σύστημα, το οποίο βρίσκεται στα όριά του, υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο με εκατ. ανασφάλιστους, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, να δίνουν κυριολεκτικά μάχη για την αξιοπρεπή περίθαλψη των πολιτών.
Το είπε ξεκάθαρα ο Γερμανός εντεταλμένος για τις μεταρρυθμίσεις Βόλφγκανγκ Τσέλερ, μιλώντας στη Deutsche Welle, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτήρισε καταστροφική την κατάσταση στην υγεία.
Λες και δεν γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες την κατάσταση την οποία έχουν βιώσει εδώ και έξι χρόνια στο πετσί τους, μετά από μία σειρά επώδυνων μνημονιακών πολιτικών τις οποίες εφάρμοσε κατά γράμμα και χωρίς περικοπές η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά που πήρε την σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Και άραγε δεν γνωρίζουν οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ότι ποιος άλλος μας οδήγησε στην κατάσταση αυτή και στην αγκαλιά της Μέρκελ , παρά οι ίδιοι οι Γερμανοί σε συνεργασία με το ΔΝΤ την ΕΚΤ και την ΕΕ.
Ο κ. Τσέλερ αναφέρει ότι «ο Έλληνας ασθενής, ασθενεί βαρέως» και πως είναι δυνατόν να είναι διαφορετικά τα πράγματα καθώς το ΕΣΥ ματώνει καθημερινά με τόσο μειωμένους προϋπολογισμούς και με μία Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας (ΠΕΔΥ) από την οποία απουσιάζουν βασικές ειδικότητες, ενώ και οι ίδιοι οι γιατροί, έχουν γυρίσει για τα καλά την πλάτη τους σε αυτήν.
«Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουν στην πραγματικότητα πόσο κακή είναι η κατάσταση, ανάμεσα σε αυτούς και πολιτικοί», τόνισε ο γερμανός πολιτικός. Βεβαίως για να μαζέψει κάπως τα πράγματα, τόνισε στην συνέχεια, ότι «προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ο νέος υπουργός Υγείας, όσο και ο προκάτοχός του, αλλά και ο πρωθυπουργός Σαμαράς, είναι πολιτικοί με στρατηγική και θέληση να προσφέρουν. Αυτή είναι και η μεγάλη μου ελπίδα». Δεν είχε την ευκαιρία όμως άραγε, να ρωτήσει ο κ. Τσέλερ και να πληροφορηθεί ότι ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης αποτέλεσε σύμφωνα με όλους τους υγειονομικούς φορείς, «τον απόλυτο εκτελεστή της υγείας στην Ελλάδα» ενώ τα μέτωπα που άνοιξε με γιατρούς, Συλλόγους, φαρμακοποιούς και παρόχους υγείας ήταν αδύνατον να κλείσουν και για τον λόγο αυτό, πάφθηκε από τον πρωθυπουργό στον πρόσφατο ανασχηματισμό του Ιουνίου.
Ο Γερμανός αξιωματούχος όμως είναι και ιδιαίτερα λαλίστατος για το θέμα των γενοσήμων επισημαίνοντας ότι οι έλληνες παρασκευαστές φαρμάκων αποτελούν μία μεγάλη ευκαιρία για το σύστημα υγείας, προτρέποντας να εφαρμόσουμε και εμείς ακόμη πιο εντατικά την συνταγογράφηση των γενοσήμων, τα οποία μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά στο σύστημα υγείας. Δεν χρειαζόταν να το πει ο γερμανός αξιωματούχος, το έχουν ήδη αναφέρει και είναι πιστοποιημένο από μεγάλους Οργανισμούς όπως η διεθνήςMc Kinsey και το ΙΟΒΕ, ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να στηρίξει την ελληνική οικονομία και έχει αποδειχθεί ότι στα χρόνια της κρίσης αποτέλεσε σημαντικό οχυρό. Σε αντίθεση με άλλους κλάδους, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, διατήρησε τις θέσεις εργασίας και υλοποίησε μία σειρά από επενδύσεις που θα ζήλευαν ακόμη και άλλοι μεγάλοι και παραδοσιακοί βιομηχανικοί τομείς.
Η χρήση των γενοσήμων δεν είναι σε βάρος της ποιότητας, αναφέρει, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για την ίδια δραστική ουσία, αλλά από άλλη εταιρεία. Και εάν υπάρχουν ενδοιασμοί για την ασφάλεια για παρασκευάσματα που μας έρχονται από άλλες ηπείρους, μπορούμε να προμηθευτούμε γενόσημα από την ευρωπαϊκή αγορά, που είναι εγγυημένα».
Ωστόσο εδώ καλό θα ήταν ο κ. Τσέλερ να επισημάνει, ότι θα πρέπει όλοι οι πολίτες να είναι προσεκτικοί στα ανώνυμα γενόσημα τα οποία έρχονται από τρίτες χώρες, ανέλεγκτα με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δημόσιας υγείας.
Για τα νοσοκομεία ο γερμανός πολιτικός αναφέρθηκε ενδελεχώς στο θέμα της χρηματοδότησης, και η τραγική ειρωνεία είναι ποια χρηματοδότηση την ώρα που οι προϋπολογισμοί είναι τόσο τραγικά μειωμένοι. Πρότεινε δε, να εφαρμοστούν όπως και στην Γερμανία τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα μία συνταγή όπως την χαρακτήρισε «δοκιμασμένη και επιτυχημένη».
Πρόκειται για το σύστημα της κατ΄ αποκοπήν κοστολόγησης μιας εγχείρισης ή μιας θεραπείας με ένα συγκεκριμένο ποσό, έτσι ώστε να ξέρει το νοσοκομείο τι έχει λαμβάνειν από τον ασφαλιστικό οργανισμό. Τα ποσά αναπροσαρμόζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος. Δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να εφαρμοστεί από τη μια μέρα στην άλλη, προειδοποιεί ο Β. Τσέλερ. Χρειάζεται διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά το υπουργείο Υγείας βλέπει πολύ θετικά την πρόταση.
Η Γερμανική κυβέρνηση μετέρχεται όπως όλα δείχνουν όλων των μεθόδων και τρόπων, προκειμένου να περνά διαρκώς την γραμμή της, ενώ είναι πασιφανές, ότι τώρα βλέπουν την καταστροφή- προτείνοντας δικές τους λύσεις- σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τσέλερ και επιβεβαιώνονται όσα βιώνει εδώ και χρόνια η ελληνική κοινωνία.
Διαβάστε επίσης:
Deutsche Welle: Η μεγάλη ευκαιρία των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων σε ένα δύσκολο περιβάλλον
Φάρμακα σε ανασφάλιστους: Δεν είναι απλό το εγχείρημα
«Τρικλοποδιά στην ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας»