Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το νέο πλαφόν συνταγογράφησης

Προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αναστολή και ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό νέων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων, ετοιμάζουν τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το νέο πλαφόν συνταγογράφησης
3'


Η συγκυβέρνηση επανέφερε το μέτρο του πλαφόν, παρά το γεγονός ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε αναστείλει την ισχύ της προηγούμενης απόφασης του τέως υπουργού Υγείας, Α. Γεωργιάδη και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντού. Με στόχο να μην υπερβεί η καθαρή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη τα 2,019 δισ. ευρώ το 2014, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, στη συνταγογράφηση εισάγονται τώρα κριτήρια ανά ιατρική ειδικότητα, αριθμό ασθενών, το μήνα του έτους, τη γεωγραφική περιοχή, ενώ τίθενται και κατώτατα όρια συνταγογράφησης γενόσημων.

Επίσης, στην Υπουργική Απόφαση επαναλαμβάνεται η υποχρέωση των φαρμακοποιών να γνωστοποιήσουν στον ασφαλισμένο κατά την εκτέλεση της συνταγής ποια σκευάσματα έχουν τη χαμηλότερη τιμή (γενόσημα) και το ποσοστό συμμετοχής που αντιστοιχεί σε κάθε φάρμακο. Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει σε μηνιαία βάση τα δεδομένα εκτέλεσης συνταγών ανά φαρμακοποιό, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ μπορεί να θεσπίζει κίνητρα και αντικίνητρα για τους φαρμακοποιούς σε σχέση με το πόσα γενόσημα προωθούν από τα φαρμακεία τους.

Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι το πλαφόν που προβλέπεται για πολλές κατηγορίες ασθενών, υπολείπεται κατά πολύ από τις πραγματικές τους ανάγκες. Για παράδειγμα, στους καρδιολόγους έχει ορισθεί πλαφόν 35-40 ευρώ το μήνα ανά ασθενή, για τους πνευμονολόγους γύρω στα 60 ευρώ, για τους ενδοκρινολόγους 60 ευρώ. Για τους παθολόγους ο μέσος όρος είναι 55 ευρώ. Επίσης, δεν έχει προβλεφθεί διαφοροποίηση σε εξειδικευμένες παθήσεις, όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης ή οι αιματολογικές παθήσεις, οι οποίες έχουν υψηλό κόστος συνταγογράφησης.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε σήμερα ότι προσφεύγει στο ΣτΕ για την αναστολή και ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό νέων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων (ΦΕΚ Β΄1706), καθώς –όπως θεωρεί- μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Ο ΠΙΣ τονίζει ότι είναι απαράδεκτο να τίθενται φραγμοί και όρια στην αντιμετώπιση του ασθενούς με λογιστικά κριτήρια και όχι επιστημονικά, ενώ σημειώνει ότι η φαρμακευτική περίθαλψη των 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων πολιτών, δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις παροχής ασφαλούς φαρμακευτικής περίθαλψης.

Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) συνεχίζει τις νομικές διαδικασίες που είχε ξεκινήσει στις αρχές του έτους με την προσφυγή κατά της προηγούμενης απόφασης για το πλαφόν, προκειμένου να ακυρωθεί και η νέα Υπουργική Απόφαση, η οποία «θέτει και πάλι περιορισμούς στην απρόσκοπτη άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος».

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, ο ΙΣΑ «δεν είναι ενάντια στον έλεγχο εν γένει, είναι όμως ενάντια όταν ο έλεγχος στηρίζεται μόνο σε λογιστικά στοιχεία. Ο εξορθολογισμός και η εξυγίανση της υγείας θα επιτευχθεί θέτοντας πρωτίστως τους πυλώνες του ελέγχου, υλοποιώντας την συνταγογράφηση βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) και την θέσπιση πρωτοκόλλων διαγνωστικών – θεραπευτικών, έτσι ώστε να καθιστά αδύνατη την μετακύλιση του βάρους στον ίδιο τον ασθενή της επιλογής του φαρμάκου του».

Διαβάστε επίσης:

«Αντισυνταγματικό το πλαφόν συνταγογράφησης στα γενόσημα»

Υπάλληλοι με πλαστά πτυχία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
11:17Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Το Μαξίμου δεν ξενύχτησε για τον ΣΥΡΙΖΑ