Τα νέα αυστηρά μέτρα που επιβάλλουν τη χρήση γενόσημων

Οι ασθενείς θα πληρώνουν το σύνολο της αξίας του φαρμάκου, στην περίπτωση που δεν επιλέξουν γενόσημο, ενώ επισημαίνεται στη συνταγή – ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ επιχειρούν να κρύψουν τα δικά τους ελλείμματα κοινωνικής πολιτικής
6'

Σε νέες, πρωτοφανείς περιπέτειες βάζει ασθενείς και φαρμακοποιούς η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για την «τήρηση ορίων δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων», η οποία εκδόθηκε στις 18 Ιουλίου και έρχεται να επιβάλει με ακόμα πιο δραστικά μέτρα την αύξηση της χρήσης γενοσήμων.

Η εγκύκλιος κρύβει νέες επιβαρύνσεις για τους ασθενείς, οι οποίοι αν δεν συμμορφώνονται σε κάποιες περιπτώσεις με τη χορήγηση γενόσημου και επιμένουν σε άλλο φάρμακο, θα πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους το αντίτιμο του φαρμάκου.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι καθιστά τους ασθενείς συνυπεύθυνους σε μια διαδικασία που δεν μπορούν να διαχειριστούν καθώς δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις, αυτήν της επιλογής φαρμακευτικού σκευάσματος, ενώ από την άλλη μετατρέπει τους φαρμακοποιούς σε χωροφύλακες των επιλογών των ασθενών, απειλώντας τους με κυρώσεις.

Όπως φαίνεται, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ίσως και λόγω ελλιπούς ακόμα εξοικείωσης με το πολυσύνθετο και ευαίσθητο ζήτημα του φαρμάκου, έχει πέσει «θύμα» των διοικήσεων του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ, που προτείνουν πρωτάκουστα μέτρα για να καλύψουν έτσι τις δικές τους «μαύρες τρύπες». Ο προϋπολογισμός για το φάρμακο του ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ελέγχου για τρίτη συνεχόμενη φορά. Μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2014, η υπέρβαση που καταγράφεται στις δαπάνες φαρμάκου αγγίζει ήδη τα 150 εκατ. ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις από το χώρο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, όσο δηλαδή ήταν η απόκλιση όλης της περσινής χρονιάς.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος, η οποία έχει αποσταλεί στον ΕΟΠΥΥ, την ΗΔΙΚΑ, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ορίζει ότι «η ΗΔΙΚΑ θα πρέπει να αναπροσαρμόσει το σύστημα ώστε ο ιατρός να δύναται να υποδείξει τις περιπτώσεις που πρέπει να χορηγηθεί γενόσημο φάρμακο. Εφόσον ο ιατρός υποδείξει γενόσημο φάρμακο, δεν επιτρέπεται η χορήγηση μη γενοσήμου από το φαρμακείο».

Μέχρι πρότινος, η επισήμανση χορήγησης γενοσήμου από τον ιατρό δεν ήταν δεσμευτική για τον φαρμακοποιό και τον ασθενή, ο οποίος μπορούσε να επιλέξει πρωτότυπο φάρμακο (υπό προστασία ή μη), πληρώνοντας την αντίστοιχη συμμετοχή, παρόλο που έχει αυξηθεί σημαντικά με βάση τις πρόσφατες διατάξεις. Η πρακτική αυτή είναι συχνή, καθώς πολλοί ασθενείς δεν επιθυμούν να αντικαταστήσουν τη φαρμακευτική αγωγή που έχουν συνηθίσει και εμπιστεύονται.

Από τη νέα εγκύκλιο προκύπτει ότι αν ο ασθενής επιμένει να μην πάρει γενόσημο, θα επιβαρυνθεί με το σύνολο της αξίας του φαρμάκου. Η εξέλιξη αυτή θα εκτοξεύσει την ιδιωτική δαπάνη των ασθενών για την προμήθεια φαρμάκων, που ήδη έχει ξεπεράσει ακόμα και την «πρωταθλήτρια» Πορτογαλία, δημιουργώντας στην πράξη ασθενείς και υγεία δύο ταχυτήτων, αυτών που θα μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν από την τσέπη τους και αυτών που θα αναγκάζονται, θέλοντας και μη, να παίρνουν το φθηνότερο γενόσημο.

Σε άλλο σημείο, η εγκύκλιος αναφέρει: «Κατά την εκτέλεση των συνταγών οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν στον ασθενή για κάθε συνταγή συγκεκριμένης δραστικής ουσίας χωριστά, το φάρμακο με τη χαμηλότερη τιμή και το ποσοστό συμμετοχής που του αντιστοιχεί. Εφόσον ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο, πληρώνει τη διαφορά και ο φαρμακοποιός οφείλει πριν την εκτέλεση της συνταγής να ενημερώσει τον ασθενή για το σύνολο της συμμετοχής του. Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκτέλεσης συνταγών προσαρμόζεται από την ΗΔΙΚΑ ώστε ο ΕΟΠΥΥ να ελέγχει σε μηναία βάση τα δεδομένα εκτέλεσης συνταγών ανά φαρμακοποιό, να προβαίνει σε συγκριτικές αναλύσεις στη βάση προκαθορισμένων δεικτών και να θεσπίζει κίνητρα και αντικίνητρα για τους φαρμακοποιούς για την επίτευξη των στόχων του Οργανισμού».

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Υγείας δίνει στους ασθενείς ρόλο γιατρού, οι οποίοι χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις, καλούνται να επιλέξουν ποιο φάρμακο θα πάρουν. Ελλείψει επιστημονικής ειδίκευσης, οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να επιλέγουν με γνώμονα τον οικονομικό παράγοντα και την αποτρεπτικά υψηλή συμμετοχή για μια σειρά φαρμάκων.

Από την άλλη, με την εισαγωγή «κινήτρων και αντικινήτρων» για τα φαρμακεία, οι φαρμακοποιοί καλούνται να παίζουν το ρόλο «χωροφύλακα» στο τι θα επιλέξουν οι ασθενείς, φοβούμενοι και τις κυρώσεις (οι οποίες ωστόσο δεν διευκρινίζονται) αν οι πελάτες τους επιμένουν να μην παίρνουν το φθηνότερο γενόσημο.

Σε συνδυασμό με τη διάταξη από την πρόσφατη υπουργική απόφαση, που υποχρεώνει τα φαρμακεία να διατηρούν πάντα απόθεμα των φθηνότερων γενοσήμων σε κάθε κατηγορία δραστικής ουσίας, τη στιγμή που οι τιμές μεταβάλλονται συνεχώς, δυσχεραίνεται σε μεγάλο βαθμό η ίδια η λειτουργία των φαρμακείων. Στην πράξη, δηλαδή, κάτι τέτοιο είναι σχεδόν ανεφάρμοστο αφήνοντας έτσι έκθετους τους φαρμακοποιούς.

Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να μπουν σε αυτή τη διαδικασία και αναμένονται αντιδράσεις από τον κλάδο. Το υπουργείο Υγείας μπορεί να θεωρεί ότι η «νεκρή» περίοδος του καλοκαιριού θα αμβλύνει την κατάσταση, καθώς η πλειοψηφία των ασθενών θα έρθει αντιμέτωπη με τις νέες ρυθμίσεις από Σεπτέμβριο. Το στίγμα, πάντως, για το τι θα επακολουθήσει αναμένεται να δοθεί σύντομα, από τις πρώτες ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των φαρμακοποιών.

Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΕΟΝ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΤΡΟΠΟ, ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ, ΟΤΙ ΤΟ ΕΠΙΜΟΝΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΣΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, ΗΤΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΟΡΘΟ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ. Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΔΙΚΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΕΛΑΦΡΑ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ, ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ.

Στο σημείο που έχει φτάσει σήμερα η δημόσια υγεία, δεν χωρούν πια προφάσεις περί μνημονιακών υποχρεώσεων. Άλλωστε, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να κάνει πράξη τη δέσμευσή της για προσέγγιση με κοινωνική ευαισθησία στα μεγάλα προβλήματα της υγείας και να αποτινάξει τα όποια βαρίδια συντηρούν σκληρές, λογιστικού τύπου πολιτικές, που αποδείχτηκε μάλιστα πως δεν απέδωσαν τους καρπούς που οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν υποσχεθεί.

Διαβάστε επίσης:

Νέες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων με εκτόξευση της συμμετοχής

Συνεχίζεται η μάχη κατά των ινδικών, αμφίβολης ποιότητας, γενόσημων

Αυτό είναι το μέλλον που ετοιμάζουν Σαμαράς και δανειστές για τους Έλληνες

«Αντισυνταγματικό το πλαφόν συνταγογράφησης στα γενόσημα»