Μ. Βορίδης: Η αξιολόγηση δεν θα οδηγήσει σε απολύσεις
Ο κ. Βορίδης ενημέρωσε τους διοικητές ότι στο πλαίσιο της κατανομής των αρμοδιοτήτων, το σύστημα υγείας στα νοσοκομεία θα βρίσκεται στην αρμοδιότητα του αναπληρωτή Υπουργού, Λεωνίδα Γρηγοράκου. «Ούτως ή άλλως η συνεργασία μας με τον κύριο Αναπληρωτή είναι πολύ στενή, είναι άψογη και είναι ανέφελη κυριολεκτικά» σημείωσε.
Για τους «σφιχτούς» προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να αντιστοιχηθούν οι αριθμοί σε πραγματικά μεγέθη αποδοτικής παροχής υπηρεσίας προς τους νοσηλευόμενους, καθώς αυτό είναι που «θα αποτυπώσει τελικά τους προϋπολογισμούς στην πραγματική κατάσταση και θα μας επιτρέψει να πάμε και σε ένα πραγματικό εξορθολογισμό. Όχι σε ένα εξορθολογισμό στον οποίο στην πραγματικότητα συμπιέζουμε τους προϋπολογισμούς γιατί έχουμε την υποχρέωση προσαρμογής, αλλά σε έναν προϋπολογισμό ο οποίος βελτιώνεται, πετυχαίνει τα μεγέθη του, εξετάζοντας την αποδοτικότητα της κάθε δράσης».
Όσον αφορά στην αξιολόγηση ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε ότι «αποτελεί νομική υποχρέωση και πρέπει να γίνει», απορρίπτοντας την άποψη ότι θα οδηγήσει σε απολύσεις ή θα τροφοδοτήσει τη δεξαμενή διαθεσιμότητας-κινητικότητας, καθώς δεν προβλέπει κάτι τέτοιο ο νόμος, όπως είπε. Επίσης, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι για τη χώρα στο εξής, καθώς «οι στόχοι των προγραμμάτων κινητικότητας, διαθεσιμότητας και εξόδου εκπληρώνονται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο ήρθε και ολοκληρώνεται σε εφαρμογή το 2014. Ποιοι είναι οι ποσοτικοί στόχοι για το 2015; Απάντηση: δεν υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι».
Υπενθύμισε δε ότι «εξαγγείλαμε με την πολιτική ηγεσία προ 20 ημερών προσλήψεις στο σύστημα υγείας. Με συγχωρείτε, είμαστε τρελοί; Δηλαδή από τη μία μεριά θα ξεκινούμε προσλήψεις και από την άλλη μεριά θα κάνουμε απολύσεις;».
Παράλληλα, προανήγγειλε αντικαταστάσεις διοικητών που δεν θα εφαρμόσουν το νόμο για την αξιολόγηση. «Δεν μπορώ να λαμβάνω χαρτιά από διοικήσεις που να μου εξηγούν γιατί δεν θα εφαρμόσουν το νόμο. Αυτά τα χαρτιά δεν υπάρχουν. Εάν οι διοικήσεις θεωρούν ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν το νόμο, παρακαλώ μαζί με τις παρατηρήσεις τους γιατί δεν μπορούν να εφαρμόσουν το νόμο και την παραίτησή τους».
Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στη σύμβαση αποδοτικότητας που θα συναφθεί μεταξύ των διοικήσεων των νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών. Πρόκειται για έναν μηχανισμό «με τον οποίο οι διοικητές, οι υποδιοικητές, οι ειδικοί σύμβουλοι των νοσοκομείων αποδέχονται την αξιολόγησή τους από τις υγειονομικές περιφέρειες. Από τη στιγμή που ζητάμε και επιμένουμε να γίνει η αξιολόγηση προσωπικού, είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να εξαιρούμε τους εαυτούς μας από μία διαδικασία αξιολογήσεως η οποία μάλιστα θα έχει συμβατικά χαρακτηριστικά με την έννοια ότι αποδεχόμαστε και συνέπειες εξαιτίας μίας δυσμενούς αξιολογήσεως».
Διαβάστε επίσης:
Τα νέα αυστηρά μέτρα που επιβάλλουν τη χρήση γενόσημων