Η απόφαση του ΣτΕ και το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη

«Παγώνουν» μέχρι νεωτέρας οι κυβερνητικές αποφάσεις για το πλαφόν στη συνταγογράφηση των δραστικών ουσιών ανά ιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή.

Η απόφαση του ΣτΕ και το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη
2'


Με προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σωτήρη Ρίζου τόσο η εφαρμογή της απόφασης του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη όσο και η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν στη συνταγογράφηση των δραστικών ουσιών «παγώνουν» μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ επί της αίτησης αναστολής του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για το ίδιο θέμα. Στο μεταξύ σήμερα κατατέθηκε αντίστοιχη προσφυγή και από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Οι γιατροί ζητούν να ανασταλεί και ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Υγείας για «τον καθορισμό ελαχίστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και καθορισμό ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων».

Με τις δύο επίμαχες αποφάσεις τίθενται συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.

Οι ιατρικοί φορείς υποστηρίζουν ότι, πλέον της αντισυνταγματικότητας, οι δύο επίμαχες προσβαλλόμενες αποφάσεις επιφέρουν σημαντικούς φραγμούς κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος σε όλη την πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ είναι αντίθετες στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι οι επίμαχες αποφάσεις παραβιάζουν το άρθρο 2 του Συντάγματος που αναφέρει ότι πρωταρχική υποχρέωση του κράτους είναι η προστασία της αξίας του ανθρώπου στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και το δικαίωμα στην υγεία.

Όμως, με τις επίμαχες δύο αποφάσεις περιορίζεται υπέρμετρα το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψης, σημειώνουν οι γιατροί. Παράλληλα, όπως τονίζουν παραβιάζεται το άρθρο 5 του Συντάγματος που προστατεύει την οικονομική ελευθερία, η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αλλά και η Ευρωπαϊκή οδηγία 2001/83/ΕΕ. Καταλήγοντας στην προσφυγή τους οι γιατροί επισημαίνουν πως για να διαφυλαχθεί η προστασία της δημόσιας υγείας η συνταγογράφηση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον έχοντα την ευθύνη της επιλογής του καταλληλότερου για τον κάθε ασθενή φαρμάκου, θεράποντα γιατρό.

Πάντως και στο παρελθόν είχε δοθεί από το ΣτΕ ανάλογη αναστολή υπουργικής απόφασης για το πλαφόν στη συνταγογράφηση.

Διαβάστε επίσης:

ΙΣΑ: Να εφαρμόσει ο ΕΟΠΥΥ την απόφαση του ΣτΕ

Τι θα κάνει το υπ. Υγείας μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ

Νέο «μπλόκο» και αναστολή στο πλαφόν συνταγογράφησης

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
11:17Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Το Μαξίμου δεν ξενύχτησε για τον ΣΥΡΙΖΑ