Έρευνα: Αγαπήστε τους γείτονές σας και μειώστε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Οι σχέσεις καλής γειτονίας και η διαβίωση σε ένα περιβάλλον όπου πρυτανεύει η ατμόσφαιρα της κοινωνικής συνοχής μπορεί να μειώσει αισθητά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Ενώ οι μελέτες μέχρι σήμερα είχαν αποδείξει ότι ο θόρυβος, η ρύπανση και η πυκνότητα επισκέψεων σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού μπορεί να έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Έρικ Κίμ του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν ενδιαφέρθηκε για το αντίθετο. Να βρει δηλαδή τι θα μπορούσε να είναι προστατευτικό για τη λειτουργία της καρδιάς όσον αφορά τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο έντυπο Επιδημιολογίας και Κοινοτικής Υγείας, της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης (BMJ).
Για τέσσερα χρόνια, οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 5.000 ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας τα 70 χρόνια (εκ των οποίων τα δύο τρίτα ήταν γυναίκες ), και οι οποίοι δεν είχαν κάποιο γνωστό πρόβλημα με την καρδιά τους κατά την έναρξη της μελέτης. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να βαθμολογήσουν σε μια κλίμακα 7 σημείων, το αίσθημα του «ανήκειν» στην κοινότητα, την ύπαρξη γειτόνων που μπορούν να βοηθήσουν σε περίπτωση προβλημάτων ή το αίσθημα εμπιστοσύνης που τους διακατέχει απέναντι στην πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής τους .
Αναλύοντας τους 148 θανάτους που συνέβησαν εξ αιτίας καρδιακών προβλημάτων κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έφτασαν στην υψηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα των 7 στοιχείων είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 67% να υποστούν καρδιακή προσβολή σε αντίθεση με εκείνους τους συμμετέχοντες που συγκέντρωσαν χαμηλή βαθμολογία. Το αποτέλεσμα της μελέτης έλαβε προφανώς υπόψη και τους μείζονος σημασίας παράγοντες κινδύνου για μια πιθανή καρδιαγγειακή νόσο, όπως η ηλικία, το φύλο, η οικογενειακή κατάσταση, ο τρόπος ζωής, το βάρος ή τα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν, βεβαίως ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων και τονίζουν ότι αυτή είναι μόνο μια παρατηρητική μελέτη η οποία δεν επιτρέπει την εξαγωγή «οριστικών συμπερασμάτων» . Αλλά σημειώνουν τη σημασία της «γειτονιάς και του κοινωνικού περιβάλλοντος» λέγοντας ότι είναι πιθανό να οδηγήσει σε πολύ ευεργετικές συμπεριφορές, όπως η σωματική άσκηση και η ευδιάθετη συμπεριφορά.