Ο ΠΟΥ «ανάβει» το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι το άτμισμα συμβάλλει στη μείωση της βλάβης για τους καπνιστές, αναγνώρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θέτοντας παράλληλα επί τάπητος την ανάγκη νομοθετικού κανονιστικού πλαισίου για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δε δημιουργεί εξάρτηση και είναι σαφώς καλύτερο από τα τσιγάρα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της γαλλικής Επιτροπής κατά του καπνίσματος και διεθνούς φήμης πνευμονολόγος, Μπερτράντ Ντάουτζενμπεργκ, ενώ όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου: δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί οποιαδήποτε βλάβη στους «παθητικούς ατμιστές».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΕΗΤ:
Για πρώτη φορά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με πρόσφατη εισήγησή του, αναθεωρεί προηγούμενες αυστηρότερες ανακοινώσεις του και αναγνωρίζει ότι υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι το άτμισμα συμβάλλει στην μείωση της βλάβης για τους καπνιστές, ενώ θέτει επί τάπητος την ανάγκη νομοθετικού κανονιστικού πλαισίου για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Η εισήγηση του ΠΟΥ αναγνωρίζει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί ήδη μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η διαφήμιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου απαιτεί ρύθμιση ώστε να μην απευθύνεται σε ανηλίκους και μη καπνιστές. Τέλος η εισήγηση αυτή προτείνει, την απαγόρευση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε κλειστούς χώρους και την απαγόρευση της χρήσης γεύσεων φρούτων-γλυκών κλπ.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής κατά του καπνίσματος της Γαλλίας, και διεθνούς φήμης πνευμονολόγο Μπερτράντ Ντάουτζενμπεργκ «Αυτός είναι ο ρόλος του ΠΟΥ. Να ενημερώνει τους ανθρώπους για τις ιδιότητες των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν δημιουργεί εξάρτηση και είναι σαφώς καλύτερο από τα τσιγάρα. Όσοι καπνίζουν πολύ, μπορούν να το χρησιμοποιούν, όμως δεν το προτείνουμε σε όσους δεν καπνίζουν”.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ), εφαρμόζει αυστηρά την απαγόρευση πώλησης σε ανηλίκους από 5ετίας, ενώ είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο θέμα της προώθησης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ως εναλλακτικού τρόπου καπνίσματος σημαντικά λιγότερο επιβλαβούς και όχι ως μεθόδου διακοπής του καπνίσματος. Παράλληλα συμφωνεί με τον ΠΟΥ για την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο κυκλοφορίας και χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, πράγμα που έχει επιτευχθεί με την ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο κοινοτικής Οδηγίας, την οποία οφείλουν όλα τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν το αργότερο εντός 16 μηνών.
Αναφορικά τέλος με την εισήγηση του ΠΟΥ για την απαγόρευση του ατμίσματος σε κλειστούς χώρους, ο ΣΕΕΗΤ επαναλαμβάνει κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί οποιαδήποτε βλάβη στους «παθητικούς ατμιστές». Η δε χρήση γεύσεων φρούτων γλυκών κλπ, έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην προσπάθεια ενήλικων καπνιστών για την αποδέσμευσή τους από την χρήση παραδοσιακών τσιγάρων.
Διαβάστε ακόμα:
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Το άτμισμα μπορεί να είναι ευεργετικό για τους καπνιστές