Λ. Ρακιντζής: Αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των γιατρών του ΕΣΥ
Θέμα για τις αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων Ιατρών του ΕΣΥ, έχουν θέσει με δύο διαφορετικές ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, καταγγέλλοντας περιπτώσεις γιατρών που, ενώ σε βάρος τους υπήρχαν βαρύτατες καταγγελίες, έπεσαν τελικά στα «μαλακά» από τα πειθαρχικά συμβούλια.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, Βασιλική Κατριβάνου, Ανδρέας Ξανθός και Νίκος Βούτσης, αναφορικά με την πρώτη περίπτωση, κατήγγειλαν ότι ο λεγόμενος «ψυχίατρος της Χρυσής Αυγής» επέστρεψε κανονικά στα καθήκοντά του. Ο συγκεκριμένος διευθυντής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής συνδέθηκε με τη χορήγηση βεβαιώσεων για άδειες οπλοφορίας σε μέλη της Χρυσής Αυγής και βεβαιώσεων για να παίρνουν αναβολές στα δικαστήρια. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να πληροφορηθούν σε ποια συμπεράσματα κατέληξαν οι έρευνες που διενεργήθηκαν.
Σύμφωνα με το απαντητικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας, ο συγκεκριμένος γιατρός είχε παραπεμφθεί στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, προκειμένου να ελεγχθεί για παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος, για αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας και για παράβαση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας. Με την παραπομπή του γιατρού στο Πειθαρχικό, τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος περί αυτοδίκαιης αργίας μέχρι την εξέταση της πειθαρχικής υπόθεσης από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Ο γιατρός επανήλθε στα καθήκοντά του, αφού η πειθαρχική ποινή που του επιβλήθηκε ήταν προσωρινή παύση τριών μηνών. Κατά της απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου ο γιατρός άσκησε ένσταση ενώπιον του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου η οποία εξετάστηκε παράλληλα με την ένσταση που άσκησε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης υπέρ της Διοίκησης. Το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΣΥ, αποφάνθηκε ομόφωνα τον περασμένο Ιούλιο περί της επιβολής σε βάρος του ψυχιάτρου της ποινής της έγγραφης επίπληξης. Σε βάρος του γιατρού πάντως βρίσκεται σε εκκρεμότητα και ποινικό σκέλος για μη υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, μετά από έρευνα του επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη.
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι ο συγκεκριμένος ψυχίατρος που ήταν υποψήφιος με το κόμμα της Χρυσής Αυγής, είχε τηλεοπτικά απευθύνει έκκληση στους ενεργούς στρατιωτικούς να κηρύξουν στρατιωτικό νόμο στη χώρα και ενημέρωναν ότι ο γιατρός στράφηκε τελικά με μήνυση κατά άλλου γιατρού του ΨΝΑ ο οποίος είχε αναδείξει το θέμα χορήγησης βεβαιώσεων για οπλοφορία και ψυχιατρικών βεβαιώσεων για να παίρνουν αναβολές στα δικαστήρια Χρυσαυγίτες.
Θέμα για τον τρόπο λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων των γιατρών έχει θέσει και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας, αναφερόμενος στην περίπτωση χειρουργού από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συνελήφθη επ΄ αυτοφώρω να παίρνει φακελάκι 500 ευρώ τον Μάρτιο του 2004.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο βουλευτής, στον συγκεκριμένο γιατρό που καταδικάστηκε από τη Δικαιοσύνη, το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ επέβαλε ποινή παύσης ενός έτους με συνέπεια να επιστρέψει στη δουλειά του αφού συμψηφίστηκε η ποινή με την αργία, στην οποία είχε τεθεί λόγω της σύλληψής του. Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ παρέθετε στοιχεία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που δείχνουν ότι «τη διετία 2013-2014 μόνο 12 ποινικές διώξεις έχουν γίνει για περιπτώσεις χρηματισμού γιατρών την ώρα οι εκπρόσωποι της «Εθνικής Έρευνας για τη Διαφθορά στην Ελλάδα» της «Διεθνούς Διαφάνειας», τονίζουν ότι ο χώρος της Υγείας στην Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλητής σε περιστατικά διαφθοράς τα τελευταία χρόνια».
Στον κ. Ψύρρα απάντησε πρόσφατα το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ότι «είναι έτοιμο να συνδράμει με τις προτάσεις του στην αναγκαία αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το πειθαρχικό δίκαιο των ιατρών ΕΣΥ προς την κατεύθυνση αποτελεσματικότερης απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης».
Το υπουργείο Υγείας, από τη δική του πλευρά, θυμίζει ότι τόσο οι αποφάσεις των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων όσο και του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών υπόκεινται σε προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου ενώ ειδικά για τις αποφάσεις του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου, οι προσφυγές κρίνονται από το ΣτΕ.