Ερρίκος Ντυνάν: Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Σάλλα-Βγενόπουλου

Με τις ευλογίες του Αντώνη Σαμαρά και την… τροπολογία Βορίδη, σφραγίστηκε το σχέδιο… αρπαγής του «Ερρίκος Ντυνάν» από την Τράπεζα Πειραιώς
3'

Προδιαγεγραμμένη φαίνεται πως ήταν η πορεία του νοσηλευτηρίου «Ερρίκος Ντυνάν», με την Τράπεζα Πειραιώς και τον όμιλο «Υγεία» να επανέρχονται συνεχώς στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Οι μάσκες έπεσαν την Τετάρτη, όταν η εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε, η οποία φέρεται να σχετίζεται με τον όμιλο Πειραιώς, εμφανίστηκε στον πλειστηριασμό με μία επιταγή 115 εκατ. ευρώ, και μέσα σε λίγα λεπτά η διαδικασία είχε τελειώσει.

Οι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο ήταν πυρετώδεις εδώ και καιρό. Τακτικός επισκέπτης στο γραφείο του Μιχάλη Σάλλα, προέδρου του Δ.Σ του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, ήταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο πρόεδρος της MIG, όπου ανήκει ο όμιλος «Υγεία».

Η εμπλοκή της MIG στο «Ερρίκος Ντυνάν» πηγαίνει πίσω στο 2008, όταν το νοσοκομείο έλαβε δάνειο ύψους 96 εκατ. ευρώ από τη «Marfin Bank». Το δάνειο πέρασε στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά την εξαγορά της Marfin από τον όμιλο Πειραιώς. Όταν τον περασμένο Ιανουάριο η Τράπεζα Πειραιώς, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής του υπερχρεωμένου «Ερρίκος Ντυνάν», ανέλαβε τον έλεγχο του νοσοκομείου, αναζήτησε διαχειριστή για να αναλάβει το μάνατζμεντ. Και ω του θαύματος, τον Μάιο, τη διαχείριση του Ντυνάν ανέλαβε το «Υγεία». Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», συμφωνία της MIG με την Τράπεζα Πειραιώς για μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο το οποίο θα καταστήσει την τράπεζα μεγαλομέτοχο της MIG, στην οποία ανήκει το «Υγεία».

Ο έλεγχος του Ντυνάν από τον ισχυρό άνδρα της Τράπεζας Πειραιώς, τον κ. Σάλλα, ήταν απόλυτος. Τα λόγια του πρώην προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέα Μαρτίνη, είναι χαρακτηριστικά: «Συμφώνησα να παραιτηθώ και στην απόφαση αυτή, με ακολούθησαν και άλλοι 7 σύμβουλοι, ακριβώς διότι ο κ. Σάλλας ήθελε να ελέγχει όλη την κατάσταση», δήλωσε στο onmed.gr.

Η συναίνεση της κυβέρνησης ήταν εξασφαλισμένη υπέρ του τραπεζικού λόμπι σε κάθε φάση της εξύφανσης του σχεδίου ιδιωτικοποίησης. Ακόμα και όταν έμπαινε σφραγίδα στο δυσοίωνο μέλλον για το νοσηλευτήριο και τους περίπου 1.000 εργαζομένους. Στους όρους του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Υγείας, με υπουργό τότε τον Άδωνι Γεωργιάδη, της διοίκησης του νοσοκομείου και της Τράπεζας Πειραιώς περιλαμβάνεται: μείωση του εργατικού κόστους στο μισό (άρα απολύσεις, μειώσεις μισθών και ελαστικές σχέσεις εργασίας), αναδιάρθρωση προσωπικού-θέσεων εργασίας, διασφάλιση τοκοχρεολυσίων, διακοπή παραγωγής χρέους.

Το «σκάνδαλο», όμως, έχει μία ακόμα πράξη, τη φερόμενη επικείμενη πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» στο «Υγεία», απαλλαγμένο από πια χρέη και πλεονάζον –πιθανώς- προσωπικό. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει, δηλαδή, με Σάλλα και Βγενόπουλο να κινούν τα νήματα άλλοτε από το παρασκήνιο και άλλοτε φανερά. Άλλωστε, οι τράπεζες πάντα βγαίνουν κερδισμένες.

Διαβάστε επίσης:

Ερρίκος Ντυνάν: Το «σκάνδαλο» της δεκαετίας με... δωρεά της κυβέρνησης

Ερρίκος Ντυνάν: Η τροπολογία της «ντροπής» και το «δώρο» στην ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.

Εργαζόμενοι «Ερρίκος Ντυνάν»: «Δεν θα δεχθούμε ούτε μία απόλυση»

«Χάρισαν» το «Ερρίκος Ντυνάν» σε... πρώην κτηματική εταιρεία του Ομίλου Πειραιώς

Π. Καμμένος: Όλα τα στοιχεία για το σκάνδαλο στη Βουλή!