Έμπολα: Η φρίκη χτυπάει την πόρτα των Δυτικών χωρών

Μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθούσε με σχετική απάθεια την επιδημία του ιού Έμπολα η οποία αποδεκάτιζε τις χώρες της Δυτικής Αφρικής. Πλέον, ο Έμπολα χτυπάει νέες πόρτες και ο τρόμος εξαπλώνεται τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ.
3'

Η αλήθεια είναι πως ενώ οι αναφορές για τον φονικό ιό ήταν ανησυχητικές, η αδράνεια των Δυτικών χωρών και η πίστη πως «αυτό που συμβαίνει γύρω μας, δε θα συμβεί και σε εμάς», έχουν φέρει πολλές αναπτυσσόμενες χώρες αντιμέτωπες με την απόλυτη φρίκη.

Η Ισπανία και οι ΗΠΑ είναι οι δύο πρώτες χώρες που χτυπήθηκαν από τον Έμπολα. Στην Ιβηρική χερσόνησο μια νοσοκόμα προσβλήθηκε από τον ιό ωστόσο πλέον η κατάσταση της υγείας της κρίνεται σοβαρή, αλλά σταθερή. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του αδερφού της ο πυρετός της έχει περάσει και όλοι είναι αισιόδοξοι πως θα αποφύγει τον κίνδυνο.

«Θωρακίζονται» οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ επικρατεί πανικός από το νέο κρούσμα στο Τέξας. Νοσηλευτής ο οποίος φρόντιζε ασθενή από την Λιβερία προβλήθηκε από τον Έμπολα και αμέσως οι υγειονομικές Αρχές της χώρας έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, υπό το φόβο της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού.

Στο αεροδρόμιο JFK τοποθετήθηκαν ειδικά μηχανήματα που «σκανάρουν» επισκέπτες από επίφοβες χώρες, σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πρόληψη της ασθένειας, προτού μετατραπεί κι εκεί σε επιδημία.

Αν και πολλοί –με πρώτο και καλύτερο τον επικεφαλή των υπηρεσιών Υγείας, David Lakey, τονίζουν πως οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση του ιού, το νέο κρούσμα φαίνεται πως έχει ανησυχήσει τη χώρα για τα καλά. Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του Τόμας φρίντεν, διευθυντή του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, μπορεί κάποες παρατυπίες στα μέτρα πρόληψης να ευθύνονται για τη νέα μόλυνση:

«Ένα σημείο το οποίο εξετάζουμε με προσοχή κατά τη διάρκεια των ερευνών είναι οι παρεμβάσεις που έγιναν κατά τις απεγνωσμένες προσπάθειες που κατέβαλαν να κρατήσουν (τον Ντάνκαν) στην ζωή. Αυτό περιλαμβάνει την αιμοκάθαρση και τη διασωλήνωση. Αυτές είναι δύο διαδικασίες που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση μολυσματικού υλικού».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, σε δηλώσεις του στο CBS, τόνισε:

«Σίγουρα το πρωτόκολλο δυστυχώς και από απροσεξία δεν τηρήθηκε. Κάτι τέτοιο συμβαίνει πολύ σπάνια».

Πλέον οι Αρχές τρέχουν να προλάβουν το κακό, αφού όπως μεταδίδεται από ξένα ειδησεογραφικά Πρακτορεία, ψάχνουν να βρουν ανθρώπους με τους οποίους ο νοσηλευτής που προσβλήθηκε από τον Έμπολα έχει έρθει σε επαφή τις τελευταίες μέρες.

Την ίδια ώρα, στη Ρωσία ανακοινώθηκε πως τους επόμενους έξι μήνες θα βγουν στην κυκλοφορία τρία εμβόλια για την αντιμετώπιση του Έμπολα. Αυτό δείχνει την Παγκόσμια κινητοποίηση που υπάρχει για την ανετιμετώπιση του ιού, που κατά πολλούς είναι το AIDS της εποχής μας.