Το φαρμακείο του χειμώνα
Για τους «εναλλακτικούς»
Αν προτιμάτε τις φυσικές λύσεις, υπάρχουν μια σειρά από φυτικά «γιατροσόφια» που θα σας ανακουφίσουν. Αυτό, βέβαια, ισχύει μόνο στην περίπτωση που πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα και όχι για γρίπη.
Ιδού, λοιπόν, μερικές απλές συνταγές που θα σας ανακουφίσουν:
Βότανα
Φτιάξτε ροφήματα με βότανα που υπάρχουν στη φύση για την τόνωση του ανοσοποιητικού. Το πιο ισχυρό είναι η εχινάκεια, η οποία ενισχύει δραστικά την άμυνα του οργανισμού κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Μπορείτε να την πάρετε σε μορφή αφεψήματος, σε βάμμα ή σε κάψουλες. Η εχινάκεια αντενδείκνυται ωστόσο για όλους όσοι έχουν ανεβασμένα λευκά, καθώς και για εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν.
Το πράσινο τσάι, το τσάι του βουνού, το βαλσαμόδενδρο, η γλυκόριζα είναι από τα πιο διαδεδομένα αφεψήματα για την ενίσχυση των «καλών» βακτηρίων που χρειαζόμαστε. Μπορείτε να επιλέξετε ένα από αυτά ή να φτιάξετε ένα μείγμα με όποια θέλετε.
Αιθέρια έλαια
Συνήθως τα χρησιμοποιούμε για να κάνουμε μασάζ, τα αιθέρια έλαια όμως φτιάχνουν πρώτης τάξης τονωτικά ροφήματα.
Φυτικά σιρόπια
Με το πρώτο «γρατσούνισμα» στο λαιμό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φυτικό σιρόπι που συμβάλλει στον καθαρισμό των αναπνευστικών οδών, των βρόγχων και των πνευμόνων.
Βιταμίνες – συμπληρώματα διατροφής
Τονώνουν τον οργανισμό. Προτιμήστε όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και είναι πλούσια σε ολιγοστοιχεία. Έχουν αντιοξειδωτικές, τονωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Μπορείτε επίσης να πάρετε πρεβιοτικά που επιδιορθώνουν και ενισχύουν την εντερική χλωρίδα και κατά συνέπεια ενισχύουν τις φυσικές άμυνες.
Για τους «κλασικούς»
Αν θεωρείτε ότι οι φυσικές λύσεις είναι λιγότερο αποτελεσματικές και θέλετε κάτι πιο δραστικό, χρησιμοποιήστε φάρμακα με τις παρακάτω δραστικές ουσίες, φυσικά πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.
Παρακεταμόλη, ιβουπροφένη, ασπιρίνη
Και τα τρία αυτά φάρμακα, ειδικά στη διάρκεια του χειμώνα, βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη, επειδή ανακουφίζουν από τους πόνους και έχουν αντιπυρετική δράση. Συνήθως τα αγοράζουμε χωρίς συνταγή γιατρού και τις περισσότερες φορές δεν διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης, γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πού συμβάλλει το καθένα.
Παρακεταμόλη
Ενδείκνυται για πονοκεφάλους, ρευματικούς πόνους και για τη μείωση του πυρετού. Μπορείτε να τη λάβετε ακόμη και αν είστε έγκυος ή θηλάζετε, καθώς είναι το μόνο αναλγητικό που μπορεί να καταναλωθεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς να βάζει σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου.
Ιβουπροφένη
Εμπεριέχεται σε διάφορα φάρμακα και έχει παυσίπονη, αντιπυρετική και αντιφλεγμονώδη δράση. Συστήνεται για ρευματικούς πόνους, πόνους των αρθρώσεων, ημικρανίες. Να την αποφύγετε αν πάσχετε από έλκος στομάχου, αν είστε έγκυος ή αν το παιδί σας έχει ανεμοβλογιά, γιατί το φάρμακο αυτό αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών μολύνσεων του δέρματος.
Ασπιρίνη
Είναι ένα από τα πιο γνωστά παυσίπονα, ενώ έχει και αντιθρομβωτική δράση. Όσοι έχουν προβλήματα με το πεπτικό τους σύστημα θα πρέπει να την καταναλώνουν με προσοχή.