FOX NEWS: Η δουλειά μας τελείωσε με τον Έμπολα
Την ανακοίνωση έκανε το βράδυ της Τετάρτης ο παρουσιαστής Σον Χάνιτυ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η δουλειά μας τελείωσε».
Ο παρουσιαστής επαίνεσε τις προσπάθειες όσων εργάστηκαν για τη διαρκή μετάδοση ειδήσεων σχετικών με τον ιό Έμπολα όλο τον Οκτώβριο, πρόσθεσε, όμως, ότι «αυτή η ιστορία έχει και επίσημα τελειώσει».
Η απόφαση του καναλιού να δώσει τέλος στην κάλυψη ειδήσεων που σχετίζονται με τον θανατηφόρο ιό, προκάλεσε αίσθηση στους δημοσιογραφικούς κύκλους, κάτι που προσπάθησε να αιτιολογήσει ο Χάνιτυ στο τέλος του δελτίου ειδήσεων.
«Πείτε μου, πόσα κρούσματα Έμπολα υπάρχουν στις ΗΠΑ;» είπε, με νόημα, ο παρουσιαστής.
«Το πολύ δύο ή τρία. Η ουσία είναι ότι οι πιθανότητες να προσβληθούν οι τηλεθεατές μας από τον ιό είναι μηδενικές. Η δουλειά μας δεν είναι να πανικοβάλλουμε τον κόσμο. Ας πάμε όλοι παρακάτω», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο Χάνιτυ διαβεβαίωσε ότι, εάν ξεσπάσει επιδημία του Έμπολα στις ΗΠΑ, το δίκτυο Fox θα παρέχει εκτεταμένη και σε βάθος ενημέρωση.
Αναθεωρεί προς τα κάτω τον απολογισμό των θυμάτων ο ΠΟΥ.
Την ίδια ώρα, με νέα ανακοίνωσή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενημερώνει ότι επιβραδύνεται ο αριθμός νέων κρουσμάτων τα οποία εκδηλώνονται στη Λιβερία, επισημαίνει, ωστόσο, πως η εξάπλωση του ιού συνεχίζεται στη Σιέρα Λεόνε, ενώ η κατάσταση παραμένει σταθερή στη Γουινέα.
Ο ΠΟΥ αναθεώρησε προς τα κάτω τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, τονίζοντας πως συνεχίζει την προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας και της ακρίβειας των στοιχείων που ανακοινώνει.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε στην δημοσιότητα, οι θάνατοι στη Σιέρα Λεόνε είναι 440 λιγότεροι από ό,τι είχε ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή.
Συγκεκριμένα, ο συνολικός απολογισμός των νεκρών ως τις 2 Νοεμβρίου ανέρχεται σε 4.818 επί συνόλου 13.042 κρουσμάτων του Έμπολα σε οκτώ χώρες, είναι δηλαδή χαμηλότερος από αυτόν που είχε ανακοινώσει την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου (4.951 θάνατοι επί συνόλου 13.567 κρουσμάτων).
Ωστόσο, ο Οργανισμός υπογράμμισε πως θεωρεί ότι οι αριθμοί αυτοί πιθανόν είναι χαμηλότεροι από τους πραγματικούς, διότι δεν καταγράφονται όλα τα κρούσματα και όλοι οι θάνατοι στις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής, που πλήττονται περισσότερο, τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε.
Η επιδημία, η σοβαρότερη μετά την ανακάλυψη του ιού το 1976, ξέσπασε αρχικά στη Γουινέα στα τέλη Δεκεμβρίου του 2013.
Το ποσοστό των θανάτων επί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στο 70%.