Τα προβλήματα της Υγείας στο 3ο Συνέδριο Ασθενών

Με τη χαρακτηριστική φράση: «Εύχομαι οι ασθενείς να είναι ενωμένοι για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας», ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής, ξεκίνησε και έκλεισε την ομιλία του, στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών «Patients in Power Στρατηγική Υγείας: Σχεδιάζοντας Μαζί με τους Ασθενείς» την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνονται οδηγούν σε ολοένα και περισσότερο αυξημένη συμμετοχή ασθενών στα φάρμακα.
3'

Το γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρχε αύξηση δαπανών για την υγεία, ανέφερε ο κ. Φρουζής, δεν θα πρέπει να αποτελεί το άλλοθι για λανθασμένους πολιτικούς σχεδιασμούς στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης. Έκανε αναφορά στο εξαθλιωμένο ΑΕΠ της χώρας, στο οποίο βασίζεται η φαρμακευτική δαπάνη, τονίζοντας ότι έτσι οδηγούμαστε με βεβαιότητα σε αδιέξοδο. Παρουσιάζοντας στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να σταματήσει εδώ η κατρακύλα και οι πολιτικοί να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Από την πλευρά της οργανωτική επιτροπή, η Καίτη Αποστολίδου, πρόεδρος ΔΕΔΗΔΙΚΑ-Διασωματειακής Επιτροπής Δικαιωμάτων Ασθενών με Καρκίνο και Αντιπρόεδρος ECPC, στο χαιρετισμό της ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση στην υγεία δεν είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε παθητικά να συμβεί από άλλους, αλλά αρχίζει με τον καθένα από εμάς. Τόνισε ότι η λέξη «μεταρρύθμιση» χρησιμοποιείται κυρίως από πολιτικούς και τεχνοκράτες, ενώ οι πολίτες την μεταφράζουν ως «μέτρα λιτότητας». Ανέφερε ότι σήμερα στο χώρο της υγείας ζητούνται ιδέες που διαπερνούν τα «σιλό» της γραφειοκρατίας, χρειαζόμαστε επειγόντως φορείς αλλαγής, δράσεις που θα σχεδιαστούν από όλους τους εταίρους της υγείας. Ανέφερε ότι οι νέοι επαναστάτες στην υγεία είναι πλέον οι ασθενείς και οι οικογένειές τους, που διεκδικούν το δικαίωμα να ακούγεται η φωνή τους.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας κυρία Λυδία Μουζάκα επεσήμανε, ότι περιορίζοντας τόσο πολύ τις δαπάνες πρόληψης, δεκαπλασιάζουμε τις δαπάνες νοσηλείας τελικά.

Ο Χρήστος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής και ΠΦΥ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επεσήμανε τα αυξημένα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης που μαστίζει τους γενικούς ιατρούς της Ελλάδας και ανέφερε ότι απαιτούνται επειγόντως πρωτόκολλα φροντίδας για αστέγους και φτωχούς. Τέλος, έκανε αναφορά στο Σύνδρομο Ευαλωτότητας που επηρεάζει πολλές ομάδες πληθυσμού, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα νοικοκυριά να πληρώνουν όλο και περισσότερα χρήματα για φάρμακα και νοσοκομεία.

Ο Γιώργος Βήχας, Καρδιολόγος και υπεύθυνος του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού ανέλυσε τις επιπτώσεις που είχε η κρίση στην υγεία των πολιτών, μέσα από τις εμπειρίες του στο Κοινωνικό Ιατρείο, ενώ ανέφερε ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση σε γιατρό και φάρμακα, όμως με το ίδιο ποσοστό που έχουν οι ασθενείς, παρότι άνεργοι, ενώ δεν έχουν καμιά πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις. Τόνισε ότι ανασφάλιστοι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας που θέλουν να περάσουν από ΚΕΠΑ, με επιβεβαιωμένη αναπηρία, για να αποδείξουν την αναπηρία τους, πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις που κοστίζουν έως και 500 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα μη επείγοντα περιστατικά, υπάρχουν επιτροπές που συνεδριάζουν σε νοσοκομεία όπως το Ιπποκράτειο, όμως αυτό αποτελεί την εξαίρεση. Ο κανόνας είναι ότι οι τριμερείς επιτροπές δεν συνεδριάζουν και οι ασθενείς αναμένουν να τους εγκριθεί μια επέμβαση πολλούς μήνες, με κίνδυνο της υγείας τους.

Πηγή: Onmed.gr

Σχετικές ειδήσεις