Με την υγεία τους πληρώνουν τα παιδιά την κρίση

Μέχρι σήμερα ίσως –λανθασμένα- θεωρούσαμε ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει την υγεία μόνο των ενηλίκων. Ωστόσο, για πρώτη φορά, μία επιστημονική μελέτη καταδεικνύει τις επιπτώσεις της κρίσης στα παιδιά, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα μας.

Με την υγεία τους πληρώνουν τα παιδιά την κρίση
3'

Πρόκειται για τη μελέτη «European Childhood Obesity Surveillance Initiative» (COSI), η οποία βασίστηκε σε στατιστικά στοιχεία από το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ευρήματα, η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ όσο μειώνεται το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τόσο αυξάνει το ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας.

Συγκεκριμένα, η ελληνική επιστημονική ομάδα που συμμετείχε στη μελέτη «COSI» συσχέτισε το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα με τον επιπολασμό της παιδικής παχυσαρκίας και διαπίστωσε ότι:

Στα αγόρια 7 ετών, που ζούσαν σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, ο ΔΜΣ ήταν 18,1 kg/m2, ενώ στα συνομήλικά τους με εισόδημα άνω ή ίσο των 30.000 ευρώ ήταν 17,7 kg/m2.

Αντίστοιχα, στα κορίτσια 7 ετών, που ζούσαν σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, ο ΔΜΣ ήταν 17,83 kg/m2 και στα συνομήλικά τους με εισόδημα άνω ή ίσο των 30.000 ευρώ 16,75 kg/m2.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας στα αγόρια 7 ετών ήταν 25,5% για οικογενειακό εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ και 6,7% για μεγαλύτερο ή ίσο με 30.000 ευρώ.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στα κορίτσια 7 ετών ήταν 26,4% για κάτω των 30.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και 12,5% για εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο των 30.000

Επί συνόλου, το 48,9% των αγοριών και το 44,8% των κοριτσιών της β’ Δημοτικού έχει βάρος πάνω από το φυσιολογικό, ποσοστό υψηλότερο από το σύνολο των 16 άλλων ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν στη μελέτη.

Στα αγόρια της β’ Δημοτικού το μέσο βάρος ήταν 29,5 κιλά, ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 17,7 kg/m2, ενώ το ποσοστό παχυσαρκίας ήταν 23,9%, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αντίστοιχα, στα κορίτσια και πάλι η Ελλάδα κατέχει αρνητική πρωτιά, με μέσο βάρος τα 29,1 κιλά, μέσο ΔΜΣ 17,7 kg/m2 και ποσοστό παχυσαρκίας 18,6%.

Επίσης, το 57,2% των αγοριών και το 50% των κοριτσιών της δ’ Δημοτικού είχε βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Συγκεκριμένα, στα αγόρια το μέσο βάρος ήταν 38,4 κιλά, ο μέσος ΔΜΣ 19,5 kg/m2 και το ποσοστό παχυσαρκίας ήταν 30,5%.

Παράλληλα, τα κορίτσια της δ’ Δημοτικού είχαν μέσο βάρος 37,6 κιλά, μέσο ΔΜΣ 19,2 kg/m2 και ποσοστό παχυσαρκίας 20,8%, και πάλι τα υψηλότερα στο σύνολο των χωρών.

«Η εξαετής οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα και η φθηνή θερμιδογόνος διατροφή φαίνεται ότι οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό, όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους εφήβους και τους ενήλικες, με αποτέλεσμα να τίθεται σε αυξημένο κίνδυνο η υγεία του ελληνικού πληθυσμού», σχολιάζει Γεώργιος Βαλσαμάκης, ενδοκρινολόγος, μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Ο πρόεδρος της ΕΙΕΠ, Αντώνης Αλαβέρας υπενθύμισε ότι από το 1997 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία ως «νόσο», διότι συνδέεται με πολλούς παράγοντες κινδύνου και συνοσηρότητες.

«Είναι γνωστό ότι, τα παχύσαρκα άτομα ζουν 6-7 χρόνια λιγότερο από τον γενικό πληθυσμό, έχουν μειωμένη ποιότητα ζωής και αρκετούς περιορισμούς σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Η παιδική παχυσαρκία ειδικότερα, παραμένει μείζονα απειλή τόσο για την ατομική, όσο και για τη δημόσια υγεία, αφού σχετίζεται με πληθώρα σωματικών και ψυχολογικών διαταραχών που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία και διατηρούνται και στην ενήλικο ζωή», υπογράμμισε ο κ. Αλαβέρας.

Την ίδια ώρα μεγάλος αριθμός μελετών καταδεικνύει ότι:

  • Tο 9-13% των υπέρβαρων παιδιών έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, όπως επίσης και το 30% των παχύσαρκων
  • Τα παιδιά με αυξημένο σωματικό βάρος πάσχουν επίσης από δυσλιπιδαιμία και ινσουλινοαντίσταση-υπερινσουλιναιμία
  • Tο 65% των παχύσαρκων παιδιών, 5-10 ετών, έχει τουλάχιστον έναν από τους κύριους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, δηλαδή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη
  • Το 30% των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο και το 33% εκδηλώνει αποφρακτική άπνοια ύπνου
  • Το 57% των παχύσαρκων κοριτσιών και το 35% των παχύσαρκων αγοριών εμφανίζει σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση λόγω της εικόνας του σώματος τους και του κοινωνικού στίγματος που συνοδεύει την παχυσαρκία.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που μία επιστημονική έρευνα αποτυπώνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία της οικογένειας.

Μάθετε τα πάντα για την υγεία στο Onmed.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή