Στα «κάγκελα» οι γιατροί της Κέρκυρας
Είναι δυνατόν οι κυβερνώντες να θέλουν τη λειτουργία μαγνητικού τομογράφου σε νοσοκομείο και την ίδια ώρα να περικόπτεται το ιατρικό προσωπικό, νευραλγικών μάλιστα θέσεων, που θα μπορούσε να το λειτουργήσει;
Στην περίπτωση του νοσοκομείου Κέρκυρας φαίνεται ότι είναι, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι γιατροί.
Σύμφωνα με την Ένωση Γιατρών Κέρκυρας, το διορισμένο από το υπουργείο Υγείας διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου έκρινε ότι ο προβλεπόμενος αριθμός των ιατρών που πρέπει να έχουν νευραλγικά τμήματα του νοσοκομείου, όπως η Παιδιατρική και η Χειρουργική, πρέπει να μειωθεί.
Αυτό προκύπτει βάσει του νέου οργανογράμματος που προτάθηκε πρόσφατα στο υπουργείο Υγείας.
«Οι μάσκες της υποκρισίας πέφτουν πλήρως, αφού ενώ οι διοικούντες διατείνονται πως θέλουν τη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου, προτείνουν τη μείωση θέσεων ακτινολόγων!!!», αναφέρει η Ένωση.
Και είναι πράγματι απορίας άξιο γιατί συμβαίνει αυτό, όταν ήδη το ΕΣΥ μετρά πολλές και σημαντικές χαμένες θέσεις και την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξαγγέλλει διαρκώς νέες θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ανακοινώσει 4.000 θέσεις για το 2015, ενώ στην τελική ευθεία είναι η έκδοση προκηρύξεων για 3.372 θέσεις σε διάφορες δομές, όπως ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, προγράμματα ΟΑΕΔ (2.500 θέσεις).
Όσον αφορά το ψυχιατρείο, σημειώνουν οι γιατροί Κέρκυρας, επιβεβαιώνονται όσοι έλεγαν ότι με τη συγχώνευση αυτό θα αποδυναμωθεί πλήρως. Και συνεχίζουν:
«Έτσι με το νέο σχέδιο των υπευθύνων του νοσοκομείου, από τους 17 ιατρούς του οργανογράμματος του 2006, προβλέπονται πλέον μόνο 11.»
Στο σύνολο, η μείωση ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου που προτείνεται είναι 10 άτομα. Και χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος που να δικαιολογεί την προτεινόμενη αυτή μείωση. Μπορεί για κάποιον να φαίνονται όλα αυτά θεωρητικά με βάση την υπάρχουσα υποστελέχωση, όμως δεν είναι έτσι.
Το αποτέλεσμα της κίνησης αυτής, θα είναι κατ' αρχάς να ανεβεί αυτόματα στα χαρτιά το ποσοστό κάλυψης του νοσοκομείου σε ιατρικό προσωπικό. Αυτό εξυπηρετεί τους στόχους μιας «επιτυχημένης διοίκησης» που θέλει προφανώς να παρουσιάσει το υπάρχον ΔΣ του νοσοκομείου.
Ωστόσο, ακριβώς εξαιτίας της υπάρχουσας υποστελέχωσης, το νοσοκομείο μπορεί και ζητάει επικουρικούς ιατρούς, καλύπτοντας οριακά κάποιες τρύπες. Με την τακτική αυτή, θα αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης νευραλγικών κλινικών και δε θα μπορεί να το κάνει ούτε αυτό. Πρόκειται για επιτυχία για τους ίδιους και τους κυβερνώντες στα νούμερα που θα παρουσιάσουν, πλήρης συρρίκνωση των δομών υγείας για τους Κερκυραίους, σημειώνει η Ένωση γιατρών, καταλήγοντας: «πόσο ακόμα θα τους αφήσεις να καταστρέφουν τη δημόσια υγεία;;; Να παραιτηθούν άμεσα.»
Πηγή: Onmed.gr