Η απουσία θέρμανσης λόγω κρίσης θέτει σε κίνδυνο την υγεία
Το δυσβάσταχτο κόστος αγοράς ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ΔΕΗ, ξύλα) όμως, πέραν του ότι δεν επιτρέπει τη θωράκιση των σπιτιών από το ψύχος, κρύβει κινδύνους και για την υγεία.
Πρόσφατες έρευνες έχουν κατατάξει την Ελλάδα στις υψηλότερες θέσεις της λίστας θνησιμότητας από κρύο και φτώχεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες και το παρατεταμένο κρύο ευνοούν την ανάπτυξη των ιών στο περιβάλλον.
Το ψύχος είναι ο βασικός λόγος που το χειμώνα αρρωσταίνουμε πιο συχνά απ’ ό,τι το καλοκαίρι.
Για τους νέους και υγιείς ανθρώπους, βέβαια, αυτό αποτελεί μια συνηθισμένη ταλαιπωρία.
Οι ηλικιωμένοι, όμως, και ειδικά οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους.
Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το χειμώνα η διατροφή μας είναι χειρότερη, καθώς δεν καταναλώνουμε πολλά φρούτα και λαχανικά, με αποτέλεσμα να μη θωρακίζεται επαρκώς ο οργανισμός έναντι των ιών.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα μικρόβια λαθροβιούν στον οργανισμό, αλλά, όταν βρουν τις κατάλληλες συνθήκες, μπορούν να ενεργοποιηθούν από μόνα τους.
Σε έναν ηλικιωμένο π.χ. ο οποίος εκ φύσεως έχει μειωμένη αμυντική ικανότητα και επιπλέον δεν τρέφεται σωστά και ζει σε ένα παγωμένο σπίτι, είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί ένας πνευμονιόκοκκος και ο ασθενής αυτός να βρεθεί στο νοσοκομείο με μία σοβαρή πνευμονία, που μπορεί τελικά να αποβεί μοιραία.
Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για τους χώρους του σπιτιού το χειμώνα;
Σύμφωνα με έρευνες, η ιδανική θερμοκρασία κατά τη χειμερινή περίοδο είναι 20 βαθμοί Κελσίου για τα υπνοδωμάτια, τα καθιστικά και τις κουζίνες, 22 βαθμοί Κελσίου για τα λουτρά, 15 βαθμοί Κελσίου για τους διαδρόμους και 10 βαθμοί Κελσίου για τα κλιμακοστάσια.
Πηγή: onMed.gr