Γνωρίστε τη σκοτεινή πλευρά του σπιτιού σας…

Το μπάνιο είναι ο χώρος του σπιτιού που συγκεντρώνει καθημερινά χιλιάδες μικρόβια
2'

Ειδικά η λεκάνη, ο νιπτήρας και η μπανιέρα είναι τα σημεία-μαγνήτες για τα επιβλαβή μικρόβια που μπορεί να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι ομάδες μικροβίων που απαντώνται συχνότερο στο μπάνιο είναι οι εξής:

Γαστρεντερικοί ιοί

Προκαλούν στομαχικές αδιαθεσίες και σε αυτά περιλαμβάνονται ο νοροϊός, που συνήθως ενοχοποιείται για κρούσματα γαστρεντερίτιδας.
Οι ιοί αυτοί συνήθως εντοπίζονται στο κάθισμα της τουαλέτας και μεταδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορούν, μάλιστα, να επιβιώσουν σε στέρεες επιφάνειες για έως και μία εβδομάδα.

Εντερικοί παθογόνοι οργανισμοί

Εξαπλώνονται από τα μολυσμένα τρόφιμα και εντοπίζονται στα κόπρανα. Στους οργανισμούς αυτούς περιλαμβάνονται η σαλμονέλα, το E.coli, η Shigella και το καμπυλοβακτηρίδιο. Το E.coli O157 προκαλεί διάρροια συνδυαστικά με αίμα στα κόπρανα.
Δερματικοί και αναπνευστικοί οργανισμοί
Τέτοιοι είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, περιλαμβανομένου και του ανθεκτικού στα αντιβιοτικά στελέχους MRSA και ο σταφυλόκοκκος της ομάδας Α.

Επιδερμόφυτοι μύκητες

Μεταδίδονται όταν περπατάμε με γυμνά πόδια στο μπάνιο.

Άλλοι μύκητες

Εντοπίζονται στις ντουζιέρες και τις μπανιέρες. Δεν προκαλούν λοιμώξεις, αλλά επιδεινώνουν το άσθμα και τις αλλεργίες.

Πώς να προστατευθείτε

Η καλή προσωπική υγιεινή και η καθαριότητα του σπιτιού βοηθούν στην καταπολέμηση των επιβλαβών μικροβίων.

Διατηρείτε το μπάνιο καθαρό

Το συχνό καθάρισμα του μπάνιου αποτρέπει τη μετάδοση των προαναφερόμενων μικροοργανισμών. Εκτός από τα επιμέρους σημεία του μπάνιου, φροντίστε να είναι καθαρό και το πάτωμα. Επιλέξτε ένα καθαριστικό με χλώριο για αποτελεσματική απολύμανση. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δίνεται στην λεκάνη της τουαλέτας.

Επειδή στο συγκεκριμένο σημείο δημιουργούνται αποικίες μικροβίων, επιβάλλεται το συχνό καθάρισμα. Για σωστή απολύμανση αφήστε την παχύρευστη χλωρίνη να μείνει στη λεκάνη και το κάθισμα της τουαλέτας για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν ξεπλύνετε με νερό και σαπούνι.

Αλλάζετε συχνά πετσέτες και κουρτίνα μπάνιου

Φροντίζετε να αλλάζετε τακτικά την κουρτίνα του μπάνιου (ανά τρίμηνο τουλάχιστον), ανάλογα με το πόσο σχολαστικοί είστε.
Οι πετσέτες πρέπει επίσης να αλλάζονται τακτικά, καθώς συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό μικροβίων, ο οποίος -λόγω της υγρασίας που κρατούν- πολλαπλασιάζεται.

Πλένετε τις πετσέτες σε υψηλή θερμοκρασία για να είστε σίγουροι ότι έχουν απαλλαγεί από τα μικρόβια. Οι χαμηλές θερμοκρασίες στο πλυντήριο δεν σκοτώνουν τους μικροοργανισμούς.

Μην ξαναχρησιμοποιείτε σφουγγάρια, τα οποία «φιλοξενούν» βακτήρια και τελικά αφήνουν τις επιφάνειες του μπάνιου πιο βρώμικες.

Προσωπική υγιεινή

Μετά από κάθε χρήση της τουαλέτας πλένετε πάντα τα χέρια σας και ειδικά πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας.

Κατεβάζετε το καπάκι της τουαλέτας, πριν τραβήξετε το καζανάκι, ώστε να αποφύγετε τη διασπορά των μικροοργανισμών στην ατμόσφαιρα.

Αλλάξτε οδοντόβουρτσα μετά την ανάρρωσή σας από κάποια ασθένεια.

Πηγή: onmed.gr

Σχετικές ειδήσεις