Πόσα εισέπραξε η Τράπεζα Πειραιώς για το «Ερρίκος Ντυνάν»;
Ενώ η «εκκαθάριση» από την Τράπεζα Πειραιώς στο «Ερρίκος Ντυνάν» βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο την εξοικονόμηση 25 εκατ. ευρώ από το λειτουργικό κόστος του νοσοκομείου, πληθαίνουν τα στοιχεία ότι η «αναγκαστική» και «επείγουσα» διαδικασία του πλειστηριασμού για να «σωθεί» το νοσηλευτικό ίδρυμα, δεν ήταν και τόσο επείγουσα.
Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ήταν και επισπεύδουσα και πλειοδότης μέσω της θυγατρικής της ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε στη διαδικασία του πλειστηριασμού, είχε εξασφαλίσει τις απαιτήσεις της έναντι του τότε Κοινωφελούς Ιδρύματος επαρκώς, ώστε να μην υπάρχει λόγος που να δικαιολογεί την κατάσχεση του συνόλου της περιουσίας του, συμπεριλαμβανομένης και της άδειας λειτουργίας του.
Σε προηγούμενο δημοσίευμα το Newsbomb.gr είχε αποκαλύψει ότι είχε συναφθεί συμφωνία μεταξύ Ντυνάν και Πειραιώς για την εκχώρηση στο τραπεζικό ίδρυμα όλων των απαιτήσεων του νοσοκομείου κατά ασφαλιστικών ταμείων και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτές οι εξασφαλίσεις –και τα ποσά που είχε ήδη εισπράξει- τις οποίες είχε στα χέρια της η Τράπεζα Πειραιώς.
Συγκεκριμένα, η «MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ» προκάτοχος της Τράπεζας Πειραιώς είχε χορηγήσει δάνειο στο «Ερρίκος Ντυνάν» ποσού 50.000.000 ευρώ το 2006. Προς εξασφάλιση αυτής της απαίτησής της ενέγραψε προσημείωση υποθήκης στα βιβλία υποθηκών του Υποθηκοφυλακείου Αθηνών για ποσό 60.000.000 ευρώ. Η εν λόγω δανειακή σύμβαση καταγγέλθηκε το 2009, με την απαίτηση της τράπεζας εκείνη τη στιγμή να ανέρχεται στο ποσό των 47.566.727,88 ευρώ. Ποσό 5.000.000 ευρώ, ως μέρος αυτής της απαίτησης, επιδικάστηκε με διαταγή πληρωμής το 2010. Το «Ερρίκος Ντυνάν» αναγνώρισε την υπόλοιπη οφειλή, ύψους 42.433.371,29 ευρώ, και υπέγραψε το 2012 με την Τράπεζα Πειραιώς σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης. Με βάση αυτό, το 2014 εκδόθηκε διαταγή πληρωμής για το σύνολο του ποσού.
Επίσης, η «MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ» είχε χορηγήσει το 2007 νέο δάνειο, ύψους15.000.000 ευρώ, με ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό. Προς εξασφάλιση του δανείου ενέγραψε προσημείωση υποθήκης για ποσό 18.000.000 ευρώ επί του ακινήτου όπου στεγάζεται το νοσοκομείο, καθώς και του ακινήτου όπου στεγάζονταν οι διοικητικές υπηρεσίες. Παρά το γεγονός, ότι το «Ερρίκος Ντυνάν» είχε καταβάλει τα επόμενα δύο χρόνια ποσό 8.592.755,63 ευρώ, το 2009 η σύμβαση καταγγέλθηκε. Η απαίτηση της τράπεζας επιδικάστηκε το 2010 με διαταγή πληρωμής για το ποσό των 5.800.648,36 ευρώ.
Τέλος, η «MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ» το 2007 χορήγησε ένα ακόμα δάνειο στο «Ερρίκος Ντυνάν» ύψους 50.000.000 ευρώ, με σύμβαση πίστωσης με ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό. Και σε αυτή την περίπτωση ενέγραψε προσημείωση υποθήκης για ποσό 60.000.000 ευρώ. Ξανά η σύμβαση καταγγέλθηκε το 2009, παρόλο που το «Ερρίκος Ντυνάν» είχε καταβάλει μέσα σε αυτό το διάστημα των δύο ετών 16.278.336,62 ευρώ.
Το ύψος του ποσού, που είχε εισπράξει η Τράπεζα Πειραιώς από την εκχώρηση όλων των απαιτήσεων του νοσοκομείου κατά ασφαλιστικών ταμείων και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, παραμένει άγνωστο. Ενδέχεται μάλιστα, η Τράπεζα Πειραιώς να έχει εισπράξει διπλά τις απαιτήσεις της, μετά και τον πλειστηριασμό.
Γίνεται φανερό, ότι τόσο οι εξασφαλίσεις όσο και οι εισπράξεις όλων των προηγούμενων ετών δεν δικαιολογούν την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει στον πλειστηριασμό, μέτρο εξαιρετικής σκληρότητας και δυσανάλογο με το σκοπό επιβολής.
Όπως προκύπτει και από τις εξελίξεις, που απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν «διάσωση», στόχος της Τράπεζας Πειραιώς ήταν να πάρει το νοσηλευτήριο σε εξευτελιστικά χαμηλή τιμή σε σχέση με τη συνολική του αξία, και το κυριότερο με τα χρέη προς τρίτους να έχουν διαγραφεί. Το σχέδιο οικειοποίησης του πρώην κοινωφελούς ιδρύματος από τον τραπεζικό όμιλο δεν θα μπορούσε να έχει υλοποιηθεί, αν δεν είχε την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία από το 2012 έκανε ό,τι πέρναγε από το χέρι της, από τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μέχρι τις τροπολογίες, για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα του κ. Σάλλα και της Τράπεζας Πειραιώς.