Ο εμβολιασμός αποτρέπει τις επιδημίες
Για ακόμη μία φορά, ο επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βίτενις Αντριουκάιτις, χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που προκαλεί η στάση επιφυλακτικότητας των Ευρωπαίων απέναντι στον εμβολιασμό, εκφράζοντας φόβους για την εκδήλωση επιδημιών, νόσων όπως η πολιομυελίτιδα, η ερυθρά και η ιλαρά.
Όπως επεσήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος, στο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας τη Δευτέρα, οι εμβολιασμοί έχουν θεμελιώδη σημασία για τη δημόσια υγεία, διευκρινίζοντας ότι η δυσπιστία των πολιτών δεν έχει καμία απολύτως επιστημονική βάση.
Τ
α προγράμματα εμβολιασμού υπέστησαν σοβαρό πλήγμα το 1998, λόγω μιας μικρής μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Lancet» και συνέδεε το τριπλό παιδικό εμβόλιο ΜMR (ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας) με την εμφάνιση αυτισμού.
Βέβαια, η μελέτη αυτή αποδείχθηκε μεταγενέστερα απάτη, ωστόσο, δυστυχώς, ο «θόρυβος» που προκλήθηκε αντηχεί ακόμη και στις μέρες μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Απευθυνόμενη στους ομόλογούς της, η Ιταλίδα υπουργός Υγείας προειδοποίησε για το «λανθασμένο αίσθημα ασφάλειας» που υπάρχει στην Ευρώπη απέναντι στις υγειονομικές απειλές.
Όπως σχολίασε με νόημα, η επιδημία του θανατηφόρου ιού Έμπολα που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο, θα πρέπει να υπενθυμίσει σε όλους τη σημασία της καταπολέμησης των παθογόνων παραγόντων.
«Πρέπει να αντιστρέψουμε την τρέχουσα τάση του σκεπτικισμού που κινδυνεύει να φέρει και πάλι πίσω στην Ευρώπη τις επιδημίες της πολιομυελίτιδας, της ερυθράς ή της φυματίωσης», σημείωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας, Βίτενις Αντριουκάιτις.
Παράλληλά, καθώς ο εμβολιασμός είναι ολοένα και λιγότερο υποχρεωτικός στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο επίτροπος Υγείας υπογράμμισε την ανάγκη να επεκταθούν τα προγράμματα εμβολιασμού πέρα από τα παιδιά.
Tην ίδια ώρα, την έντονη ανησυχία των παιδιάτρων έχει πυροδοτήσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα που έχει κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα, κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα και σε κάποια σχολεία.
Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι πολλοί γονείς παρασύρονται από αναξιόπιστες και αμφιβόλου προέλευσης έρευνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, παίρνοντας το ρίσκο να αφήσουν ακάλυπτα από εμβολιασμό τα παιδιά τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, αλλά και τη δημόσια υγεία γενικότερα.
Μάλιστα, την αύξηση των γονιών που αμφισβητούν τη χρησιμότητα αλλά και την ασφάλεια των εμβολίων επιβεβαιώνει έρευνα που εκπονήθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας το 2012 με τίτλο «Εθνική Μελέτη Κατάστασης Εμβολιασμού των Παιδιών» (ΕΣΔΥ).
Σύμφωνα με τον καθηγητή της ΕΣΔΥ, στον τομέα του Παιδιού, Τάκη Παναγιωτόπουλο, «το ένα τρίτο των γονιών τηρούσαν επιφυλακτική στάση. Αυτό ήταν συνέπεια της μεγάλης συζήτησης για το εμβόλιο της πανδημικής γρίπης του 2009. Το αντίστοιχο ποσοστό που είχαμε καταγράψει στην αντίστοιχη έρευνα του 2006 δεν ξεπερνούσε το 20%».
Ένα άλλο σοβαρό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα είναι η κατακόρυφη μείωση του αριθμού των παιδιών που έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου MMR για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα. Μόνο το 83% εμβολιάστηκε, την ώρα που το επιθυμητό ποσοστό κάλυψης φτάνει το 95%.
«Η ανεπαρκής κάλυψη με δύο δόσεις εμβολίου MMR είναι σοβαρό ζήτημα», αναφέρεται στην έκθεση. Το MMR δέχεται, εδώ και χρόνια, τα πυρά του «αντιεμβολιαστικού κινήματος» λόγω χαλκευμένων -όπως αποδείχτηκε- ερευνών που το συνέδεσαν με την εμφάνιση αυτισμού.
Το θέμα του αντιεμβολιαστικού κινήματος απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, στην οποία αναζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα πειστεί η κοινή γνώμη ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος.
Χάρη στα εμβόλια, η ανθρωπότητα απαλλάχθηκε οριστικά από τη φρικτή ασθένεια της ευλογιάς, της πρώτης ασθένειας που εξαλείφεται από τον πλανήτη με ανθρώπινη παρέμβαση.
Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με την πολιομυελίτιδα και την ιλαρά αν οι γονείς είναι πρόθυμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Πηγή: onmed.gr