Ένα μήνα νωρίτερα ήρθε φέτος η αιθαλομίχλη
Οι συνέπειες της αιθαλομίχλης, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία του ανθρώπου, έχουν επισημανθεί εμφατικά από τους επιστήμονες.
ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ
Ειδικά φέτος, που το φαινόμενο εμφανίστηκε νωρίτερα στην Ελλάδα, σε σχέση με τους δύο προηγούμενους χειμώνες, τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Ευάγγελο Γερασόπουλο, τα πρώτα ίχνη του νέφους έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή του Θησείου στις 17, 18, 29 και 30 Νοεμβρίου. Πέρσι και πρόπερσι το νέφος αιθαλομίχλης εμφανίστηκε από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά.
Οι μέσες ημερήσιες τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων στο Θησείο ήταν κοντά ή και παραπάνω από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα και το βράδυ αυξάνονταν σε επίπεδα από 100-140 μικρογραμμάρια.
Μέσα σε αυτά τα όρια, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Αστεροσκοπείου, διαπιστώθηκαν και πάλι αυξημένες συγκεντρώσεις του «μαύρου άνθρακα». Πρόκειται για αιωρούμενα σωματίδια ιδιαίτερα επικίνδυνα, χαρακτηριστικά της καύσης ξυλείας, που ξεπέρασαν τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες εφιστούν την προσοχή στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Το υπουργείο Υγείας συστήνει στα άτομα με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα και ιδίως σε μικρούς ασθενείς με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
Τι πρέπει να προσέχουμε
1. Δεν καίμε παλιά έπιπλα, παντζούρια, πόρτες, ξύλα από οικοδομές κ.ά. καθώς είναι εμποτισμένα με χημικά βερνίκια και χρώματα.
2. Αγοράζουμε εγκαίρως ξύλα και τα αποθηκεύουμε σε σημείο που να προστατεύονται από τη βροχή.
3. Προσέχουμε τα ξύλα που καίμε να είναι ξερά, γιατί όταν είναι χλωρά ή βρεγμένα βγάζουν περισσότερη κάπνα.
4. Ζητάμε να δούμε τα παραστατικά που συνοδεύουν τα ξύλα και βεβαιωνόμαστε ότι είναι ελληνικής προέλευσης, διότι είναι καλύτερης ποιότητας από πολλά εισαγόμενα.
5. Καθαρίζουμε την καμινάδα τουλάχιστον έπειτα από μία ή μιάμιση σεζόν.
Σε παλιότερη ανακοίνωσή τους για την αιθαλομίχλη, οι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Ιωάννης Παντής και Αλέξης Μπένος, εξηγούσαν ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση πρόκλησης νοσηρότητας και θνησιμότητας σε καταστάσεις οξείας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, επισημαίνοντας ότι τα σωματίδια που αποτελούν την αιθαλομίχλη έχουν καρκινογόνο δράση, της οποίας τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά μετά από λίγα χρόνια και όχι σήμερα.
«Στη διαδικασία της καρκινογένεσης δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης» λένε χαρακτηριστικά.
Πηγή: www.onmed.gr