Οι εφιαλτικές σκηνές της δημόσιας υγείας

Ατελείωτες ουρές, ράντζα, εκνευρισμός και απελπισία συνθέτουν τη σκληρή πραγματικότητα στα επείγοντα του ΕΣΥ τα χρόνια της κρίσης, ενώ ζωές χάνονται πριν καλά καλά φτάσει το ΕΚΑΒ.
12'

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές δαπανήθηκαν απίστευτα κονδύλια σε προεκλογικές εκστρατείες, σε εταιρείες δημοσκοπήσεων, σε γραφεία δημοσιών σχέσεων και σε εταιρείες επικοινωνίας, που αναλάμβαναν να φτιάξουν το προφίλ των υποψηφίων. Μια ολόκληρη μηχανή σπατάλης στήθηκε, γι' αυτούς που θέλουν να γίνουν οι «αφεντάδες», αλλά κανείς από αυτούς δεν δίνει εξηγήσεις για το άθλιο σύστημα υγείας, που με την ένοχη στάση τους διέλυσαν.

Ούτε ένα ευρώ από όλα αυτά τα πεταμένα λεφτά της προεκλογικής τους καμπάνιας δεν πήγαν στην υγεία, στο βασικό αγαθό στο οποίο έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες.

Ούτε ένα ευρώ δεν πήγε στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, στους γιατρούς, που κρατούν καθημερινά τις ζωές μας στα χέρια τους μέσα στις εντατικές.

Ούτε ένα ευρώ δεν πήγε για τους σημερινούς συνταξιούχους, που μια ζωή πλήρωναν εισφορές για να έχουν σήμερα μια αξιοπρεπή αντιμετώπιση στα θέματα της υγείας, που θα τους έβρισκαν με το πέρας των χρόνων. Ούτε ένα ευρώ στα παιδιά και στις ασθενείς ομάδες.

Κι όμως αυτοί που μας έφτασαν σήμερα σε αυτήν τη μιζέρια ζητούν να τους δώσουμε την ψήφο μας στις 25 του Γενάρη.

Πριν πάμε στην κάλπη, λοιπόν, ας θυμηθούμε τις εφιαλτικές σκηνές που ζούμε καθημερινά όλοι μας ακόμη και στα μεγαλύτερα νοσοκομεία: στον Ερυθρό Σταυρό, τη Νίκαια, τον Ευαγγελισμό και το ΚΑΤ αλλά και στα νοσοκομεία της περιφέρειας, που άλλα κλείνουν και άλλα δεν έχουν γιατρό ούτε για δείγμα όπως θα δείτε στα επίσημα στοιχεία που σας παραθέτουμε παρακάτω.

Το πρόβλημα των ελλείψεων σε προσωπικό στα νοσοκομεία είναι εμφανές, ενώ γιατροί και νοσηλευτές έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν και το ζήτημα των φθηνών υλικών που παραγγέλνουν οι διοικήσεις, λόγω σφιχτών προϋπολογισμών ή και ανύπαρκτων υλικών.

Σε όλα πια τα νοσοκομεία, όταν και αυτά τα υλικά τελειώνουν, δεν υπάρχουν κονδύλια για άλλες προμήθειες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να αγοράζουν εκείνοι τα υλικά της «γιατρειάς» τους. Γάζες, βαμβάκι νάρθηκες, ενέσεις και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, είναι υλικά που οφείλουν οι ασθενείς να αγοράζουν πριν μπουν στο νοσοκομείο.

Στα νοσοκομεία Παίδων η κατάσταση είναι απογοητευτική

Η μαρτυρία νοσηλεύτριας είναι χαρακτηριστική σε όροφο με μετεγχειρητικά περιστατικά:

«Δεν έχουμε πια υλικά ούτε για δείγμα. Ούτε ενέσεις ούτε ορούς. Φανταστείτε ότι πολλές φορές προσπαθούμε να βρούμε βελόνες για να βάλουμε στις ενέσεις και δεν έχουμε. Κάθε μέρα αναγκαζόμαστε να παραπονιόμαστε στον υπεύθυνο και μας απαντάει ότι δεν υπάρχει κονδύλι για τίποτα πια. Υπήρξαν φορές που με έβγαλε στο κλάμα. Ξέρετε τι είναι να προσπαθείς να σώσεις ζωές παιδιών και να μην έχεις πώς να τα φροντίσεις; Πολλές φορές δανειζόμαστε μεταξύ μας ό,τι έχει ο καθένας. Κυκλοφορούμε με διάφορα υλικά στην τσέπη μας ή τρέχουμε σε άλλους ορόφους και σε άλλα τμήματα να δανειστούμε ή να αλλάξουμε υλικά με άλλους συναδέλφους.»

Συνωστισμός χωρίς αντίκρισμα

Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς, μόνο το 15% έως 20% των περιστατικών φθάνουν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ενώ από το σύνολο των περιστατικών μόνο το ένα τρίτο θα λάβει εισιτήριο για εισαγωγή.

Η υπερφόρτωση των νοσοκομείων κατά τις εφημερίες προκαλεί πολύωρη αναμονή για τους ασθενείς, εκνευρισμό και απελπισία. Αρκετοί είναι αυτοί που καταλήγουν σε ράντζα σε διαδρόμους, ενώ τραγικά είναι τα προβλήματα που προκαλούνται από ελλείψεις σε υποδομές, όπως οι τουαλέτες. Η κατάσταση είναι άθλια και φέρνει στα όριά του κάθε ασθενή που χάνει την αξιοπρέπειά του στους αχανείς διαδρόμους των νοσοκομείων.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι το ΕΚΑΒ

Ένα στα τέσσερα οχήματα δεν λειτουργεί λόγω βλαβών, ενώ κάθε ασθενοφόρο έχει διανύσει τουλάχιστον 600 με 700 χιλιάδες χιλιόμετρα και βρίσκεται σε λειτουργία ολόκληρο το 24ωρο. Τα ασθενοφόρα γίνονται πια επικίνδυνα και για τους ασθενείς αλλά και για τους τραυματιοφορείς. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν γιατροί να μεταφέρουν τα επείγοντα περιστατικά και να συνοδέψουν τον ασθενή.

Από τους 5.500 εργαζομένους που προβλέπονται για να την άρτια λειτουργία του, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μόνο 3.500. Ενώ τα 450 ασθενοφόρα που έχει το ΕΚΑΒ τα 110 βρίσκονται στα συνεργεία. Επίσης βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα 2.500 αδιόριστοι διασώστες από τη σχολή του ΕΚΑΒ.

Στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης τα περισσότερα ασθενοφόρα που έχουν, συμπλήρωσαν 500 χιλιάδες χιλιόμετρα και είναι πλέον επικίνδυνα για διακομιδές. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Αχαΐα, όπου τα 11 από τα 20 ασθενοφόρα είναι εκτός λειτουργίας. Ενώ στην Αττική, από τα 140 ασθενοφόρα που καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή από το Σχηματάρι έως την Κόρινθο, τα 50 είναι παροπλισμένα στο συνεργείο. Στους δρόμους υπάρχουν 75 ασθενοφόρα την ημέρα και 30 τη νύχτα για να καλύψουν σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αττική.

Δραματική η εικόνα του ΕΣΥ στη στελέχωση με ιατρικό προσωπικό

Η κατάσταση και για τα νοσοκομεία της περιφέρειας και των νησιών πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα. Περίπου 2.300 γιατροί έχουν συνταξιοδοτηθεί την τελευταία τριετία ενώ κενές παραμένουν οι θέσεις άλλων 2.000 ειδικευόμενων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται να «εμπαίζει» τους γιατρούς και την ελληνική κοινωνία διότι υπόσχεται την πραγματοποίηση 2.500 προσλήψεων γιατρών το 2015, την ώρα που καμία πρόσληψη γιατρού δεν έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015.

Δεν υπάρχουν φάρμακα για τους ασθενείς- Σε χειρότερη μοίρα οι καρκινοπαθείς

Τα μεγαλύτερα θύματα του ΕΣΥ φαίνεται να είναι οι καρκινοπαθείς καθώς πλέον δεν μπορούν να βρουν ούτε τα φάρμακά τους. Σύμφωνα με στοιχεία από τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ), οι αναμονές για θεραπείες το τελευταίο διάστημα αυξάνονται ενώ σε κάποια νοσοκομεία δεν υπάρχουν φάρμακα και δεν μπορούν να γίνουν και ακτινοθεραπείες.

Η αναμονή μάλιστα στα Δημόσια νοσοκομεία, σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τους τρεις μήνες, γεγονός που έχει επίπτωση, στην υγεία των ασθενών αλλά και στην εξέλιξη της νόσου.

Στο νοσοκομείο «Αττικόν» έχουν διακοπεί εδώ και δύο μήνες τα απογευματινά ραντεβού του ακτινοθεραπευτικού τμήματος, λόγω αδυναμίας του νοσοκομείου να διασφαλίσει το απαραίτητο κονδύλι.

Στο ογκολογικό νοσοκομείο «Οι Άγιοι Ανάργυροι», οι κλινικές υπολειτουργούν, λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού καθώς και της έλλειψης ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Η περίπτωση μάλιστα να καταργηθούν οι απογευματινές βάρδιες του ακτινοθεραπευτικού τμήματος του νοσοκομείου, θα μεγαλώσει κατά πολύ τη λίστα αναμονής, για την έναρξη της ακτινοθεραπείας.

Ο χάρτης των ελλείψεων στο ΕΣΥ είναι ενδεικτικός της απαξίωσης της Δημόσιας Υγείας και της αδιαφορίας της κυβέρνησης για τη ζωή του Έλληνα πολίτη.

Η παρακάτω λίστα είναι γροθιά στο στομάχι, αφού αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν υπάρχει κανείς σοβαρός σε αυτήν την κυβέρνηση που να ντρέπεται για την κατάσταση στη χώρα και να έχει το θάρρος και το θράσος να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να πει «φταίμε. Πάμε να τα αλλάξουμε όλα».

Δείτε τα χάλια μας: Υπάρχουν νοσοκομεία ακόμη και χωρίς γιατρούς, υπάρχουν νησιά χωρίς καμία σωτηρία για τους Έλληνες, αν τους τύχει κάτι.

Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση των κενών θέσεων στα νοσοκομεία της χώρας που υλοποίησε η ομοσπονδία ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η κατάσταση έχει ως εξής:

Γ.Ν. ΑΜΦΙΣΣΑΣ : Ορθοπεδική, Γυναικολογική, Ουρολογική, ΩΡΛ Κλινική και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Αιμοδοσία, Μικροβιολογικό, Οδοντιατρικό, Πνευμονολογικό Τμήμα με 1 μόνον γιατρό, Παθολογική, Παιδιατρική, Καρδιολογική, Οφθαλμολογική Κλινική και Ακτινολογικό με 2 γιατρούς, αναισθησιολογικό και χειρουργική με 3 γιατρούς.

Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ : υποστελέχωση της Χειρουργικής, της Γυναικολογικής, της Ορθοπεδικής, της Καρδιολογικής Κλινικής, του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, του Αναισθησιολογικού Τμήματος.

Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ : Η Ορθοπεδική Κλινική διακόπτει το πρόγραμμα εφημεριών. Κενά έχουν η Παιδιατρική, η Οφθαλμολογική, η Γυναικολογική, η Καρδιολογική, η ΩΡΛ Κλινική, το Νεφρολογικό Τμήμα, το Μικροβιολογικό και η Αιμοδοσία.

Γ.Ν. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ : έκλεισαν τα Τμήματα Πνευμονολογικό, Οφθαλμολογικό, Νευρολογικό, Δερματολογικό, λόγω έλλειψης γιατρών

Γ.Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ : κινδυνεύουν να κλείσουν η Γαστρεντερολογική και Οφθαλμολογική Κλινική, έμειναν με 1 γιατρό η ΩΡΛ, το Ογκολογικό και Αιματολογικό Τμήμα

Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ : κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα η Παιδιατρική και Γυναικολογική Κλινική

Π.Π.Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ : η ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΉ Κλινική δεν μπορεί να καλύψει όλο το πρόγραμμα εφημεριών της, κενά έχουν και τα Τμήματα Ογκολογικό, Ακτινοθεραπευτικό και Πυρηνικής Ιατρικής

Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ : με 1 γιατρό έμειναν η Ουρολογική και Οφθαλμολογική Κλινική, με 2 η Γυναικολογική, η ΩΡΛ, το Μικροβιολογικό, η Αιμοδοσία και η Παιδιατρική Κλινική. Λόγω υποστελέχωσης δεν αναπτύχθηκαν οι προβλεπόμενες Κλινικές Πνευμονολογική, Νεφρολογική, Νευρολογική, Ψυχιατρική. Δεν υπάρχει Γαστρεντερολόγος

Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ : Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με 60 ασθενείς, έμεινε χωρίς Νεφρολόγο. Κενά παρουσιάζουν η Παιδιατρική Κλινική η οποία αδυνατεί να καλύψει το πρόγραμμα εφημεριών της και απειλείται με κλείσιμο ή συγχώνευση με την αντίστοιχη των Τρικάλων, η Γυναικολογική, η Οφθαλμολογική, η Ουρολογική, η ΩΡΛ Κλινική.

Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ : δεν λειτουργεί η ΜΕΘ και η ΜΑΦ, μεγάλα κενά στο Αναισθησιολογικό Τμήμα, την Γυναικολογική και Παιδιατρική Κλινική, το Ακτινολογικό και Μικροβιολογικό Εργαστήριο, δεν υπάρχουν Νευρολόγος, Δερματολόγος

Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ : με 1 γιατρό λειτουργούν η Αγγειοχειρουργική και Παιδοχειρουργική Κλινική, με κενά η Παιδιατρική, η Νεφρολογική, η Νευρολογική, η Θωρακοχειρουργική Κλινική

Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ : κανείς Πνευμονολόγος, κενά στη Χειρουργική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική Κλινική, την Αιμοδοσία και το Μικροβιολογικό Τμήμα.

Γ.Ν. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ : δεν υπάρχουν : Νευρολόγος, Γαστρεντερολόγος, Παθολογοανατόμος, Δερματολόγος, με 1 γιατρό η ΜΕΘ - Χειρουργική – Παιδιατρική – Οφθαλμολογική – ΩΡΛ – ΤΕΠ - Μικροβιολογικό – Πνευμονολογικό – Ψυχιατρικό, με 2 γιατρούς η Καρδιολογική – Ορθοπεδική – Γυναικολογική – Αναισθησιολογικό - Ακτινολογικό

Γ.Ν. ΝΑΟΥΣΑΣ : αναστολή λειτουργίας της Γυναικολογικής Κλινικής, Αιμοδοσία, Πνευμονολογικό, ΩΡΛ, με 1 μόνον γιατρό, Παθολογική, Παιδιατρική, Οφθαλμολογική, Μικροβιολογικό, με 2 γιατρούς, Χειρουργική, Ορθοπεδική, Καρδιολογική, Αναισθησιολογικό, Ακτινολογικό, με 3 γιατρούς

Γ.Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ : Κενά στη Καρδιολογική Κλινική, στη Χειρουργική, στη Παιδιατρική, στο Ακτινολογικό Εργαστήριο

Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ : η Παθολογική Κλινική δανείζεται παθολόγους από το ΓΝ Γιαννιτσών για να καλύψει τις εφημερίες της

Γ.Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ : κενά στη Παιδιατρική Κλινική, στη Γυναικολογική, στην Ορθοπεδική, στο Αναισθησιολογικό, στο Ακτινολογικό, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Γ.Ν.ΦΛΩΡΙΝΑΣ : 2 μόνον Χειρουργοί, 2 Ορθοπεδικοί, 2 Γυναικολόγοι, 2 Νεφρολόγοι, 2 Ουρολόγοι, 1 Νεφρολόγος, κανείς Νευρολόγος

Γ.Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ – ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ : κενά στη Παιδιατρική Κλινική, στην Ουρολογική, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, στη ΜΕΘ, στην Αιμοδοσία

Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ : κενά παρουσιάζουν η Ορθοπεδική, η Παιδιατρική, η Παθολογική, η Οφθαλμολογική Κλινική, το Αναισθησιολογικό, το Μικροβιολογικό, δεν λειτουργεί η ΜΕΘ, κανείς Νευρολόγος και ΩΡΛ

Γ.Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ : μόνον 1 Παιδίατρος, 1 Παθολογοανατόμος, ΑΔΥΝΑΤΟΎΝ ΝΑ ΚΑΛΎΨΟΥΝ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΊΕΣ ΌΛΟΥ ΤΟΥ ΜΉΝΑ ΛΌΓΩ ΥΠΟΣΤΕΛΈΧΩΣΗΣ, η Ουρολογική, ΩΡΛ, Νευροχειρουργική, Νευρολογική, Ρευματολογική Κλινική

Γ.Ν. ΔΡΑΜΑΣ : έκλεισε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, 1 μόνον ΩΡΛ, 2 Ουρολόγοι, 2 Οφθαλμίατροι, κανείς Παθολογοανατόμος, δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι στο Αναισθησιολογικό και το Ακτινολογικό

Γ.Ν. ΞΑΝΘΗΣ : Νευρολογική Κλινική με 1 γιατρό, Καρδιολογική με 2 (( 1 επικουρικός), κενά στο Αναισθησιολογικό, το Ακτινολογικό, την ΜΕΘ, την Παθολογική, Γυναικολογική, Ψυχιατρική και Ορθοπεδική Κλινική

Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ : Η Νευροχειρουργική Κλινική με 2 μόνον γιατρούς ( 1 πανεπιστημιακός, 1 ΕΣΥ )

Γ.Ν. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ : προβληματική η λειτουργία όλων των Τμημάτων του, απαραίτητη η σωστή λειτουργία του για τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του παραμεθόριου Νομού Έβρου

Γ.Ν.ΠΡΕΒΕΖΑΣ : μόνον 1 Γιατρός στο Μικροβιολογικό-Βιοχημικό-Αιματολογικό Εργαστήριο, ελλείψεις στο Ακτινολογικό

Γ.Ν. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ : κενά στη Παθολογική Κλινική ( 3 γιατροί ), στη Παιδιατρική ( 2 γιατροί ), στην Ορθοπεδική ( 2 γιατροί ), στη Μ.Τ.Ν. ( μόνον 1γιατρός, κινδυνεύει να κλείσει ), στο Ψυχιατρικό ( μόνον 1 γιατρός ), στο Ακτινολογικό Εργαστήριο (δεν λειτουργεί ο Αξονικός Τομογράφος). Στη Μονάδα του ΠΕΔΥ Καρπενησίου υπηρετεί μόνον 1 γιατρός (Πνευμονολόγος )

Γ.Ν.ΑΓΡΙΝΙΟΥ : το Μικροβιολογικό Εργαστήριο με 2 μόνον γιατρούς

Γ.Ν.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ : με 1 Παιδίατρο, 2 Αναισθησιολόγους

Γ.Ν. ΣΠΑΡΤΗΣ : η Παθολογική και Ουρολογική Κλινική, καθώς και το Ακτινολογικό Εργαστήριο απέμειναν με2 γιατρούς, η Χειρουργική και Καρδιολογική με 3

Γ.Ν. ΤΡΙΠΟΛΗΣ : δεν υπάρχει Γαστρεντερολόγος, Νευρολόγος, Δερματολόγος, στη Μ.Τ.Ν. υπάρχει 1 μόνον Νεφρολόγος, μεγάλα κενά στη Γυναικολογική – ΩΡΛ – Παιδιατρική – Ουρολογική - Κλινική, στο Αναισθησιολογικό, στη ΜΕΘ, στην Αιμοδοσία, υπάρχει μόνον 1 Παιδοχειρουργός και 1 Γναθοχειρουργός.

Γ.Ν. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ : μεγάλη έλλειψη σε Αναισθησιολόγους ( σταμάτησαν τα τακτικά χειρουργεία γιατί απέμειναν 3 από 7 προβλεπόμενους ) και Παθολόγους, δεν υπάρχει κανείς Γαστρεντερολόγος

Γ.Ν.ΚΥΠΑΡΙΣΙΑΣ : δεν υπάρχει Καρδιολόγος

Γ.Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ : το ΤΕΠ λειτουργεί με 1 μόνον γιατρό, μεγάλα κενά στην Ουρολογική και Οφθαλμολογική Κλινική

Γ.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ : 1 Ψυχίατρος, 1 Νευρολόγος, μεγάλα κενά στο Αναισθησιολογικό Τμήμα, στο Τμήμα Αιμοδοσίας, στη Καρδιολογική, στη Παιδιατρική, στην Ορθοπεδική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική, την ΩΡΛ Κλινική, στο Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Εργαστήριο

Γ.Ν. ΧΑΝΙΩΝ : κανείς γιατρός στα προβλεπόμενα Τμήματα Θωρακοχειρουργικό, Παιδοχειρουργικό, Γναθοχειρουργικό, Ρευματολογίας, Πυρηνικής Ιατρικής, Κυτταρολογίας. Μόνον 2 στην Οφθαλμολογική Κλινική, στην Ουρολογική. Δεν λειτουργεί το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Καρδιολογικής Κλινικής λόγω ελλείψεων και ο Αξονικός Τομογράφος.

Γ.Ν. ΣΑΜΟΥ : με 1 Καρδιολόγο και 1 Παιδίατρο

Γ.Ν. ΛΗΜΝΟΥ : με 1 Παθολόγο, 1 Χειρουργό, 1 Ακτινολόγο, 1 Νεφρολόγο, 1 Γυναικολόγο

Γ.Ν. ΚΩ : Κανείς Παιδίατρος, 1 Ουρολόγος, Οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, Ακτινολόγος, Νεφρολόγος, Αιματολόγος, 2 Αναισθησιολόγοι, Ορθοπεδικοί, Μικροβιολόγοι, 3 Παθολόγοι, Γυναικολόγοι

Γ.Ν. ΙΚΑΡΙΑΣ : με 1 Παιδίατρο, 1 Αναισθησιολόγο, 2 Χειρουργούς, Καρδιολόγους, Ορθοπεδικούς, Γυναικολόγους, ΩΡΛ, Γενικούς Γιατρούς, Ακτινολόγους, 3 Παθολόγους, Μικροβιολόγους

Στη ΓΑΥΔΟ και στους ΛΕΙΨΟΥΣ δεν υπάρχει κανείς γιατρός

Στην ΑΛΛΟΝΗΣΟ έφυγε και ο τελευταίος αγροτικός γιατρός

ΜΗΛΟΣ : δεν υπάρχουν Ακτινολόγος, Καρδιολόγος, Πνευμονολόγος, Μικροβιολόγος

ΠΑΤΜΟΣ : δεν υπάρχει Παιδίατρος

ΝΑΞΟΣ : η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού χωρίς Νεφρολόγους

ΠΑΡΟΣ : δεν υπάρχει Παιδίατρος