«Αποψιλωμένο» από γιατρούς το ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης

Μεγάλες ελλείψεις γιατρών αντιμετωπίζουν οι μονάδες του ΠΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να ταλαιπωρούνται και να διανύουν μεγάλες αποστάσεις στην προσπάθειά τους να βρουν γιατρό.

«Αποψιλωμένο» από γιατρούς το ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης
3'

Αυτό καταγγέλλει ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας, ο οποίος καλεί σε έκτακτη γενική συνέλευση τα μέλη του, την Τετάρτη 11 Μαρτίου, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχουν θέσει, τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στο υπουργείο Εσωτερικών.

Μεταξύ των επειγόντων θεμάτων που ζητούν άμεση επίλυση είναι η υποστελέχωση των μονάδων του ΠΕΔΥ. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος σε επιστολή του προς την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοκητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, «τα προβλήματα της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Μετά το νόμο για το ΠΕΔΥ, 2.500 γιατροί του πρώην ΕΟΠΥΥ εξωθήθηκαν σε αποχώρηση με αποτέλεσμα οι μονάδες υγείας του πρώην ΙΚΑ – νυν ΠΕΔΥ να αποψιλωθούν από γιατρούς-οδοντιάτρους. Στη Θεσσαλονίκη από τους 500 περίπου γιατρούς αποχώρησε το 50% με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να ταλαιπωρούνται και να διανύουν μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας τον ειδικό γιατρό». Τονίζει δε ότι «ενώ έχουν προκηρυχθεί 900 θέσεις επικουρικών για όλη την Ελλάδα μόνο 170 άτομα εξεδήλωσαν ενδιαφέρον. Είναι σαφές ότι πρέπει να προκηρυχθούν περαιτέρω θέσεις για την κάλυψη των οξυμένων προβλημάτων λαμβάνοντας υπ' όψιν και την οικονομική δυσκολία των πολιτών».

Επίσης, ο Σύλλογος ζητά επαναπρόσληψη όλων όσοι είχαν απολυθεί ή εξωθηθεί σε αποχώρηση από το ΠΕΔΥ, με βάση και τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης. «Θεωρούμε ότι μία καλή λύση θα ήταν να δημιουργηθούν προσωποπαγείς θέσεις για όσους γιατρούς επιθυμούν να επανέλθουν και να παραμείνουν στο παλαιό καθεστώς (με ιατρείο) και βαθμό ΠΕ. Όσοι έχουν ζητήσει ή έχουν επιλέξει ήδη το ΕΣΥ να έχουν τα πλήρη δικαιώματα των γιατρών του ΕΣΥ και όχι απλώς τον τίτλο».

«Το 75% των γιατρών που παρέμειναν στο ΠΕΔΥ έχουν κλείσει τα ιδιωτικά τους ιατρεία από τον Μάρτιο του 2014 και έχουν ενταχθεί στο ΠΕΔΥ χωρίς όμως μέχρι σήμερα να εκδοθούν οι διαπιστωτικές πράξεις της ένταξης τους στο ΕΣΥ και της ανάλογης μισθολογικής τους κατάταξης. Αυτό όπως καταλαβαίνετε προκαλεί ιδιαίτερη δυσαρέσκεια στους συναδέλφους και οικονομική δυσπραγία διότι αναγκάστηκαν να κλείσουν τα ιατρεία τους και διαπιστώνουν ότι ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο έως τον 11/2014 να έχουν λυθεί τα ανωτέρω προβλήματα, αντ' αυτού αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή ακόμη και τον κίνδυνο μείωσης των μισθών λόγω εμπλοκής στο Εθνικό Λογιστήριο του Κράτους» προσθέτει ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας.

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου πραγματοποίησε συναντήσεις τόσο με την κ. Κόλλια-Τσαρουχά όσο και με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργο Κατρούγκαλο. Για το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων ο Σύλλογος θα ενημερώσει τα μέλη του στη γενική συνέλευση της Τετάρτης (11/03/2015), ώστε να ληφθεί απόφαση για τις επόμενες κινήσεις των γιατρών, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή