Παράνομες αποκλειστικές: Ζημία 1,2 δισ. για το ΙΚΑ-Ευθύνες Γεωργιάδη-Βορίδη

Ο πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατηγορείται πως άνοιξε την «πόρτα» σε κυκλώματα εκμετάλλευσης γυναικών από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, τις οποίες διοχετεύουν στα δημόσια νοσοκομεία σαν αποκλειστικές νοσοκόμες.
3'

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΧΩΝΙ», επί ημερών του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, άλλαξε το καθεστώς επιλογής των αποκλειστικών στα νοσοκομεία, πριμοδοτώντας τα ιδιωτικά γραφεία. Ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Νοσοκόμων Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης «Αλληλεγγύη», Θανάσης Βασιλάκης, δήλωσε στην εφημερίδα:

«Δυστυχώς επί Α. Γεωργιάδη τα κριτήρια έγιναν πιο ελαστικά. Έτσι, μπορούσε ο οποιοσδήποτε να προσλαμβάνει παράνομες. Ο Άδωνις άλλαξε τα πράγματα στο συγκεκριμένο θέμα επειδή πιστεύουμε πως ήθελε να βοηθήσει τα ιδιωτικά γραφεία. Εξάλλου, ευθαρσώς μας είπε, όταν κάναμε συνάντηση μαζί του, ότι είναι υπέρ του ιδιωτικού τομέα». Μάλιστα, την απόφαση Γεωργιάδη επικαιροποίησε ο Μάκης Βορίδης, λίγες ημέρες πριν αφήσει και αυτός με τη σειρά του το υπουργείο Υγείας, με εγκύκλιο που εξέδωσε. Σύμφωνα με αυτή, δεν υπάρχει κώλυμα στη μεσολάβηση ιδιωτικού γραφείου για εξεύρεση αποκλειστικής νοσοκόμας. Οι ασθενείς μπορούν να επιλέγουν είτε από το εθνικό μητρώο είτε από τον ονομαστικό κατάλογο αποκλειστικών που τηρεί κάθε νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική.

«Η επιλογή αποκλειστικού νοσοκόμου επαφίεται στη βούληση του ασθενούς, ο οποίος δύναται να επιλέξει είτε από τον οικείο ονομαστικό πίνακα που τηρείται στα νοσοκομεία και στις ιδιωτικές κλινικές είτε εκτός αυτού με ελεύθερη επιλογή από το εθνικό μητρώο αποκλειστικών νοσοκόμων. Με αυτά ισχύοντα, δεν προκύπτει κώλυμα ως προς την μεσολάβηση ιδιωτικού γραφείου ευρέσεως εργασίας, για την εξεύρεση αποκλειστικού νοσοκόμου, για λογαριασμό του εντολέα ασθενούς», επισημαίνεται στην εγκύκλιο. Αναφορικά με την τριμελή επιτροπή, η οποία λειτουργεί στα νοσοκομεία και τις κλινικές με αρμοδιότητα τον ορισμό αποκλειστικής νοσοκόμας για κάθε ασθενή, προβλέπεται ότι ο ρόλος της ασκείται στην περίπτωση κατά την οποία ο ασθενής επιλέξει αποκλειστικό νοσοκόμο από τον οικείο ονομαστικό κατάλογο.

Πολλές φορές, όμως, οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα, προτιμούν να αποφύγουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να αποζημιωθούν κατά ένα ποσοστό από τον ΕΟΠΥΥ και επιλέγουν αποκλειστικές από γραφεία ευρέσεως εργασίας. Οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν καν χαρτιά, ούτε κατάλληλη εκπαίδευση, όμως αμείβονται με 50 ευρώ για 12 ώρες (περίπου δηλαδή στο μισό της αμοιβής των νόμιμων αποκλειστικών) και χωρίς να κόβουν απόδειξη.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, στις επίσημες καταστάσεις είναι εγγεγραμμένοι 35.000 αποκλειστικοί και αποκλειστικές. Τα στελέχη των ιδρυμάτων εκτιμούν ότι οι παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες ξεπερνούν τις 200.000. Η ζημία για το ΙΚΑ, μόνο από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ το μήνα, δηλαδή περίπου 1,2 δισ. το χρόνο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΟ ΧΩΝΙ», τις γυναίκες αυτές εκμεταλλεύονται μαφιόζικα κυκλώματα.

Τα κυκλώματα εντοπίζουν γυναίκες από χώρες της ανατολικής Ευρώπης που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, για μια καλύτερη ζωή. Εκείνες, ψάχνοντας σε αγγελίες, απευθύνονται σε γραφεία, που τους υπόσχονται δουλειά. Συνήθως, ζητούν 3.000 ευρώ το άτομο για να τις φέρουν εδώ. Έτσι, όσες δεν έχουν να πληρώσουν πέφτουν θύματα των κυκλωμάτων, που τις διοχετεύουν στα νοσοκομεία για να τους ξεχρεώσουν. Τις περισσότερες φορές εμπλέκονται γραφεία ευρέσεως εργασίας, τα οποία σύμφωνα με τις καταγγελίες, αναλαμβάνουν να βρουν δουλειά στις παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες, για να αποκομίσουν τεράστια οικονομικά ποσά. Ακόμη, μικρά βανάκια εμφανίζονται σε νοσοκομεία, συνεργάτες των γραφείων εισέρχονται στους θαλάμους και αφήνουν επαγγελματικές κάρτες, αναφέρει η εφημερίδα.

Πρόκειται για μία κατάσταση, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται «ΤΟ ΧΩΝΙ», ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, προτίθεται να αλλάξει. Ενδέχεται να επανέλθει η υπουργική απόφαση του Ανδρέα Λυκουρέντζου, που είχε καταφέρει να βάλει τάξη στο φαινόμενο με τη θεσμοθέτηση αυστηρών κριτηρίων για τους συμμετέχοντες στις σχετικές λίστες.

Σχετικές ειδήσεις