Η «στοχευμένη» επίσκεψη του ΑλέξηΤσίπρα και το σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία
Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
Από την άλλη πλευρά φυσικά, ο τομέας της υγείας, δεινοπάθησε τα προηγούμενα χρόνια από τις ανάλγητες μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες δημιούργησαν ένα εξαιρετικά ασφυκτικό περιβάλλον για να μην πούμε σχεδόν δραματικό, στους Έλληνες πολίτες και στην δημόσια υγεία. Επομένως, θα έλεγε κανείς, ότι η επίσκεψη του κ. Τσίπρα, δείχνει εύγλωττα την ανάγκη της κυβέρνησης να δείξει έμπρακτα ότι ο τομέας της υγείας, αποτελεί βασική και κρίσιμη προτεραιότητα.
Αρκετά είναι τα θέματα στα οποία θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός, κατά την σημερινή του επίσκεψη, όπως προσλήψεις, Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για το ΕΣΥ, σχέδιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ΠΕΔΥ, συμμετοχή ασθενών στο φάρμακο και στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.
Το ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης (τόσο από πλευράς χρηματοδότησης όσο και από πλευράς στελέχωσης), αυτό το γνωρίζουν οι πάντες και δεν χρειάστηκε να το ψιθυρίσει στο αυτί του πρωθυπουργού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Και μάλιστα οι ανάγκες μεγαλώνουν καθημερινά. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει περίπου 4.500 προσλήψεις οι οποίες είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν εντός του έτους τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Οι μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων ετών, άφησαν συντρίμμια πίσω τους καθώς ένας αξιοσημείωτος αριθμός γιατρών του ΕΣΥ έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό (κυρίως για την Βρετανία, Γερμανία, αλλά και Σαουδική Αραβία) ενώ φυσικά και το ΠΕΔΥ αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.
Το πρόβλημα όμως δεν βρίσκεται μόνο στην έλλειψη γιατρών, αλλά και στους νοσηλευτές, ενώ χθες, ο κλάδος (η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του ΕΣΥ συγκεκριμένα) απηύθυναν έκκληση για άμεσες προσλήψεις καθώς και για την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι 8.000 άνεργοι νοσηλευτές. Ήταν πράγματι μία ανακοίνωση κραυγή αγωνίας.
Εκτός από το κομμάτι των προσλήψεων, ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί ενδελεχώς και στην στήριξη όλων των δομών του ΕΣΥ μέσα από το Έκτακτο σχέδιο Ανάγκης που επεξεργάζεται ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός.
Η στήριξη του ΠΕΔΥ και γενικότερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα από την επανεξέταση από μηδενική βάση του τομέα αυτού, θα αποτελέσει πεδίο ανάλογης αναφοράς από τον πρωθυπουργό. Ασφαλείς πληροφορίες μάλιστα τονίζουν ότι ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί και στην επικείμενη συνεργασία που ετοιμάζεται μεταξύ Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και υπουργείου Υγείας αναφορικά με το σχέδιο για την ΠΦΥ, μία συνεργασία στην οποία θα τεθεί επικεφαλής ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος.
Με 3 εκατ. ανασφάλιστους και με μία Ελλάδα που έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, η κυβέρνηση σχεδιάζει ήδη την επόμενη ημέρα και μέτρα για την ανακούφιση των συμπολιτών μας. Η ανάγκη για μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα (η οποία εκτοξεύτηκε υπερβολικά τα προηγούμενα χρόνια) είναι κάτι που έχει επισημάνει πολλάκις η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα ο υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Έτσι ο κ. Τσίπρας, θα εξαγγείλει προς ανακούφιση πολλών ευπαθών ομάδων, την μηδενική συμμετοχή σε όσους πολίτες βρίσκονται κάτω από τα όρια φτώχειας αλλά και εισοδηματικά κριτήρια στην συμμετοχή των ασφαλισμένων στο φάρμακο.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και στην στήριξη της κυβέρνησης στην εγχώρια παραγωγή. Να θυμίσουμε μάλιστα, μερικές ημέρες πριν τις εκλογές, ο σημερινός υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξή του στο onMed, είχε δηλώσει πως «η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ελβετία του νότου, όσον αφορά στην αξιοποίηση των γενοσήμων».
Πηγή: Onmed