Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα στο χώρο της Υγείας και το τέλος των μνημονίων

Από το χώρο της υγείας, το χώρο που διέλυσε η μνημονιακή πολιτική που κατά... παραγγελία των δανειστών και των ξένων συμφερόντων εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ξεκινά την πολιτική ανασυγκρότησης της χώρας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.- «Ὡς χαρίεν ἄνθρωπος, ὅταν ἄνθρωπος ᾖ. Πόσο χαριτωμένος είναι ο άνθρωπος, αν είναι άνθρωπος». Με τη φράση αυτή ο υπουργός Υγείας υποδέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο.
16'

Ο κ. Τσίπρας έφθασε λίγο πριν από τις 10:00 στο υπουργείο, με τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή να του επιφυλάσσει θερμή υποδοχή.

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Υγείας αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς –όσο και αν αυτό δεν μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό- δεν το έχει επισκεφτεί προκάτοχός του στην πρωθυπουργία από το 1997, όταν τότε είχε βρεθεί σε αυτό ο Κώστας Σημίτης, επί υπουργίας Κώστα Γείτονα. Επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας είχε πραγματοποιήσει και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990, όταν υπουργός ήταν ο Γιώργος Σούρλας.

Τον έντονο συμβολισμό της επίσκεψης επισήμανε ο κ. Σακελλαρίδης ανοίγοντας την εκδήλωση, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός θεωρεί πολύ σημαντικό το συγκεκριμένο υπουργείο και τα θέματα που διαχειρίζεται.

Η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πολεμήσει και να εξαλείψει την υγειονομική φτώχεια που πλήττει τη χώρα, είπε ο υπουργός υγείας, καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό.

Όλοι μας εργαζόμαστε σκληρά για να το καταφέρουμε, έχουμε δίπλα μας όλους τους εργαζόμενους, είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Υπουργείο Υγείας και αμέσως μετά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον υπουργό, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ανέπτυξε όλο το σχέδιο δράσης της κυβέρνησής του, με μόνο στόχο να γυρίσει η χώρα σελίδα και να αποκτήσουν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας πρόσβαση στο δημόσιο Σύστημα Υγείας. Δίχως αποκλεισμούς, δίχως εξαιρέσεις, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πάνω απ' όλα με στόχο να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές, επειδή κάποιοι ήταν προκλητικά αδιάφοροι, τα 5 προηγούμενα χρόνια και επικίνδυνα ανίκανοι, να αποτρέψουν τα σχέδια των Γερμανών και των συμφερόντων που ήθελαν και κατόρθωσαν να επιβάλουν.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια σειρά από άμεσες παρεμβάσεις στο χώρο της υγείας, τονίζοντας ότι μπαίνει τέλος στην πυρηνική βόμβα που είχαν ρίξει οι προκάτοχοί του στα 5 προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε:

- Την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την πρόσληψη 4.500 εξειδικευμένου προσωπικού γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικών ειδικοτήτων με στόχο την κάλυψη όλων των κενών που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα.

- Την τοποθέτηση 700 εκ των 4.500 νέων υπαλλήλων στα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσπρωτία.

- Την πλήρη αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ ώστε να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού άμεσα.

- Την άμεση διασφάλιση λειτουργίας όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας με ενίσχυση προσωπικού ώστε να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια.

- Παρεμβάσεις κυβερνητικές και νομοθετικές για την κατάργηση μνημονιακών ρυθμίσεων.

- Δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, είτε είναι ασφαλισμένοι, είτε ανασφάλιστοι.

- Άμεση υλοποίηση του εθνικού ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου.

- Αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων για κάλυψη αναγκών του ΕΣΥ, αν και όποτε απαιτηθεί, καθώς και συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων για την ενίσχυση των δομών υγείας των απομακρυσμένων περιοχών, ορεινών ή νησιωτικών της άγονης γραμμής.

- Εφαρμογή ειδικού πλαισίου με κίνητρα για την ενίσχυση των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων που βρίσκονται σε νησιά της άγονης γραμμής και ορεινές περιοχές.

- Εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων τηλεϊατρικής για άμεση παροχή πρώτων βοηθειών σε περιοχές που βρίσκονται στην άγονη γραμμή της χώρας.

- Αναβάθμιση της λειτουργίας και του αντικειμένου εργασίας των γραφείων προστασίας δικαιωμάτων ασθενών σε συνεργασία με το συνήγορο για την κοινωνική πολιτική.

- Κατάργηση της υγειονομικής διάταξης 39Α στην οποία βασίστηκε, όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, η ρατσιστική διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών προσβάλλοντας την ίδια την αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

«Στήριξη στην εγχώρια παραγωγή φαρμάκου...»

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά που έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον τομέα του φαρμάκου, διατρανώνοντας για μια ακόμη φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του, να στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε ότι αποτελεί προτεραιότητα η προάσπιση της δημόσιας υγείας και η εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, γνωστοποιώντας την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη αναβάθμιση του ΕΟΦ ώστε να παραλαμβάνονται ελεγμένα και εντελώς άρτια φάρμακα. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι αυτή η παρέμβαση στο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΟΦ θα αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο για την υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης. Σε σχέση με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία που τα χρόνια της κρίσης και των μνημονιακών συμφερόντων δέχτηκε καίριο χτύπημα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η απόφαση της νέας κυβέρνησης είναι να ενισχύσει το ρόλο της. «Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων, μέσω δημιουργίας άμεσων και έμμεσων κινήτρων για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, με στόχο την ενίσχυση και των εξαγωγών της, κάτι που θα έχει άμεση θετική είπτωση και στο ΑΕΠ της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαμε μια πυρηνική βόμβα στα θεμέλια του εθνικού συστήματος υγείας».

«Θα εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του ΕΣΥ. Είχε προβλήματα και πριν το μνημόνιο, αλλά τα τελευταία χρόνια δέχτηκε πυρηνική βόμβα στα θεμέλια του, δεν αρμόζει αυτή η εικόνα σε σύστημα υγείας Ευρωπαϊκής χώρας όπως η Ελλάδα. Αυτό θα αλλάξει, δεν είναι όλα αριθμοί, συμβάσεις, ποσά. Η υγεία είναι αγαθό», είπε ο πρωθυπουργός.

Συμμετοχή όλων στην εθνική προσπάθεια ζήτησε ο Κουρουμπλής

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Κουρουμπλής τόνισε την ανάγκη οι πολίτες να νιώθουν ασφάλεια και να είναι ίσοι απέναντι στο δικαίωμα της υγείας. «Ολοι γνωρίζουμε ότι το πιο κρίσιμο σημείο της ζωής μας είναι όταν έχουμε ανάγκη νοσηλευτικής φροντίδας. Αυτή η κυβέρνηση εξαντλεί περιθώρια όχι πλεονασμάτων, αλλά υστερημάτων οικονομίας για να μπορέσει να τροφοδοτήσει αποτελεσματικά το ΕΣΥ. Είναι συγκεκριμένη επιλογή απέναντι σε μια υγειονομική φτώχεια, οδυνηρή πραγματικότητα που έζησε τα τελευταία 5 χρόνια το ΕΣΥ, το οποίο με συνειδητές επιλογές οδηγήθηκε σε πλήρη κατάρρευση.

Η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη εξαντλώντας όλα τα περιθώρια να αναχαιτίσει αποφασιστικά αυτή την απειλή. Θέλουμε κάθε πολίτης της χώρας να αισθάνεται πολίτης μιας κοινωνίας που εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις μπροστά στη ζωή και το θάνατο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Είναι ιδιαίτερη στιγμή για όλους μας εδώ, για ένα υπουργείο που έζησε επιπτώσεις περικοπών. Ήταν έξω από όλη τη διαδικασία οι εργαζόμενοι κατ' επιλογή των προκατόχων μου. Οι εργαζόμενοι τώρα αισθάνονται ότι συμμετέχουν όχι μόνο στις διεργασίες, αλλά ακόμα και στις διαπραγματεύσεις με τις πολυεθνικές. Η παρουσία των εργαζομένων είναι έντονη. Τους θέλουμε συνεργάτες στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, η οποία δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ ή μόνο τους ΑΝ.ΕΛ. ή μόνο την κυβέρνηση, αλλά αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Είναι υπόθεση όλων μας να υπηρετήσουμε ένα πολύ συγκεκριμένο τομέα που έχει να κάνει με την ανθρώπινη ύπαρξη.

Καλώ τον πρωθυπουργό να κάνει τις τοποθετήσεις προς ελληνικό λαό. Να διευκρινίσω ότι την επόμενη Τρίτη ξεκινά ένας κύκλος συνεντεύξεων που θα εξειδικεύει αυτά που σήμερα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Τώρα έτσι θα αποκατασταθεί μια αταξία που υπήρχε μέχρι σήμερα, δεν θέλω να πω άλλα λόγια, να προετοιμαστούμε κατάλληλα, και να λέμε στον κόσμο αλήθειες και όχι ωραία λόγια χωρίς περιεχόμενο» πρόσθεσε με νόημα ο κ. Κουρουμπλής.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός «ξεδίπλωσε» το όραμά του για τον χώρο της Υγείας και προανήγγειλε 4.500 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του έκανε λόγο για πυρηνική βόμβα στο χώρο της Υγείας.

«Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα έχουμε μπροστά μας, το πώς θα εργαστούμε άοκνα επόμενο διάστημα να ανατρέψουμε αυτό το εξαιρετικά άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Το ΕΣΥ είχε και πριν το μνημνόνιο προβλήματα, όμως τα 5 τελευταία χρόνια ειναι μια πυρηνική βόμβα επιλογές μνημονιακές, επιλογές απορρύθμισης και διάλυσης. Όλοι βιώνουμε μια πραγματικότητα που δεν ταιριάζει σε πολιτισμένη ευρωπαϊκή χώρα. Η παρουσία της Ελλάδας στην Ε.Ε. δεν είναι μόνο ζήτημα συμβάσεων και αριθμών, έχει να κάνει και με ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, το κοινωνικό κράτος. Αν επισκεφτεί κάποιος δημόσιο νοσοκομείο βλέπει τη διαφορά.

Έχουμε σχέδιο να την ανατρέψουμε, βούληση, όραμα. Θέλει συντονισμένη προσπάθεια, χρειάζεται η προσπάθεια όλων μας. Τα τελευταία χρόνια τα δημόσια νοσοκομεία κρατιούνται όρθια χάρη στην υπέρβαση δυνάμεων του ανθρώπινου δυναμικού, μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ζήσαμε την εφαρμογή μιας πολιτικής που μετέτρεψε την Υγεία από δικαίωμα σε εμπόριο.

Ζήσαμε την τελευταία 5ετία του μνημονίου μεταρρυθμίσεις που καθιέρωσαν τους όρους της βαρβαρότητας και της υγειονομικής φτώχειας. Αυτό επεδίωξαν οι μνημονιακές επιλογές και όχι εξοικονόμηση πόρων, αλλά επέτρεψαν στο ιδιωτικό κεφάλαιο να εισβάλει στη δημόσια Υγεία, οδηγώντας στην εμπορευματοποίηση των πάντων. Όταν γίνεται αυτό στην υγεία έχει οδυνηρές επιπτώσεις τόσο στην ίδια υγεία των πολιτών, όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Έγινε συνειδητή επιλογή παθητικής ιδιωτικοποίησης.

Οι κυβερνήσεις των μνημονίων επεδίωξαν την ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και όχι υγειονομική προσαρμογή. Έχουν αναιρέσει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα. Πετάχτηκε στον κάλαθο αχρήστων. Τα αποτελέσματα όπως τα περιγράφει το πόρισμα συγκριτικής μελέτης του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, δείχνει μεγαλύτερη επιβάρυνση, μείωση ιατρικού προσωπικού, αύξηση χρόνου παραμονής συρρίκνωση υποδομών.

Για εμάς δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνέχισης της ίδιας συνταγής. Στη χώρα μας η καθημερινότητα στα δημόσια νοσοκομεία είναι πιο σκληρή από ότι οι μελέτες και οι αριθμοί στις μελέτες. Περίπου 2.5 εκ. πολίτες είναι σήμερα ανασφάλιστοι και μέχρι σήμερα χωρίς πρόσβαση στο ΕΣΥ. Ταυτόχρονα είχαμε δραματική μείωση δαπανών. Κύριο όχημα ήταν οι μισθολογικές μειώσεις των εργαζομένων γιατρών και του νοσηλευτικού, μειώθηκαν πολλές δαπάνες για υλικά, φάρμακα και παροχές. Έτσι η χώρα μας είναι η χώρα με τον μικρότερο προϋπολογισμό σε δαπάνες για υγεία ως ποσοστό ΑΕΠ στην Ε.Ε. και στον ΟΟΣΑ. Είχαμε εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις και πρωτοφανή προπαγάνδα με νέο λεξικό και όρους για να κρυφτεί η βαρβαρότητα της πολιτικής εις βάρος υγείας. Η απορρύθμιση ονομάστηκε μεταρρύθμιση, οι απολύσεις ονομάστηκαν κινητικότητα, το λουκέτο στα νοσοκομεία ονομάστηκε αλλαγή χρήσης. Αυτή είναι η σκληρή και πολλές φορές απάνθρωπη πραγματικότητα που πριν δύο μήνες παραλάβαμε. Αυτά βρήκε μπροστά της η σημερινή ηγεσία μετά από 5 χρόνια διάλυσης.

Πρωταρχικό μέλημα να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας, βήμα - βήμα να ανατρέψουμε αυτή την σκληρή πραγματικότητα, κάθε αποκλεισμό πρόσβασης στην φροντίδα και με ανασυγκρότηση του ΕΣΥ. Ένα σχέδιο εξάλειψης παθογενειών και στρεβλώσεων. Να ανατρέψουμε τα κοινωνικά ερείπια και να αναβαθμίσουμε τον αριθμό των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, όχι μόνο στα λόγια, στην πράξη, κυρίως για φτωχά λαϊκά στρώματα, αλλά και για όλους τους πολίτες.

Σε πλήρη εναρμόνιση με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις προεκλογικές μας εξαγγελίες βρισκόμαστε σήμερα εδώ να ανακοινώσουμε τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής της υγείας.

Υλοποίηση προγράμματος ισότιμης πρόσβασης του πληθυσμού σε παροχές και φάρμακο. Κοινή υπουργική απόφαση για τους ανασφάλιστους. Στόχος να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση του ΕΣΥ για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, διεύρυνση σε φάρμακα, πρόληψη, εμβολιασμούς και εξετάσεις. Υγεία είναι δικαίωμα και αγαθό και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή μη.

Ευρύτερη πολιτική πρόνοιας σε όλες τις υπηρεσίες. Λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης της κατάρρευσης των δημόσιων δομών. Πως θα γίνουν αυτά αν δεν έχεις ανθρώπινο δυναμικό; Προτεραιότητα μας η ενίσχυση των δομών με ανθρώπινο δυναμικό. Το σχέδιο θα καλύπτει επείγουσες ανάγκες και θα καλύπτει όλες τις συνθήκες. Κατά προτεραιότητα προσανατολιζόμαστε να ενισχύσουμε το ΕΣΥ με προσωπικό.
Πρόσληψη 4.500 εξειδικευμένου προσωπικού γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού με στόχο την κάλυψη κενών θέσεων σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα. Με αυτή τη στοχευμένη παρέμβαση αναμένουμε να έχουμε άμεση επίδραση στην ποιότητα του επιπέδου των υπηρεσιών.

Από τις 4.500 αυτές θέσεις 700 κατά προτεραιότητα και εκεί υπάρχει μεγάλη ανάγκη στα νησιά Αιγαίου, Θράκη, Δυτική Μακεδονία. Πρωταρχικός στόχος κυβέρνησης είναι η πλήρης και η άμεση αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ προκειμένου να καλύπτει τις πραγματικές άμεσες ανάγκες του πληθυσμού.

Άμεση διασφάλιση λειτουργίας μονάδων της εντατικής θεραπείας και φροντίδας με ενίσχυση προσωπικού ώστε να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια. Σήμερα έχουμε μονάδες με κρεβάτια κενά. Είναι αδιανόητο, να συμβαίνει αυτό λόγω έλλειψης προσωπικού. Προχωράμε σε διασφάλιση ώστε να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια και να σταματήσει άμεσα η φρικτή ταλαιπωρία των ασθενών.

Ταυτόχρονα διασφαλίζουμε τη λειτουργία ογκολογικών νοσοκομείων και τη λειτουργία των νοσοκομείων ψυχικής υγείας.
Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας ως βασικού πυλώνα στο ΕΣΥ, βασική προτεραιότητα. Είναι η παρέμβαση που θα ανακουφίσει το σύστημα. Ελλείψει πρωτοβάθμιας φροντίδας έχουμε αυτό το φόρτο στα νοσοκομεία που δυσχεράνει την ανταπόκριση του συστήματος σε ποιοτικές συνθήκες.
Παρεμβάσεις για την κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων

Ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ, παρεμβάσεις για το φάρμακο και τα φαρμακεία, την ψυχική υγεία, την προστασία των ασθενών, τη διοίκηση νοσοκομείων, τις προσλήψεις. Δεν κάνουμε τώρα την αρχή, ήδη η ηγεσία του υπουργείου έχει ξεκινήσει την υλοποίηση. Είμαι ευτυχής γιατί σήμερα είναι η πρώτη μέρα μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης της κατάργησης αυτής της απαράδεκτης υποχρεωτικής εισόδου στα δημόσια νοσοκομεία.

Από εδώ και στο εξής θα έχουν δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης και περίθαλψης όλοι οι πολίτες. Ολοκληρώνουμε τη νομοθετική μας πρωτοβουλία εναρμονισμένη με ευρωπαϊκή χάρτα δικαιωμάτων των ασθενών. Προχωράμε στη λειτουργία γραφείων εξυπηρέτησης και προστασίας των δικαιωμάτων ασθενών σε συνεργασία με το συνήγορο για την κοινωνική πολιτική.

Άμεσα, υλοποίηση του εθνικού ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου, που αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση χώρας. Όχι μόνο θα βελτιωθεί εντυπωσιακά το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί και η μείωση του κόστους της υγείας.

Έχουμε ανοίξει διάλογο με τις ένοπλες δυνάμεις για να εξετάσουμε αξιοποίηση στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ και τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεων για την ενίσχυση των άγονων περιοχών που μέχρι σήμερα είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση. Επεξεργαζόμαστε πλαίσιο κινήτρων για την ενίσχυση άγονων ή ορεινών περιοχών για προσωπικό ώστε να πηγαίνουν γιατροί σε αυτές τις περιοχές. Εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων τηλεϊατρικής για άμεση παροχή υπηρεσιών υγείας σε αυτές περιοχές.

Καταργήσαμε ήδη την υγειονομική διάταξη 39Α στην οποία βασίστηκε η ρατσιστική διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών προσβάλλοντας ίδια την αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Να πω και δυο λόγια για το θέμα του φαρμάκου.

Στον τομέα φαρμάκου η προσέγγιση μας λαμβάνει υπόψη την προάσπιση της δημόσιας υγείας, την εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, την παραλαβή ελεγμένων εντελώς άρτιων προϊόντων, την αναβάθμιση του ΕΟΦ που αποτελεί για εμάς άμεση προτεραιότητα, θα αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο για την υλοποίηση της πολιτικής μας.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων μέσω δημιουργίας άμεσων και έμμεσων κινήτρων για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής με απώτερο στόχο την ενίσχυση της οικονομίας και των εξαγωγών της και με έμμεσες επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας.

Να καταστήσω σαφές ότι η κυβέρνησή μας που ανέλαβε διακυβέρνηση αυτή την κρίση στιγμή έχει προτεραιότητα τον άνθρωπο. Δεν θα ανεχθούμε δεν θα επιτρέψω, θα είμαστε αμείλικτοι σε κάθε φαινόμενο διαφθοράς, απάτης, σπατάλης, ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας. Δεν θα υπάρξει η παραμικρή ανοχή στην εκμετάλλευση ανθρώπινου πόνου προκειμένου κάποια συμφέροντα ή κάποιοι συγκεκριμένοι να συνεχίσουν να πλουτίζουν ανενόχλητοι. Δεν θα εχουμε την παραμικρή ανοχή σε σκάνδαλα και σε σχέδια κερδοσκοπίας, γιατί εδώ υπήρχε σχέδιο.

Ενοποίηση πληροφοριακών συστημάτων υγείας φαρμάκου, σχέδιο καταπολέμησης απάτης και διαφθοράς στο χώρο υγείας. Μπορούν να εξοικονομηθούν τεράστιοι πόροι, χρήματα που χάνονται από αυτή τη παγκόσμια απάτη στο χώρο υγείας, χρήματα που μετακυλίονται στην πλάτη πολιτών, τα χρήματα αυτά μπορεί να φτάνουν ως το 10% του προϋπολογισμού σύμφωνα με ΟΟΣΑ, σε μια χώρα με ανθρωπιστική κρίση αυτό δεν μπορούμε να το ανεχτούμε.

Από θύμα της λιτότητας έχουμε στόχο να κάνουμε την υγεία ξανά θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας. Τη δέσμευση θα την αναλάβουμε με κάθε κόστος. Διαθέτουμε δύναμη και πάνω από όλα την αποφασιστικότητα, μ' αυτό το κλειδί της παρέμβασής μας ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας, είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με τα κάθε λογής συμφέροντα που στέρησαν όλα αυτά τα χρόνια από τους πολίτες το βασικότερο αγαθό, της υγείας. Παλεύουμε για μια οικονομία αγαθών και την οικονομία δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Θα ξεκινήσουμε από το χώρο υγείας, βήμα βήμα και σε συνεργασία με γιατρούς νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό. Θα συνεχίσουμε μαζί με τους πολίτες γιατί η αναβάθμιση είναι υπόθεση και των ίδιων των πολιτών μέσα από την καθημερινή επαφή και τη συναναστροφή με ιατρούς και νοσοκομεία. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος, αυτό είναι το όραμα. Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις κατά της βαρβαρότητας και της κοινωνικής διάλυσης, στις συνθήκες που βλέπουμε στα δημόσια νοσοκομεία. Θα προχωρήσουμε βήμα βήμα να φτιάξουμε μια χώρα που θα αξίζει να ζούμε και να είμαστε ικανοποιημένοι και περήφανοι. Να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Από την υγεία θα ξεκινήσουμε τη μεγάλη προσπάθεια για κοινωνική ανατροπή, από τα μνημόνια που κατέστρεψαν τη ζωή μας αυτά τα 5 χρόνια. Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε απτά αποτελέσματα».

Σχετικές ειδήσεις