Νέο «συμβόλαιο τιμής» στο χώρο της Υγείας προανήγγειλαν Ξανθός - Πολάκης
Ρεπορτάζ: Διονυσία Προκόπη
Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο χώρος της Υγείας είναι «προνομιακός» για τη στόχευση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό αντιστάθμισμα, στο δύσκολο περιβάλλον που διαμορφώνει το τρίτο μνημόνιο και να υπάρξει η αίσθηση της ασφάλειας στον πληθυσμό και της δίκαιης κατανομής των βαρών.
Η κοινωνία μας έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία, η οποία όμως συνοδεύεται από την απαίτηση και την κριτική στήριξη, στο να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «restart» σε όλα τα επίπεδα, ανέφερε ο κ. Ξανθός. Αυτή η επανεκκίνηση θα συμβεί σε ένα πιο σταθερό οικονομικά περιβάλλον, σημείωσε.
Καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε «διαρκή κίνδυνο λειτουργικού black out», πρώτο μέλημα της νέας ηγεσίας είναι η σταθεροποίησή του, με έκτακτη ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Προτεραιότητα, επίσης, αποτελεί η χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας και δη των νοσοκομείων, για την οποία στόχος είναι να αποκτήσει «καλύτερη κανονικότητα».
Η πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της Υγείας, όπως η αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης και της σπατάλης προς όφελος συμφερόντων, αποτελεί, επίσης, δέσμευση της νέας ηγεσίας του υπουργείου. «Πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια ηθικοποίησης του συστήματος Υγείας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός και τόνισε ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμιστικές τομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον ψυχιατρικό τομέα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Πολάκης, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι μέχρι το 2010 ερχόταν στο υπουργείο μόνο στο πλαίσιο κινητοποιήσεων, κάποιες εκ των οποίων «έντονες». «Από εδώ και πέρα δεν υπάρχει δικαιολογία, ο λαός μάς εμπιστεύθηκε να προχωρήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πολάκης δήλωσε ότι σε έξι κύρια σημεία θα κριθεί η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το επόμενο διάστημα: στην απομείωση του χρέους, τις αναγκαίες αλλαγές στο κράτος, το χτύπημα στη διαφθορά, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ώστε να ανασχεθεί και η μετανάστευση νέων επιστημόνων και στην επανασύσταση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα.
Με την εμπειρία από την προηγούμενη θητεία του στην Ειδική Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς, ο κ. Πολάκης επισήμανε ότι «το μηχανισμό της διαφθοράς δεν τον πείραξε κανείς» και είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι καιρός να σταματήσει αυτό το γλέντι». Αναφερόμενος στη διαφθορά στο χώρο της Υγείας είπε ότι το «φακελάκι» αποτελεί μόνο το 10%, ενώ το υπόλοιπο αφορά σε υπερτιμολογήσεις. Τα έσοδα δε τα οποία θα αντληθούν από την καταπολέμηση της διαφθοράς, μπορούν να είναι ένα ισοδύναμο, για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας.
Ο κ. Πολάκης προανήγγειλε, επίσης, την άμεση αλλαγή στις διοικήσεις των νοσοκομείων, καθώς και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου πρόσληψης προσωπικού, ώστε οι διαδικασίες να είναι γρήγορες, καθώς το σύστημα πρέπει να «αιμοδοτηθεί» με προσωπικό.
Πάντως, η νέα ηγεσία του υπουργείου βρίσκει δρομολογημένα κάποια θέματα. Όπως ανέφερε και ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, κ. Δημόπουλος, κάνοντας έναν απολογισμό της σύντομης θητείας του, προχώρησε η διαδικασία μετά την έγκριση του ΣτΕ για τις προσλήψεις αγροτικών γιατρών, ενώ ξεμπλόκαραν οι πληρωμές εφημεριών. Το υπουργείο Υγείας ανταποκρίθηκε στις αυξημένες ανάγκες περίθαλψης προσφύγων και μεταναστών το προηγούμενο διάστημα, ενώ ολοκλήρωσε και τις διαδικασίες για τα προαπαιτούμενα του μνημονίου, ώστε να διευκολυνθεί η νέα ηγεσία στο έργο της με ορίζοντα την πρώτη αξιολόγηση. Σημείωσε δε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί ο στόχος των δαπανών.
Με τη φράση του κ. Δημόπουλου «καλωσορίζουμε την Κρήτη στο υπουργείο Υγείας» (καθότι υπουργός και αναπληρωτής είναι Κρητικοί) άνοιξε η τελετή παράδοσης-παραλαβής και έκλεισε με τα λόγια του κ. Πολάκη: «Χρειάζεται ένα νέο συμβόλαιο τιμής στο χώρο της Υγείας». Μένει να φανεί αν οι δύο Κρητικοί θα κρατήσουν το λόγο τους.