Νικολόπουλος: Αθρόες υπερτιμολογήσεις απο ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα
Ο κ. Νικολόπουλος στην ερώτησή του αναφέρει ότι ορισμένα διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές με «δόλιο τρόπο» υποχρεώνουν ασφαλισμένους, κυρίως μεγάλης ηλικίας, να πληρώνουν για τις εξετάσεις τους, χωρίς καμία συμμετοχή του ασφαλιστικού τους Ταμείου, αναφέροντας ως παράδειγμα καταγγελία 85χρονου.
«Μπορεί ο πρώην υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, να είχε καταργήσει από τον περασμένο Μάιο την καταβολή συμμετοχής εκ μέρους των ασφαλισμένων για τη διενέργεια ψηφιακών ακτινογραφιών ή μαστογραφιών, φαίνεται ότι δεν είχε υπολογίσει, όμως, τα διάφορα τερτίπια ορισμένων διαγνωστικών κέντρων και ιδιωτικών κλινικών. Με στόχο να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ από τα έσοδά τους, οι αρμόδιοι των εν λόγω υγειονομικών μονάδων προτείνουν στους ανίδεους ασφαλισμένους, και δη στους ηλικιωμένους, εξετάσεις οι οποίες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", στην έκδοση της 11/10/2015, υποχρεώνονται επί της ουσίας με δόλιο τρόπο οι ασφαλισμένοι μεγάλης ηλικίας να πληρώνουν γι' αυτές, χωρίς καμία συμμετοχή του ασφαλιστικού τους Ταμείου.
Με απλά λόγια, όπως καταγγέλλει το ως άνω άρθρο, οι αρμόδιοι υπάλληλοι ορισμένων διαγνωστικών κέντρων ή κλινικών, αντί να ενημερώσουν τους ασφαλισμένους ότι δεν διαθέτουν μια συγκεκριμένη εξέταση ή ότι έχει κλείσει το πλαφόν τους, σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, ούτως ώστε οι ασθενείς να επισκεφθούν άλλο κέντρο, τους προτείνουν παρεμφερείς εξετάσεις, οι οποίες, ναι μεν δεν κοστίζουν ακριβά, πρέπει όμως να πληρωθούν επί τόπου και τοις μετρητοίς από τους ασθενείς, καθώς, δεν αποζημιώνονται από το Ταμείο.
Κάπως έτσι, όπως δηλώνει το άρθρο, εξαπατήθηκε 85χρονος στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Πριν από ημέρες, φαίνεται να επισκέφθηκε διαγνωστικό κέντρο, που λειτουργεί στα δυτικά προάστια, προκειμένου να υποβληθεί σε ακτινογραφία θώρακος. Στον αρμόδιο υπάλληλο έδωσε το παραπεμπτικό του γιατρού του, ο οποίος ωστόσο πρότεινε -για καλύτερο αποτέλεσμα, όπως του είπε- ψηφιακή εκτύπωση της ακτινογραφίας. Ο 85χρονος δέχθηκε και ο ταμίας έλαβε 12,75 ευρώ - αντί αξίας 6,88 ευρώ του παραπεμπτικού και συμμετοχής 1,22.
Ουσιαστικά, πάσαραν στον ως άνω ασφαλισμένο μια μέθοδο, κατά την οποία, η δαπάνη για τις εξετάσεις δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ μόνο και μόνο για να πάρει το Κέντρο κάποια “ζεστά” -έστω και λίγα- χρήματα, όπως δηλώνεται στο άνω άρθρο, ότι σχολίασε ο παθών».
Οι συχνότερες περιπτώσεις εξαπάτησης, έχουν να κάνουν με ακτινογραφίες και μαστογραφίες, συνεχίζει ο κ. Νικολόπουλος, επικαλούμενος στελέχη του υπουργείου Υγείας:
«Για την ψηφιακή ακτινογραφία, λένε, ότι δεν έχουν το συγκεκριμένο μηχάνημα και αντιπροτείνουν άλλη οικονομική μέθοδο, όπως η ψηφιακή εκτύπωση, το αποτέλεσμα της οποίας, όμως, ουδεμία σχέση έχει με αυτό της ψηφιακής ακτινογραφίας. Για τη δε ψηφιακή μαστογραφία, συνήθως, λένε στις γυναίκες, ότι δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Αποκρύπτουν, όμως, το γεγονός, ότι έχουν το μηχάνημα για τη διενέργεια κλασικής μαστογραφίας, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να οδηγούνται στην ψηφιακή και να την πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους» εξηγούν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας.
«Υπάρχει η ψηφιακή μαστογραφία και η ψηφιοποιημένη μαστογραφία. Η ψηφιακή είναι νέο μηχάνημα, η εξέταση δεν έχει κοστολογηθεί ακόμη, και ως εκ τούτου, δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι, κάποιοι, για να πάρουν χρήματα, περνούν την κλασική μαστογραφία σε κομπιούτερ και την τυπώνουν σε CD, λέγοντας ότι είναι ψηφιακή. Ωστόσο, δεν έχει την ακρίβεια της ψηφιακής» προσθέτουν.
Όπως τονίζει ο κ. Νικολόπουλος, «τη φράση: “συγγνώμη, τέλειωσε το πλαφόν που έχουμε” ακούν πολύ συχνά οι ασφαλισμένοι στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει, είτε να ψάξουν άλλο διαγνωστικό κέντρο για να κάνουν τις εξετάσεις που τους έχει γράψει ο γιατρός τους ή να τις κάνουν στο ίδιο κέντρο και να τις πληρώσουν από την τσέπη τους. Δηλαδή, να μην πάνε ως ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αλλά ως ιδιώτες. Όσοι δεν βιάζονται, μπορεί να περιμένουν να μπει ο νέος μήνας, μπας και προλάβουν να κάνουν τις εξετάσεις τους πριν ξανακλείσει το πλαφόν.
“Αυτό γίνεται συχνά για να αναγκάσουν τους ασθενείς να πληρώσουν τοις μετρητοίς” σημειώνει, κατά το άνω άρθρο, ο κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ. “Είναι μια κατάσταση που βολεύει όλο το σύστημα, πλην των ασφαλισμένων. Το κράτος γλιτώνει χρήματα και στο ταμείο των διαγνωστικών κέντρων μπαίνει "ζεστό" χρήμα. Δυστυχώς, ο ασθενής δεν μπορεί να ξέρει πότε πραγματικά κλείνει το πλαφόν ενός κέντρου”.
“Όλα αυτά γίνονται από ορισμένα διαγνωστικά κέντρα κυρίως εξαιτίας της καθυστέρησης πληρωμής τους από τον ΕΟΠΥΥ και της εφαρμογής του clawback (σ.σ.: αυτόματη επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ όταν γίνεται υπέρβαση του προϋπολογισμού), και τη νύφη πληρώνει ο φτωχός ασφαλισμένος”, αναφέρει, όπως δηλώνεται στο ως άνω άρθρο, ο κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ και αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι εντός του Σεπτεμβρίου, δόθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ στα διαγνωστικά κέντρα χρήματα για τιμολόγια που είχαν εκδοθεί τον Απρίλιο.
“Πρέπει να γίνει εξορθολογισμός όλων των εξετάσεων, να κοστολογηθούν όλες όσες δεν έχουν κοστολογηθεί, οι οποίες είναι πολλές, ανάμεσά τους μικροβιολογικές και κάποιες νεότερες ογκολογικές. Καθυστερεί το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας να κάνει την κοστολόγηση, διότι ουσιαστικά, δεν έχει πάρει το πράσινο φως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό γίνεται για ευνόητους λόγους: για να μην αυξηθεί η δαπάνη”, τονίζει ο κ. Λεοντόπουλος”.
Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Νικόπουλος σημειώνει:
«Επειδή δεν είναι θεμιτό, μια εξέταση των €1,22 να κοστίζει €12,75.
Επειδή πληθαίνουν οι καταγγελίες από ασφαλισμένους που πληρώνουν στο ακέραιο παρεμφερείς εξετάσεις ή υπηρεσίες για τις οποίες δεν αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.
Επειδή έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν, ότι αρμόδιοι υγειονομικών μονάδων προτείνουν σε ασφαλισμένους εξετάσεις, οι οποίες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Επειδή έχει συμβεί παραπανίσια χρήματα από το αληθινό κόστος εξέτασης να γίνονται απαιτητά από κλινικές & Κέντρα εξετάσεων με τη δικαιολογία της “επεξεργασίας πρωτοκόλλου”.
Επειδή ένας ασθενής δεν μπορεί να ξέρει πότε πραγματικά κλείνει το πλαφόν ενός κέντρου εξετάσεων».
Οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται:
«1. Έχει προβεί ο ΕΟΠΥΥ σε υπηρεσιακές ενέργειες διαπίστωσης περί του αν αληθεύουν οι άνω ισχυρισμοί του σχετικού άρθρου;
2. Για ποιους λόγους γίνεται ανεκτή μια αφαίμαξη του πενιχρού εισοδήματος των ασφαλισμένων του EOΠYY, λόγω καθυστέρησης στην διαδικασία άνωθεν έγκαιρης έγκρισης σε σειρά καινοτόμων ή μοντέρνων εξετάσεων; Θα επιταχύνετε τις σχετικές διαδικασίες προς χάρη των ασφαλισμένων;
3. Θα αναλάβετε τις πολιτικές πρωτοβουλίες για περιχαράκωση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων έναντι της εισπρακτικής βουλιμίας ορισμένων επιτήδειων ιδιοκτητών Κέντρων εξετάσεων ή κλινικών, όπως περιγράφεται άνω;
4. Θα αναλάβετε την πολιτική πρωτοβουλία να καταργηθεί το πλαφόν αριθμού καλυπτόμενων επισκέψεων των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ στα Κέντρα Εξετάσεων & τις κλινικές, ώστε να μην εγκλωβίζονται οι ασφαλισμένοι σε μια αδιαφανή διαδικασία εμπαιγμού τους, ως άνω, κατά τη φροντίδα της υγείας τους σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ Κέντρα εξετάσεων & Κλινικές;».