ΚΕΕΛΠΝΟ: 23 χρόνια στηρίζει τη δημόσια υγεία
Οι προκλήσεις του αύριο και το μείζον ζήτημα του προσφυγικού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης. Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θανάσης Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στην προσφορά του Οργανισμού ως ενός θεσμού με αντοχή στο χρόνο:
«Η αξία των θεσμών φαίνεται από την αντοχή τους στο χρόνο. Και το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ένας τέτοιος σημαντικός θεσμός. Τρεις είναι οι πυλώνες που αναδεικνύουν την αξία ενός θεσμού:
Α) η δυνατότητά του να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας όπως αυτά αναφύονται.
Β) να έχει τη δυνατότητα της προσαρμογής έτσι ώστε απρόβλεπτες καταστάσεις και ασύμμετρες διαδικασίες να αντιμετωπίζονται με αποφασιστικότητα χωρίς να κινδυνεύουν από τα προβλήματα που δημιουργεί η γραφειοκρατία, και
Γ) η διαμόρφωση λειτουργιών πρωτοβουλίας και πρόληψης έτσι ώστε κάθε φορά όταν προκύπτει ένα γεγονός να μην είναι απαραίτητη η διαδικασία νομοθετικών ρυθμίσεων, διοικητικών παρεμβάσεων ή ακόμα έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ουσία της λειτουργίας του και στη φιλοσοφία του καλύπτει πλήρως αυτούς τους τρεις πυλώνες. Ειδικότερα για το σημερινό πρόβλημα, που δεν είναι σημερινό αλλά διαχρονικό και αξίζει τον κόπο να δούμε πως το προσφυγικό πρόβλημα είναι συνυφασμένο με τη μοίρα αυτού του τόπου τα τελευταία 100 χρόνια».
Ο κ. Γιαννόπουλος στην ομιλία του επισήμανε τις δραματικές ομοιότητες που παρουσιάζουν τα προσφυγικά ρεύματα στην Ελλάδα, την περίοδο 1914-1922 και στις μέρες μας. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, αρχειακό και σύγχρονο.
Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ σημείωσε με νόημα ότι η ελληνική ψυχή ανταποκρινόμενη στη διαχρονική ευαισθησία, όπως τότε έτσι και σήμερα με έμπρακτο τρόπο, αναδεικνύει την ανθρωπιά της. Πτυχή αυτού του μεγαλείου -πρόσθεσε- αποτελεί και η απόφαση αναδοχής του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για πέντε ορφανά προσφυγόπουλα.
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης τιμήθηκαν για τη σημαντική συμβολή τους στην ίδρυση και λειτουργία του Οργανισμού πρώην Υπουργοί και Πρόεδροι του φορέα.