Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: «Ας τελειώνουμε με το AIDS μέχρι το 2030»

Είκοσι επτά χρόνια από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, την 1η Δεκεμβρίου 1988, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του ιού UNAIDS καλεί τον πλανήτη να κινητοποιηθεί για να εξαλειφθεί η επιδημία μέχρι το 2030.
3'

UNAIDS: ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΝΑΚΟΨΑΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ

Το μήνυμα της UNAIDS για το 2015 έχει τίτλο «σε ταχεία διαδικασία για να τελειώσουμε με το AIDS».

Η καταπολέμηση του AIDS αποτελεί στρατηγικό στόχο της ατζέντας «Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030» του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ορόσημο αποτελεί το έτος 2020, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί οι εξής στόχοι:

- Το 90% των ατόμων (παιδιά, έφηβοι και ενήλικες) που είναι φορείς του ιού HIV να γνωρίζουν την κατάστασή τους, το 90% όσων γνωρίζουν ότι είναι φορείς να λαμβάνουν θεραπεία και στο 90% των ατόμων σε θεραπεία να έχει κατασταλεί το ιικό φορτίο.

- Μηδενικές νέες λοιμώξεις σε παιδιά και οι μητέρες να διαβιούν σε καλή κατάσταση.

- Το 90% των νέων να έχει τις δεξιότητες, τη γνώση και την ικανότητα να προστατεύονται από τον ιό HIV.

- Το 90% των ανδρών και γυναικών, ιδιαίτερα των νέων και αυτών σε ομάδες υψηλού επιπολασμού, να έχει πρόσβαση σε συνδυασμένη πρόληψη και σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

- Το 90% των πληθυσμών υψηλού κινδύνου να έχει πρόσβαση σε συνδυασμένες υπηρεσίες πρόληψης.

- Περισσότεροι από 27 εκατομμύρια άνδρες σε συνθήκες υψηλού επιπολασμού να προβαίνουν εθελοντικά σε ιατρική περιτομή, ως μέρος μιας ολοκληρωμένης σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας για τους άνδρες.

- Η ανισότητα των φύλων και η βία με βάση το φύλο να έχει εξαλειφθεί για το 90% των γυναικών και κοριτσιών, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος και οι επιπτώσεις του ιού HIV.

- Το 90% των ατόμων, που είναι φορείς, διατρέχουν κίνδυνο ή νοσούν από τον ιό HIV, να μην αναφέρει διακρίσεις, ειδικά στους χώρους της υγείας, της εκπαίδευσης και της εργασίας.

- Οι συνολικές επενδύσεις για την καταπολέμηση του AIDS στις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, να φτάσουν τουλάχιστον τα 30 δισ. δολάρια με αυξητική τάση από τα τρέχοντα επίπεδα των εθνικών δημοσίων δαπανών.

- Το 75% των φορέων, όσων διατρέχουν κίνδυνο ή έχουν προσβληθεί από τον HIV και βρίσκονται σε ανάγκη, να ωφελούνται από την κοινωνική πρόνοια.

- Το 2020 να έχουμε λιγότερες από 500.000 νέες μολύνσεις από τον ιό HIV.

Ο επικεφαλής της UNAIDS, Michel Sibide, στο μήνυμά του εκφράζει την ευγνωμοσύνη του σε όλον τον κόσμο, για την παγκόσμια αλληλεγγύη, καθώς «για πρώτη φορά μπορούμε να πούμε ότι ανακόψαμε την πορεία της επιδημίας».

Δεκαπέντε εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε θεραπεία και μπορούμε να ελπίζουμε για μία νέα γενιά χωρίς HIV, τονίζει ο κ. Sibide, όμως προειδοποιεί: «Το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί, αν σταματήσουμε, αν δεν συνεχίσουμε να δουλεύουμε δυστυχώς θα έχουμε υποτροπή της επιδημίας».

«Χρειαζόμαστε μία κοινωνία η οποία να κατανοεί το δικαίωμα για ισότιμη πρόσβαση στη θεραπεία. Δεν μπορούμε να κρατάμε πια το AIDS στην απομόνωση, είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, για την παγκόσμια υγεία, τη μητρική υγεία, την παιδική υγεία, είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» προσθέτει ο επικεφαλής της UNAIDS και καταλήγει:

«Ας τελειώσουμε με αυτήν την επιδημία μέχρι το 2030».

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), για το τρέχον έτος και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου είχαν καταγραφεί 15.109 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,7% άνδρες).

Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.782 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 7.700 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.562.

Όπως σημειώνεται, μετά τη μεγάλη επιδημία στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, το διάστημα 2011 – 2013, παρατηρείται σημαντική μείωση των περιστατικών HIV λοίμωξης στη συγκεκριμένη ομάδα. Οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται και πάλι στη σεξουαλική επαφή.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προγραμματίσει σειρά δράσεων ενημέρωσης και πρόληψης, για το τριήμερο από 1η έως 3 Δεκεμβρίου.

Σχετικές ειδήσεις