Διοργάνωση Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Υγείας μετά από πρόταση Πατούλη

Με το δήμαρχο των Βρυξελλών, Yvan Mayeur, συναντήθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο σειράς πρωτοβουλιών για τη θεσμοθέτηση Ευρωπαϊκής Χάρτας Υγείας και την υλοποίηση Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Υγείας.
2'

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε επίσης το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο απασχολεί όλο και περισσότερους δήμους της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει οργάνωση και ευρωπαϊκός σχεδιασμός, τόσο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών –μεταναστευτικών ροών, όσο και για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων προστασίας των ίδιων των προσφύγων, αλλά και της δημόσιας υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πατούλης πρότεινε την από κοινού διοργάνωση Συνεδρίου Υγείας, το οποίο θα τεθεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, του Δήμου Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Στόχος είναι, με τη μεταφορά εμπειρίας και καλών πρακτικών, να διατυπωθούν προτάσεις και αιτήματα προς τις εθνικές κυβερνήσεις και αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ελλάδας οφείλει να συνεργαστεί με κεντρικούς δήμους της Ευρώπης, όπως είναι ο δήμος Βρυξελλών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού είτε προβλήματα που απορρέουν από την ολιγωρία των κεντρικών εξουσιών, είτε μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στη διαφύλαξη των ανθρωπιστικών αξιών της Ευρώπης και στην διασφάλιση της ασφάλειας στις τοπικές μας κοινωνίες όπως είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε μια Κοινή Ευρωπαϊκή Αυτοδιοικητική Πρόταση για όλα τα παραπάνω ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες μας, την οποία θα καταθέσουμε στις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ειδική αναφορά και στη δημιουργία μιας Χάρτας Υγείας μεταξύ των κρατών της Ευρώπης, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες και ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας με ισότιμο τρόπο να έχουν πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας κάθε χώρας.

Σχετικές ειδήσεις