Εκστρατεία ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων ξεκινά το Υπουργείο Υγείας
Προτεραιότητα στις μεταμοσχεύσεις δίνει το Υπουργείο Υγείας, ορίζοντας τις χρονιές 2011 και 2012 ως έτη μεταμοσχεύσεων.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενημέρωση των πολιτών, ώστε να κατανοήσουν όλοι τη σπουδαιότητα της μεταμόσχευσης.
Ξεκινάει μάλιστα εκστρατεία ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων, μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, την εκκλησία και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, σε ειδική εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση των τοπικών συντονιστών μεταμοσχεύσεων για τη διαδικασία λήψης και μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων, τόνισε πως «οι μεταμοσχεύσεις αποτελούν κορυφαία πολιτική Δημόσιας Υγείας» , ενώ σχετικά με το νέο νόμο διευκρίνισε πως «η Ελλάδα δεν πάσχει από νομοθεσία, αλλά η νομοθεσία θα πρέπει να διευκολύνει τη δωρεά οργάνων και όχι να την αποτρέπει».
Με καχυποψία, ωστόσο, αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τη δωρεά οργάνων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που παρουσίασε η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τζένη Κρεμαστινού.
Πολλόί αμφισβητούν την ικανότητα του Υπουργείου να ανταποκριθεί στον ρόλο του και χαρακτηρίζουν ανεπαρκή την ενημέρωση γύρω από τις μεταμοσχεύσεις, Ωστόσο, θετική καταγράφεται η διάθεση του κοινού απέναντι στο νέο νόμο για τις μεταμοσχεύσεις.
Το παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία πέτυχε να ανέβει στην πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στη Δωρεά Οργάνων, σκοπεύει να ακολουθήσει και το Υπουργείο Υγείας. Η επιτυχία της Ισπανίας, σύμφωνα με τον υπουργό, οφείλεται στη σωστή λειτουργία των συντονιστών και στην αξιοπιστία της λίστας αναμονής των ανθρώπων που έχουν ανάγκη για μόσχευμα, η οποία ουδέποτε αμφισβητήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια. Τόνισε μάλιστα πως και στη χώρα μας η σειρά δεν θα ανατραπεί για κανέναν λόγο, «αυτό αποτελεί βασικό μοχλό της πειθούς, όπως επίσης και η προβολή των πετυχημένων μεταμοσχεύσεων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους Τοπικούς Συντονιστές Μεταμοσχεύσεων (ΤΣΜ), καθώς η σωστή λειτουργία του συγκεκριμένου θεσμού ήταν το μυστικό της επιτυχίας του «Ισπανικού Μοντέλου», που έφερε την Ισπανία πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο στη Δωρεά Οργάνων.
Οι Τοπικοί Συντονιστές θα αποτελέσουν τους συνδέσμους και πολύτιμους συνεργάτες του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων με όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές, από τις οποίες μπορούν να προκύψουν οι δότες. Πρόκειται για γιατρούς ή νοσηλευτές των Νοσοκομείων και είναι θα είναι υπεύθυνοι για το Συντονισμό της Δωρεάς Οργάνων, όποτε προκύπτει δότης.
Για έλλειψη συντονισμού έκανε λόγο στην ομιλία του ο βουλευτής της ΝΔ, Θανάσης Γιαννόπουλος, τονίζοντας ότι «για να έχουμε επανεκκίνηση στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, χρειαζόμαστε μονάδες, συντονιστές και το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΜ να αναλάβουν εποπτικό ρόλο. Δεν πρέπει να χάνονται μοσχεύματα και πρέπει να περιορίσουμε τη φυγή ασθενών στο εξωτερικό». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «πρέπει να δουλέψουμε και προς την κατεύθυνση ίδρυσης διευθυντικού κέντρου για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας, που θα απευθύνεται σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου.
Για καλύτερο συντονισμό έκανε λόγο και η βουλευτής του ΛΑΟΣ, Ουρανία Παπανδρέου, ενώ η βουλευτής της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, μίλησε για συστράτευση όλων σε αυτή την προσπάθεια».