Προσφυγικό: Επέκταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ζητά ο υπουργός Υγείας

Εκτενείς συζητήσεις για τις εξελίξεις στην προσφυγική-μεταναστευτική κρίση είχε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis.

Προσφυγικό: Επέκταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ζητά ο υπουργός Υγείας
2'

Της Διονυσίας Προκόπη

Ο κ. Ξανθός, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες την Τρίτη (16/02/2016), δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, εν μέσω πιέσεων από μερίδα χωρών της Ε.Ε. για κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας. Μαζί με την έναρξη της λειτουργίας των hot-spots, θα πρέπει να έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το υπουργείο Υγείας, για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων- μεταναστών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ο κ. Ξανθός ενημέρωσε τους Ευρωπαίους Επιτρόπους για το πρόγραμμα ενίσχυσης των δομών υγείας του Ανατολικού Αιγαίου, με την πρόσληψη 141 γιατρών, νοσηλευτών και διασωστών στα επτά νησιά που δέχονται τη μεγαλύτερη μεταναστευτική ροή. Οι προσλήψεις, με συμβάσεις 8μηνης διάρκειας, γίνονται σε δύο φάσεις, καθώς με την πρώτη σχετική προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν καλύφθηκαν όλες οι θέσεις. Η επαναπροκήρυξή τους δημοσιεύθηκε χθες, Τετάρτη (17/02/2016).

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι με τις προσλήψεις αυτές αξιοποιείται το πρόσφατο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Ε.Ε. και επισήμανε την ανάγκη συνέχισης της χρηματοδότησης και επέκτασης του προγράμματος, καθώς αναμένεται να συνεχίσουν να υπάρχουν αυξημένες ανάγκες λόγω της προσφυγικής κρίσης η οποία δεν προβλέπεται να σταματήσει.

Ο κ. Αβραμόπουλος και ο Επίτροπος Υγείας τόνισαν, από την πλευρά τους, τη μέγιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και εξέφρασαν την προθυμία τους για παροχή περαιτέρω βοήθειας και υποστήριξης των προσπαθειών που ήδη καταβάλλει η Ελλάδα σε συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, τους εθελοντές και τις τοπικές κοινωνίες.

Παράλληλα, ρυθμίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, και του αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, η διαδικασία προσδιορισμού της ηλικίας ασυνόδευτων ανηλίκων που αιτούνται τη χορήγηση διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα.

Από την έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών, στις 7/6/2013, σε αρκετές περιπτώσεις έχει ανακύψει ζήτημα προσδιορισμού της ηλικίας ανηλίκων που προσέρχονται σε αυτήν. Στο εξής, θα είναι δυνατή η παραπομπή του αιτούντα σε αρμόδια δομή του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, στην οποία απασχολείται παιδίατρος, ψυχολόγος και λειτουργεί κοινωνική υπηρεσία. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, για τον προσδιορισμό της ανηλικότητας λαμβάνονται υπόψη μακροσκοπικά χαρακτηριστικά (ύψος, βάρος, φωνή κλπ.) και αξιολόγηση από τον ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα λαμβάνεται υπόψη στη διαδικασία ασύλου, με γνώμονα πάντοτε το βέλτιστο συμφέρον του αιτούντα, εφόσον δε η αμφιβολία δεν αίρεται, ο αιτών θα θεωρείται ανήλικος.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή