Βλασταράκος: Άμεση χρηματοδότηση από την Ε.Ε για την περίθαλψη των προσφύγων

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες, είναι εκείνα που πρέπει να κυριαρχούν στις πολιτικές όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά όλου του κόσμου, για το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και να καταδικάζεται η απροθυμία παροχής βοήθειας και στήριξης προς τους ανθρώπους αυτούς. Η δημιουργία φραχτών δεν είναι λύση αφού υποβάλλει τους ήδη ταλαιπωρημένους ανθρώπους σε επιπλέον κακουχίες με αβέβαιη εξέλιξη.
3'

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξε το Συμπόσιο του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, με θέμα «Πόλεμος, Μετανάστευση, Υγεία», που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στις 26 - 28 Φεβρουαρίου 2016.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε στο Συμπόσιο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλης Βλασταράκος, ο οποίος εκφώνησε ομιλία με τίτλο «Το χάσμα στην υγεία: Η πρόκληση ενός άνισου κόσμου».

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που δέχεται η χώρα μας είναι πρωτόγνωρες. Μέσα από τον τρόμο του πολέμου και του διωγμού – είπε ο κ. Βλασταράκος - η Ελλάδα αποτελεί για τους ανθρώπους αυτούς, το πρώτο ασφαλές καταφύγιο, διότι παρά τη βαθειά οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, περιθάλπει και βοηθά τους πληθυσμούς αυτούς, με περισσή αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η χώρα υποδέχεται το 95% των προσφύγων και μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη και μέσα σε ένα χρόνο (1.1.2015 – 15.2.2016), έχουν καταγραφεί 950.000 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, η καταγραφή διευκολύνθηκε μετά την αποστολή από την Ε.Ε. ικανού αριθμού ειδικών μηχανημάτων (ΕURODAC). Παράλληλα, τα κέντρα καταγραφής, διαπίστευσης ή ταυτοποίησης (hot spots), που διαθέτει η χώρα στα νησιά Λέσβο, Λέρο, Χίο, Σάμο και Κω, έχουν συνολική χωρητικότητα 7.000 ατόμων, περίπου.

Όπως πρόσθεσε, παρά την μόνιμη επωδό κάποιων ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαφυλάξει τα σύνορά της, η Frontex έχει πιστοποιήσει την πολλή και καλή δουλειά, που γίνεται στη χώρα.

«Κανείς δεν μπορεί να πράξει κάτι διαφορετικό, από το να διασώζει τους πρόσφυγες. Ας μην ξεχνάμε ότι η αντιμετώπιση και η φιλοξενία των προσφύγων στα νησιά, οδήγησε σε 3 υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης», υπερθεμάτισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι οι ροές θα πρέπει να σταματούν στην Τουρκία, να καταγράφονται και στη συνέχεια να προωθούνται στις χώρες της Ευρώπης, που έχουν συμφωνήσει και έχουν ανοίξει θέσεις υποδοχής.

Για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο είναι αυτονόητη παράμετρος η κάλυψη των αναγκών περίθαλψης, όλων των ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα μας. Δεν υπάρχει ζήτημα υγειονομικής βόμβας και μεταδιδόμενων λοιμωδών νοσημάτων, αλλά ανάγκη ελέγχου και επείγουσας υγειονομικής φροντίδας των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων, σε πρωτοβάθμιο ή σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι αναγκαία η άμεση χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου, επαρκούς υγειονομικής φροντίδας που θα περιλαμβάνει:

1) Ενίσχυση με προσωπικό και φάρμακα – εμβόλια – υλικό πρώτης ανάγκης, όλων των δημοσίων δομών στα νησιά του Αιγαίου που αποτελούν πύλες εισόδου.

2) Κάλυψη σε 24ωρη βάση με ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό των ανοικτών Κέντρων Φιλοξενίας στην Αττική και των Προαναχωρησιακών Κέντρων.

3) Προτυποποίηση των διαδικασιών άμεσης φροντίδας, την εφαρμογή πρωτοκόλλων καταγραφής (κάρτα υγείας) και διαχείρισης των συνολικών προβλημάτων υγείας των προσφύγων-μεταναστών, την πιστοποίηση και τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων οργανώσεων και εθελοντών, την παροχή πληροφοριακού υλικού, την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, τη διαπολιτισμική κουλτούρα και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ασθενών.

Σχετικές ειδήσεις