Εκλογές ΕΙΝΑΠ: Σε μαχητική απάντηση στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ καλεί η ΔΗΠΑΚ
Την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων, η οποία «πιάνει το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία, των ιδιωτικοποιήσεων, των ελαστικών μορφών απασχόλησης από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» στηλιτεύει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ), η οποία στηρίζεται από το ΠΑΜΕ.
«Ποια είναι η αιτία της συνεχούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης στα δημόσια νοσοκομεία που οδηγεί στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και χειρουργείων, τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής;
Ποια είναι η αιτία της συνεχούς υποβάθμισης και ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης των υπηρεσιών υγείας;
Ποια είναι η αιτία που οι ασθενείς πληρώνουν 1,5-1,7 δισ. ευρώ το χρόνο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υγεία δεν έχουν; Γιατί υπάρχουν 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι;
Ποια είναι η αιτία των συνεχών περικοπών στους μισθούς μας, των απλήρωτων εφημεριών;
Ποια είναι η αιτία της εντατικοποίησης της δουλειάς μας; Που οι ειδικευόμενοι τραβάνε κουπί σε Ρωμαϊκή γαλέρα, για να καλύψουν τα κενά, σε βάρος της εκπαίδευσής τους; Της μαζικής μετανάστευσης στο εξωτερικό, νέου επιστημονικού δυναμικού;
Η αιτία δεν είναι "το νεοφιλελεύθερο μοντέλο", "η συρρίκνωση και η διάλυση του κοινωνικού κράτους" όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Κρύβει ότι η όποια πολιτική διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομίας, την οποία πιστά υπηρετεί, έχει για τους εργαζόμενους τα ίδια αντιλαϊκά αποτελέσματα. Αλλού πρέπει να αναζητηθεί» αναφέρει η διακήρυξη της ΔΗΠΑΚ.
Τονίζει, επίσης, ότι «ήρθε η ώρα να δώσουμε μαζική, μαχητική απάντηση στην πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ – ΔΝΤ». Η κυβέρνηση αναφέρεται στην αναγκαιότητα της σταδιακής ανάπτυξης και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, όμως «εννοεί δημόσιες μονάδες υγείας που θα λειτουργούν με κριτήρια επιχειρηματικότητας. Με ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση και με έσοδα από την πώληση των υπηρεσιών τους στα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς, με πληρωμή μέσω τοπικής φορολογίας. Όπως το νοσοκομείο της Σαντορίνης που είναι τάχα "δημόσιο" αλλά λειτουργεί από Ανώνυμη Εταιρεία. Με αυτό το κριτήριο θα αξιολογούνται τα νοσοκομεία και θα κρίνονται "βιώσιμα" ή όχι. Αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν ή όχι. Με αυτά τα κριτήρια θέλουν να αξιολογούν και μας.
Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία ώστε ένα μέρος της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να προέρχεται από τους δήμους και τις περιφέρειες. Με αυτή την τροπολογία το βάρος θα καταλήγει πάλι στις πλάτες των εργαζόμενων, οι οποίοι θα "απολαμβάνουν" υπηρεσίες Υγείας ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε δήμου και το μέγεθος των χαρατσιών στους δημότες.
Αυτό το στόχο υπηρετεί το νέο σχέδιο λαιμητόμος για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, για τις συντάξεις, για το δικαίωμά μας στην υγεία και την πρόνοια. Μας αναγκάζουν να δουλεύουμε μέχρι τα 67 έχοντας συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης.
Ολοκληρώνουν την εγκληματική κλοπή των αποθεματικών του ΤΣΑΥ μετά το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο, τα ομόλογα και το κούρεμα του PSI. Μετατρέπουν την ασφάλιση σε πλήρως ανταποδοτική. Η ανταποδοτικότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αυτοχρηματοδότηση των ταμείων απ’ τους εργαζόμενους με συνεχείς μειώσεις των συντάξεων και συνεχείς αυξήσεις των εισφορών για να "βγαίνει" το ταμείο».
Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους εργαζόμενους σε ενίσχυσή της, τιμωρώντας τον παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό. «Οι προτάσεις της πλειοψηφίας της ΟΕΝΓΕ όχι μόνο δε δίνουν λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αντίθετα οδηγούν στη δραματική επιδείνωση της κατάστασης των νοσοκομειακών γιατρών».
Προτάσσει την «άμεση απόσυρση του αντιασφαλιστικού σχεδίου. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια και υποχρεωτική. Πλήρης κάλυψη από το κράτος των κλεμμένων αποθεματικών των ταμείων. Άμεση αποδέσμευσή τους από το χρηματιστήριο. Κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων για τον κλάδο υγείας. Να επεκταθεί ο θεσμός των ΒΑΕ στους γιατρούς. Μέτρα για την Υγεία και ασφάλεια. Σύνταξη για τα ΒΑΕ στα 50 χρόνια για τις γυναίκες, στα 55 για τους άντρες».
Διεκδικεί ένα «ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό», καθώς και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Επίσης, άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών, ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα χρόνια της κρίσης.
Η ΔΗΠΑΚ λέει «όχι» στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στην υπογραφή κλαδικής συμφωνίας στη βάση των ευρωπαϊκών οδηγιών, καθώς ζητά σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, 5ήμερο, 6ωρο και μία εφημερία την εβδομάδα.
Τέλος, ζητά την κατάργηση της αναμονής για την ειδικότητα, έως ότου μηδενιστεί, ο χρόνος αυτός να είναι συντάξιμος, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού.