Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Δικαίωμα στον εμβολιασμό έναντι του καρκίνου τραχήλου μήτρας
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μία διεθνής μέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας, για το δικαίωμα στην ισότητα με την ευρύτερη έννοια του όρου, για το δικαίωμα της ψήφου, για το δικαίωμα στην εργασία, για την απόκτηση βέλτιστων συνθηκών Υγείας και εργασίας.
Στο παρόν άρθρο θα μιλήσουμε για ένα άλλο πολύ σημαντικό δικαίωμα, αυτό του εμβολιασμού έναντι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), του ιού που προκαλεί καρκίνο τραχήλου μήτρας και μία σειρά από άλλα σοβαρά νοσήματα.
Εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο έχουν ασκήσει το δικαίωμα του εμβολιασμού και έχουν θωρακίσει την υγεία τους από σοβαρούς και θανατηφόρους καρκίνους. Στην Ελλάδα το εμβόλιο έναντι του ιού HPV κυκλοφορεί σχεδόν 10 χρόνια και συστήνεται από όλους τους Επιστημονικούς Φορείς, αλλά και από το πιο αρμόδιο όργανο που είναι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της χώρας.
Η δεκαετία που πέρασε μετά την κυκλοφορία του εμβολίου ήταν υπεραρκετή για να απαντήσει σε επιστημονικά ερωτήματα που κάποτε αποτέλεσαν ίσως και ανασταλτικό παράγοντα εμβολιασμού των κοριτσιών. Απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα που όπως ήταν λογικό είχαν ανακύψει, καθώς μιλάμε για ένα εμβόλιο που στοχεύει στην πρόληψη του καρκίνου.
Σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι κάθε σύγχρονη γυναίκα στον κόσμο και στην Ελλάδα εμβολιάζεται, γιατί ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι ισχυρός καρκινικός παράγοντας. Ο ιός προκαλεί το 100% των καρκίνων τραχήλου μήτρας, το 70 % των καρκίνων του αιδοίου, το 40% των καρκίνων του κόλπου, το 84% των καρκίνων του πρωκτού και το 47% των καρκίνων του πέους.
Σήμερα κάθε σύγχρονη γυναίκα εμβολιάζεται έναντι ενός ιού που μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, η οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι ολοκληρωμένη και μπορεί να μεταδοθεί και με την απλή επαφή των γεννητικών περιοχών ή την επαφή των χεριών με τη γεννητική χώρα. Σήμερα η σύγχρονη γυναίκα εμβολιάζεται έναντι ενός ιού που μεταδίδεται ακόμη και με τη χρήση προφυλακτικού, και διακρίνεται από πολύ μεγάλη μολυσματικότητα. Οι μελέτες δείχνουν ότι το 80% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων θα έρθουν κάποια στιγμή της ζωής τους σε επαφή με τον ιό, και κάποιοι από αυτούς θα αναπτύξουν κακοήθη νοσήματα.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται στην Ευρώπη 45.000 νέα περιστατικά Καρκίνου και 410.000 νέα περιστατικά προχωρημένων προκαρκινικών αλλοιώσεων (στον τράχηλο, τον κόλπο, το αιδοίο και τον πρωκτό) που σχετίζονται με τον ιό HPV. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 550 Ελληνίδες γυναίκες διαγιγνώσκονται με Καρκίνο τραχήλου μήτρας και 250 από αυτές πεθαίνουν.
Σκεφτείτε, όμως, ότι πίσω από τα νούμερα αυτά υπάρχουν νεαρές γυναίκες και ολόκληρες νεοσύστατες οικογένειες που πλήττονται. Οι προκαρκινικές τραχηλικές βλάβες χτυπάνε κυρίως τις νεαρές κοπέλες στη δεκαετία 20 -30 ετών και ο καρκίνος τις γυναίκες ηλικίας 30-50 ετών, στην πιο ακατάλληλη στιγμή, στην πιο παραγωγική ηλικία της γυναίκας που γίνεται μητέρα και αναπτύσσει την καριέρα της. Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο «άδικη» αν σκεφθεί κανείς ότι ο καρκίνος τραχήλου μήτρας είναι ένας καρκίνος που θα μπορούσε να προληφθεί με ένα απλό εμβόλιο.
Σήμερα είναι ξεκάθαρο πως το εμβόλιο έναντι του ιού HPV πέραν από επαναστατικό και καινοτόμο είναι πολύ αποτελεσματικό και ασφαλές. Η αποτελεσματικότητά του είναι υψηλή, καθώς προσεγγίζει το 100%, και το προφίλ ασφάλειας ικανοποιητικό, όσο και αυτό των παραδοσιακών εμβολίων με τα οποία εμβολιάζουμε για δεκαετίες τα παιδιά μας. Το εμβόλιο έναντι του ιού HPV είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη 7 νοσημάτων του γεννητικού συστήματος (προκαρκινικές βλάβες τραχήλου-αιδοίου-κόλπου-πρωκτού, καρκίνο τραχήλου μήτρας καρκίνο πρωκτού, γεννητικά κονδυλώματα). Τα πολύ καλά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν οι αυστηρότεροι Διεθνείς Επιστημονικοί Φορείς και 100.000.000 γυναίκες που έχουν εμβολιασθεί σε όλο τον κόσμο.
Σήμερα η σύγχρονη Ελληνίδα εμβολιάζεται με ένα εμβόλιο που έχει μειώσει θεαματικά τις προκαρκινικές τραχηλικές βλάβες και σχεδόν έχει εξαλείψει τα γεννητικά κονδυλώματα σε χώρες που έχουν πετύχει ευρύ εμβολιασμό σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Εμβολιάζεται με ένα εμβόλιο που συστήνεται από τις επίσημες Εθνικές Συστάσεις εμβολιασμού και αποζημιώνεται πλήρως για τις Ελληνίδες.
Ο εμβολιασμός συνδυάζεται με το τεστ Παπανικολάου. Το τεστ Παπανικολάου, είναι μία απλή, ακίνδυνη και αποτελεσματική μέθοδος, η οποία στοχεύει στην ΕΓΚΑΙΡΗ διάγνωση ενός καρκίνου, όταν αυτός βρίσκεται σε αρχόμενο στάδιο ή ακόμα καλύτερα σε προκαρκινικό στάδιο. Σε αυτά τα στάδια η επέμβαση είναι αποτελεσματικότερη και πιο συντηρητική. Ο εμβολιασμός προλαμβάνει τον καρκίνο και τα προκαρκινικά στάδια που προκαλούνται από συγκεκριμένους τύπους πριν καν αναπτυχθούν. Επομένως, σήμερα η γυναίκα μπορεί να προστατευθεί πιο αποτελεσματικά, εφ όσον αξιοποιήσει τις δυνατότητες της επιστήμης.
Η Ελληνίδα ασκεί το δικαίωμα του εμβολιασμού-σήμερα για έναν ακόμη λόγο
Ο στόχος αυτής της ευρείας προσπάθειας ενημέρωσης παραμένει πάντα ο ίδιος, να μην χαθεί η ευκαιρία του εμβολιασμού μια για πάντα. Κάθε μέρα που ο εμβολιασμός αναβάλλεται, αυξάνεται η πιθανότητα η νεαρή και σεξουαλικά ενεργή γυναίκα να μολυνθεί από κάποιον τύπο του ιού, οπότε και χάνεται η δυνατότητα πρόληψης. Σε αυτή την προσπάθεια σημαντική είναι η ενημέρωση του γονέα καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι πολλές φορές αποτελεί τον κύριο παράγοντα αναβολής ή και αναστολής του εμβολιασμού.
Ο εμβολιασμός αυτή τη στιγμή συστήνεται για όλες τις ηλικίες από 11 έως 26 ετών και χορηγείται δωρεάν. Όλες οι κοπέλες που ανήκουν σε αυτές τις ηλικίες είναι καλό να μην χάσουν την ευκαιρία του εμβολιασμού και να ζητήσουν τη συμβουλή του προσωπικού τους γιατρού. Όσο νωρίτερα γίνεται ο εμβολιασμός τόσο πιο έγκαιρη είναι η προστασία. Ωστόσο, σύντομα θα υπάρξουν πολύ σημαντικές αλλαγές στο Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, που καθιστούν αναγκαία την επιτάχυνση του εμβολιασμού των κοριτσιών ηλικίας από 18 έως 26 ετών, καθώς σύμφωνα με την επίσημη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, όλες οι κοπέλες άνω των 18 ετών θα έχουν το δικαίωμα του δωρεάν εμβολιασμού μέχρι και το τέλος του 2016. Μετά από αυτή τη χρονική περίοδο, θα πρέπει να πληρώνουν μόνες τους το κόστος του εμβολιασμού. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι κάθε κορίτσι που είναι πάνω από 18 ετών αλλά και εκείνες που πλησιάζουν την ηλικία των 18 ετών θα πρέπει να προσέλθουν άμεσα στον γυναικολόγο τους, προκειμένου να συνταγογραφήσουν το σημαντικό αυτό εμβόλιο. Ας ξεκινήσουμε από σήμερα ...
Ιωάννα Σπ. Τσιαούση
Γυναικολόγος –Μαιευτήρας
Medical Affairs Manager
MSc executive MBA, E&B University of Athens
Vaccines -Vianex/SpMSD