Θριάσιο: Σε «μισή» εφημερία η Πνευμονολογική Κλινική λόγω έλλειψης προσωπικού

Σε 12 από 24 ώρες μειώθηκε η διάρκεια της εφημερίας στην Πνευμονολογική Κλινική του Θριασίου, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, και μετά από αίτημα της διοίκησης του νοσοκομείου.
2'

Η Πνευμονολογική Κλινική διαθέτει 30 κρεβάτια και λειτουργεί με πληρότητα που ξεπερνά το 100% στις γενικές εφημερίες, καθώς το προηγούμενο διάστημα ο αριθμός των εισαγωγών κυμάνθηκε από 30 έως 55 ασθενείς. Η λειτουργία της καλύπτεται μόνο από τέσσερις ειδικευμένους γιατρούς (συμπεριλαμβανομένου και του διευθυντή) ενώ λείπουν τουλάχιστον δύο νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να μαζεύονται δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και να εντατικοποιείται η εργασία.

Παρόμοια έλλειψη προσωπικού αντιμετωπίζουν και άλλες κλινικές του Θριασίου, όπως η Αιμοδοσία (που εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς διευθυντή, με δύο μόνο μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς), οι Παθολογικές κλινικές, η ΦΙΑΠ, η ΩΡΛ, η Ορθοπεδική, η Καρδιολογική κλινική αλλά και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (στη Γενική ΜΕΘ λείπουν δύο τουλάχιστον ειδικευμένοι γιατροί και λόγω και των συχνών βλαβών των μηχανημάτων, λειτουργούν τα επτά από τα οκτώ κρεβάτια).

Τα σοβαρά αυτά προβλήματα καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Θριασίου Νοσοκομείου του ΠΑΜΕ και τονίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την κατάσταση, η οποία -συνεχίζοντας στη λογική των προηγούμενων κυβερνήσεων- δεν προσλαμβάνει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, «επιχορηγεί» όμως με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιχειρηματικούς ομίλους, «με πρόσφατο παράδειγμα τη χορήγηση 330 εκατ. ευρώ σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες».

Επιπλέον, η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία η οποία προβλέπει τη μεταφορά μέρους της ευθύνης για χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας στους Δήμους και τις Περιφέρειες (και μέσω αυτών στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών), συνεχίζει η Επιτροπή Αγώνα Θριασίου Νοσοκομείου του ΠΑΜΕ. «Με την εφαρμογή της τροπολογίας, θα μεγαλώσει η διαφοροποίηση των δημόσιων μονάδων υγείας, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του αντίστοιχου Δήμου και Περιφέρειας και το κυριότερο, ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που προβλέπει ότι η ευθύνη για τα δημόσια νοσοκομεία θα περάσει στις Περιφέρειες και για τα κέντρα υγείας στους Δήμους».

Η Επιτροπή καλεί όλους τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής να διεκδικήσουν μαζί:

1) την πρόσληψη του αναγκαίου μονίμου προσωπικού σε όλα τα τμήματα και κλινικές. Να δοθούν όλα τα χρωστούμενα ρεπό και άδειες

2) την επαρκή συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (π.χ. αναπνευστήρες) και προμήθεια και των αναγκαίων νέων μηχανημάτων.

3) την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του Θριασίου νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σχετικές ειδήσεις