Η δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στη δημόσια υγεία και οι εξαιρέσεις
ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΣΩ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥ ΚΟΝΔΥΛΙΟΥ
Της Διονυσίας Προκόπη
Οι οφειλές αυτές ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, και όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τη Δευτέρα (11/04/2016), πρόκειται στην ουσία για υποχρεώσεις οι οποίες δεν μπορούν να εισπραχθούν. Πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι, οι οφειλές αυτές είτε να περιοριστούν είτε να παραγραφούν, σε κάθε περίπτωση πάντως να υπάρξει ένας συμψηφισμός, ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Από την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε ΦΕΚ (04/04/2016) και στο εξής, η νοσηλεία των ανασφάλιστων πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία είναι δωρεάν. Ωστόσο, δεν θα έχουν ενιαία αντιμετώπιση οι περισσότεροι από 2 εκατ. ανασφάλιστοι ως προς τη συμμετοχή τους στα φάρμακα, ενώ επίσης για εργαστηριακές εξετάσεις και συνταγογράφηση θα μπορούν να απευθύνονται μόνο στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας και όχι στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς, κλινικές ή εργαστήρια.
Ως προς τη νοσηλεία, δεν υπάρχει πλέον διαδικασία προέγκρισης στα νοσοκομεία καταργούνται οι τριμελείς επιτροπές, καθώς και οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση ή αποδοχή χρέους από την πλευρά των ανασφάλιστων. «Σε αυτό το επίπεδο έχουμε μία απόλυτη εξίσωση των ανασφάλιστων ανθρώπων με τα δικαιώματα των ασφαλισμένων πολιτών» σημείωσε ο κ. Ξανθός.
Για εργαστηριακές εξετάσεις, οι ανασφάλιστοι πολίτες καλύπτονται μόνο από τα δημόσια εργαστήρια των δομών της πρωτοβάθμιας υγείας και των νοσοκομείων.
Για τη συνταγογράφηση, και πάλι οι ανασφάλιστοι θα μπορούν να απευθύνονται μόνο στις δημόσιες δομές της πρωτοβάθμιας και στα νοσοκομεία, με χρήση του ΑΜΚΑ. Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, δικαιούνται μόνο όσοι ανασφάλιστοι πολίτες εμπίπτουν στο νόμο για την ανθρωπιστική κρίση (δηλαδή δικαιούνται επίδομα σίτισης ενοικίου, ηλεκτρικού ρεύματος, σίτισης) και έχουν επομένως εισόδημα κάτω από 2.400 ευρώ, δηλαδή περίπου 170.000 οικογένειες ή 400.000 άνθρωποι.
Επίσης, δωρεάν παροχή φαρμάκων θα συνεχίσουν να έχουν οι πολίτες που ήταν σε καθεστώς κατοχής βιβλιαρίου πρόνοιας ή απορίας, και μετά τη λήξη του βιβλιαρίου. Η παροχή των φαρμάκων δεν θα γίνεται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, να έχουν δωρεάν παροχή φαρμάκων, όχι όμως από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, αλλά από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Οι υπόλοιποι ανασφάλιστοι πολίτες, θα πληρώνουν τη συμμετοχή που προβλέπεται και για τους ασφαλισμένους, όπως και το 1 ευρώ ανά συνταγή.
Για τους ανασφάλιστους οι οποίοι δεν έχουν ΑΜΚΑ (κυρίως δηλαδή πρόσφυγες και μετανάστες) και για τις πιο ευάλωτες ομάδες αυτού του πληθυσμού (παιδιά, έγκυες, ψυχικά πάσχοντες, άτομα με αναπηρία, άτομα με τοξικοεξάρτηση), θα εκδίδεται υγειονομική κάρτα από τις υπηρεσίες των νοσοκομείων, η οποία θα έχει εξάμηνη διάρκεια και θα ανανεώνεται εφόσον η διάρκεια παραμονής στη χώρα είναι μεγαλύτερη.
Η χρηματοδότηση για την κάλυψη των ανασφάλιστων, ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν στο ΕΣΥ μέσω του ΕΟΠΥΥ. Στην ουσία δεν πρόκειται για ξεχωριστό κονδύλι, αλλά όπως διευκρίνισε ο κ. Ξανθός, «ο ΕΟΠΥΥ πέρσι μέσω του ‘στερείται’, έδινε πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ στο ΕΣΥ, για να αγοράσουν τα νοσοκομεία φάρμακα υψηλού κόστους. Αυτό φέτος έχει εκλείψει. Τη δαπάνη αυτών των φαρμάκων την έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου ο κρατικός προϋπολογισμός. Άρα, ο ΕΟΠΥΥ έχει τη δυνατότητα και με βάση τις περσινές αποδόσεις πόρων προς το σύστημα υγείας, αλλά και με βάση και αυτό είναι σημαντικό, τη συμφωνία που έχουμε κάνει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και με τον πρωθυπουργό, υπάρχει μία συμφωνία για αυξημένη ροή ασφαλιστικών εισφορών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ και άρα και στη συνέχεια προς τις δημόσιες δομές».
Με βάση τη συμφωνία αυτή, για το 2016 υπολογίζεται να αποδοθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία επιπλέον 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015, δηλαδή «να αποδοθούν ως ροή χρήματος περίπου στα 4 δισ.» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Σε συνδυασμό με την αύξηση του ορίου δαπανών για τα νοσοκομεία, από 1,388 δισ. ευρώ το 2015 σε 1,634 δισ. ευρώ φέτος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πιστεύει ότι «θα καλυφθεί απολύτως και η επιπλέον ανάγκη χρηματοδότησης για τους ανασφάλιστους».
Πάντως, ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι δεν επιτυγχάνεται απόλυτη εξίσωση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων. «Αυτό θα ήταν το σωστό και το επιθυμητό από εμάς. Σε αυτή τη φάση δεν ήταν δυνατόν να συμβεί με τα σημερινά δημοσιονομικά δεδομένα».