Μπασκόζος: Η «υγειονομική βόμβα» είναι θέμα μαύρης προπαγάνδας

Στο προσφυγικό ζήτημα και την προστασία της υγείας των προσφύγων και μεταναστών, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, κατά τον χαιρετισμό του, στο συνέδριο «The Future of Healthcare in Greece».

Μπασκόζος: Η «υγειονομική βόμβα» είναι θέμα μαύρης προπαγάνδας
2'

«Η προστασία της υγείας των μεταναστών αποτελεί προστασία της Δημόσιας Υγείας» δήλωσε ο κ. Μπασκόζος. Οι αυξημένες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που έχουν δημιουργηθεί, αποτελούν «ευκαιρία για να αναπτύξουμε το σύστημα υγείας και να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό. Οι δομές υγείας στη χώρα μας πρέπει να δουν τις αδυναμίες τους, για να βελτιωθούν» εκτίμησε ο κ. Μπασκόζος.

Τα βασικά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες-μετανάστες, είναι τραύματα και λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενώ μεγάλη σημασία έχει η παιδιατρική και μητρική φροντίδα, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, και τόνισε ότι «η "υγειονομική βόμβα" είναι θέμα μαύρης προπαγάνδας. Αν το σύστημα υγείας ανταποκριθεί και τηρούνται οι κατάλληλης συνθήκες υγιεινής, δεν υφίσταται θέμα υγειονομικής βόμβας».

Το επόμενο βήμα είναι η πρόληψη, συνέχισε ο κ. Μπασκόζος, με τους εμβολιασμούς να είναι το κύριο μέτρο. Ήδη έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα καθολικού εμβολιασμού σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ενώ η εμβολιαστική καμπάνια στη συνέχεια θα επεκταθεί και στο γενικό πληθυσμό.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Υγεία των Προσφύγων και των Μεταναστών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων ενεργειών, πλήρη υγειονομική καταγραφή, εμβολιασμούς, προστασία από τα κουνούπια, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΕΚΑΒ, και τις υπεύθυνες ΜΚΟ, κατέληξε ο κ. Μπασκόζος.

Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, από το βήμα του συνεδρίου δήλωσε ότι «μετά την έκτακτη κατάσταση και τον κίνδυνο πρέπει να περάσουμε στην περίοδο σταθεροποίησης στην ελληνική πραγματικότητα».

Οι νέες συνθήκες δημιουργούν ανάγκες για μεγάλο αριθμό φαρμάκων και νέων υπηρεσιών, πρόσθεσε. Με βάση τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι προσφυγικοί-μεταναστευτικοί πληθυσμοί αποτελούνται από:

• 65% νέοι υγιείς με ήσσονος σημασίας ιατρικά προβλήματα

• 30% ευπαθείς ομάδες

• 5% ασθενείς με σοβαρά νοσήματα, τραύματα ή προϋπάρχουσες νόσους.

Σύμφωνα με τον κ. Ρόζενμπεργκ, η οικονομοτεχνική μελέτη του ΚΕΕΛΠΝΟ διακρίνει τρία διαφορετικά πακέτα κάλυψης των πληθυσμών αυτών:

Ομάδα Α: άσπρη κάρτα - πακέτο υγειονομικής κάλυψης πρώτης υποδοχής. Εδώ εντάσσονται οι υγιείς, νέοι άνθρωποι.

Ομάδα Β: κίτρινη κάρτα - όσοι έχουν οξεία νοσήματα που χρειάστηκαν νοσηλεία, παιδιά, μητέρες, έγκυοι, ασθενείς άνω των 65.

Ομάδα Γ: Κόκκινη κάρτα - χρόνια νοσήματα και θύματα ατυχημάτων, βασανιστηρίων, τραυματισμών, απάνθρωπης μεταχείρισης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή