«Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κύρος του Ινστιτούτου Παστέρ και τη Δημόσια Υγεία»

Τι δηλώνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου στο Newsbomb.gr για τα «ληγμένα εμβόλια κατά της φυματίωσης»
3'

Της Διονυσίας Προκόπη

Χιλιάδες ληγμένα εμβόλια κατά της φυματίωσης «σαπίζουν» στους διαδρόμους του Ινστιτούτου Παστέρ, τα οποία κόστισαν στο ελληνικό δημόσιο μισό εκατομμύριο ευρώ, διατείνεται σημερινό (07/07/2016) δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», καταλογίζοντας ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αφήνοντας αιχμές για «διαφθορά».

Ωστόσο, το δημοσίευμα αποτελεί «αποκύημα φαντασίας», δηλώνει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Παστέρ, Καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Βασίλης Τσίκαρης. Χρησιμοποιώντας ορισμένα αληθή στοιχεία, βγάζει «λανθασμένα συμπεράσματα», τα οποία «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στα γεγονότα» τονίζει.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των «Νέων», το Ινστιτούτο Παστέρ, μπροστά στο ογκούμενο κύμα εισροών προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, προμηθεύτηκε 40.000 εμβόλια BCG τον Απρίλιο του 2016, τα οποία όμως έληγαν μόλις 1,5 μήνα μετά, στις 31/05/2016. Διαγωνισμός δεν έγινε για την προμήθεια των εμβολίων, υποστηρίζουν τα «Νέα», ενώ κατά την ημερομηνία λήξης των εμβολίων είχαν χρησιμοποιηθεί μόλις 4.000 εμβόλια. Το project κόστισε μισό εκατομμύριο ευρώ, με τα κουτιά των άχρηστων εμβολίων να παραμένουν σε κάποιους διαδρόμους του Ινστιτούτου Παστέρ, αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα.

Ο κ. Τσίκαρης αντικρούει τους ισχυρισμούς των «Νέων», τονίζοντας ότι υπάρχουν όλα τα αποδεικτικά έγγραφα και κάνει έκκληση να διαφυλαχτεί το κύρος του Ινστιτούτου Παστέρ, το οποίο παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Όπως δηλώνει στο Newsbomb.gr, είχε διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια των εμβολίων BCG τον Ιούνιο του 2014 (ΑΔΑ: ΒΙΗΝ46ΨΧ6Τ-5ΚΩ) και η σύμβαση η οποία υπογράφηκε τότε, βρίσκεται ακόμα σε ισχύ. Στο πλαίσιο της σύμβασης, ανά διαστήματα εκδίδονται διατακτικές και το Παστέρ προμηθεύεται τις αντίστοιχες ποσότητες. «Δεν παίρνει μια κι έξω τη συνολική ποσότητα, καθώς τα σκευάσματα έχουν ημερομηνία λήξης» διευκρινίζει ο κ. Τσίκαρης.

Φέτος υπήρχε τεράστιο πρόβλημα έλλειψης στα εμβόλια BCG σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με τον πιστοποιημένο για την Ευρώπη κεντρικό προμηθευτή, την εταιρεία «Staten Serum Institut» της Δανίας, (που είναι και ο προμηθευτής της Ελλάδας) να αδυνατεί να αντεπεξέλθει στη ζήτηση. Το Ινστιτούτο Παστέρ διερεύνησε αν υπάρχουν άλλες δυνατότητες προμήθειας, ωστόσο δεν προκρίθηκαν, διότι δεν υπήρχε πιστοποίηση από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Με δεδομένη τη μεγάλη έλλειψη και τις ανάγκες της χώρας λόγω του προσφυγικού-μεταναστευτικού, το Ινστιτούτο Παστέρ ζήτησε 40.000 δόσεις του εμβολίου από την προμηθεύτρια εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2016. Έχοντας σειρά προτεραιότητας προμηθεύτηκε τη συγκεκριμένη ποσότητα, με ημερομηνία λήξης των εμβολίων την 31η Μαΐου 2016.

Ωστόσο, υπήρχε όρος στη συμφωνία με την εταιρεία της Δανίας, όσα εμβόλια δεν έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την ημερομηνία λήξης, να επιστραφούν και να αντικατασταθούν, τονίζει ο κ. Τσίκαρης.

Το Ινστιτούτο Παστέρ στις 03/06/2016 κίνησε τη διαδικασία αντικατάστασης των εμβολίων και εκδόθηκε πιστωτικό τιμολόγιο από την προμηθεύτρια εταιρεία. Όσο για το κόστος των 4.000 εμβολίων που χρησιμοποιήθηκαν, αυτό ανέρχεται σε 36.379,20 ευρώ και όχι σε 500.000 ευρώ, όπως αναφέρουν τα «Νέα», διευκρινίζει.

«Άρα δεν υπάρχει θέμα σπατάλης. Το Παστέρ κινήθηκε με βάση τη νομιμότητα, αντεπεξήλθε με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες της χώρας για το συγκεκριμένο εμβόλιο τη δεδομένη στιγμή, διασφάλισε μέχρι τελευταίας δεκάρας το δημόσιο χρήμα» δηλώνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου και προσθέτει:

«Το Παστέρ έχει ένα κύρος και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε, καθώς παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην προστασία της Δημόσιας Υγείας. Δεν αξίζει τον κόπο για ένα δημοσίευμα να βάλλεται το κύρος του Ινστιτούτου» καθώς η ελληνική κοινωνία μόνο να κερδίσει έχει από το επιστημονικό έργο που πραγματοποιείται στο Παστέρ, καταλήγει ο κ. Τσίκαρης.

Σχετικές ειδήσεις