Πώς να προφυλαχθούμε από τον ιό του Δυτ. Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταφέρεται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του τσιμπήματος κουνουπιού...

Πώς να προφυλαχθούμε από τον ιό του Δυτ. Νείλου
1'

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταφέρεται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του τσιμπήματος κουνουπιού. Εμβόλιο εναντίον του ιού προς το παρόν δεν υπάρχει και επομένως ο μόνος τρόπος προφύλαξης είναι η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας, συμπληρωματικά με τα μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία, που περιλαμβάνουν τακτικούς ψεκασμούς.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Αθανάσιος Τσακρής εξηγεί στο newsbomb.gr τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να παίρνουμε για να προφυλαχθούμε από τον ιό.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι ηλικιωμένοι , αλλά και τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

  • Χρήση εντομοαπωθητικών προϊόντων στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα

Ο χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών ουσιών κυμαίνεται από μία έως τέσσερις με πέντε ώρες. Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντηλιακά και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα μάτια, το στόμα και το βλεννογόνο της μύτης.

  • Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα

Αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ (φιδάκια) κλπ.
Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

  • Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
  • Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού).
  • Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών σε βρέφη μικρότερα των δύο μηνών).
  • Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.
  • Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων, ιδίως οροφής, δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
  • Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών, καθώς πρόκειται για σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
  • Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων, καθώς προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή