Σε κίνδυνο τα μικρά εργαστήρια φυσικοθεραπείας
Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας, η οποία εορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου, είναι «δώσε ζωή στα χρόνια σου».
Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι ένα άτομο υγιές θα πρέπει να είναι λειτουργικά ανεξάρτητο, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πολύ συχνά, κακώσεις ή τραυματισμοί, παθήσεις ή διαταραχές, η ηλικία ή περιβαλλοντικοί παράγοντες, περιορίζουν την κίνηση και τη λειτουργικότητα ενός ατόμου επηρεάζοντάς το σωματικά, ψυχολογικά αλλά και επαγγελματικά και κοινωνικά. H φυσικοθεραπεία μπορεί να επιτύχει ανακούφιση του πόνου, μέγιστη δυνατή βελτίωση των ανθρώπινων λειτουργιών ή αποκατάσταση της κίνησης, συνεπώς, συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.
Οι φυσικοθεραπευτές λειτουργούν είτε ως ανεξάρτητοι επαγγελματίες υγείας, είτε ως μέλη διεπιστημονικών ομάδων. Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 7.500 εγγεγραμμένοι φυσικοθεραπευτές στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, από τους οποίους αρκετοί απασχολούνται στο δημόσιο τομέα, ενώ ο κύριος όγκος απασχολείται είτε ως ελευθεροεπαγγελματίες (Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας, κατ’ οίκον επισκέψεις) είτε ως υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Φυσικοθεραπευτών, Γεώργιος Τσαγρής, υπενθυμίζει τα προβλήματα του κλάδου, εκφράζοντας παράλληλα «δυσαρέσκεια και απογοήτευση για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους φυσικοθεραπευτές» επισημαίνοντας, ότι η κύρια πηγή εισοδήματος των ελευθεροεπαγγελματιών φυσικοθεραπευτών είναι οι αμοιβές τους από τον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν στους ασφαλισμένους, καθώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει εκλείψει παντελώς η ιδιωτική πελατεία.
Όπως αναφέρει, «οι αντοχές μας πλέον εξαντλούνται. Το κράτος φέρεται αντισυμβατικά και καθυστερεί συστηματικά την αποπληρωμή των υποχρεώσεών του, με αποτέλεσμα τα χρέη να συσσωρεύονται δραματικά και να οδηγούν όλους τους παρόχους σε απόγνωση και κινήσεις απελπισίας». Από την άλλη «ζητείται προκαταβολή φόρου για ποσά που δεν έχουν εισπραχθεί ή δεν θα εισπραχθούν ποτέ», ενώ το «τελειωτικό χτύπημα για τους περισσότερους παρόχους επήλθε με την ψήφιση του Ασφαλιστικού».
Οι φυσικοθεραπευτές θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και γενικότερα του συστήματος υγείας, σημειώνοντας ότι, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις εισφορές υγείας που έχουν εισπραχθεί από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, δεν έφθασαν ποτέ στα ταμεία του Οργανισμού, καθώς επίσης είναι γεγονός και η ελλιπής χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι ελευθεροεπαγγελματίες φυσικοθεραπευτές, προβάλλουν μία σειρά αιτημάτων προς την πολιτεία για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως: την απευθείας χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, τη δημιουργία διαρκούς επιτροπής διαχειριστικού ελέγχου του ΕΟΠΥΥ, με τη συμμετοχή και φυσικοθεραπευτή, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των παλαιότερων οφειλών, την οριστική εκκαθάριση και απόδοση των συνολικών οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ, το ασφαλιστικό, τη φορολογία, για δίκαιες και ισοβαρείς συμβάσεις κ.α.
«Δυστυχώς», όπως αναφέρει ο κ. Τσαγρής, «δεν είχαμε την απαιτούμενη αντιμετώπιση των περισσοτέρων θεμάτων, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να χρονίζουν και το χειρότερο δε γνωρίζουμε μέχρι πότε. Το σίγουρο είναι ότι το σημερινό πλαίσιο θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των μικρών, κυρίως, επιχειρήσεων των φυσικοθεραπευτών».