Μπαργιώτας: Πότε θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση;
«Πότε, κ. Υπουργέ, θα υλοποιηθούν όσα διαρκώς εξαγγέλλετε για την ψυχική υγεία; Έχω κουραστεί τα τελευταία δύο χρόνια να ακούω εξαιρετικά καλές αναλύσεις επιχειρησιακών σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ακούω διαρκώς για νομοσχέδια που όπου να ’ναι έρχονται –είτε είναι ψυχική υγεία είτε είναι νοσοκομεία- και μονίμως για διορισμούς, οι οποίοι βρίσκονται στο ΑΣΕΠ. Τα ερωτήματα με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση γίνονται αμείλικτα. Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι; Υπάρχει σχέδιο; Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα; Υπάρχει κάποια διαφορετική φιλοσοφία; Στην ψυχιατρική κοινότητα υπάρχουν τεκμηριωμένες -στο βαθμό που είναι τεκμηριωμένες- και αντίθετες απόψεις σε σχέση με την αποασυλοποίηση, την τομεοποίηση, τον τρόπο γενικά που πρέπει να γίνει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Θέλετε να εφαρμόσετε μια άλλη πολιτική; Υπήρξε επαναδιαπραγμάτευση; Ποιο ήταν το επεξεργασμένο σχέδιο, το οποίο υποβάλατε –αν υποβάλατε κάτι- και ποια είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;» είπε ο κ. Μπαργιώτας απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας.
Επικαλούμενος την επιστολή (17/08) του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Nils Muiznieks, προς τον κ. Ξανθό και την κ. Φωτίου, στην οποία περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ψυχική υγείας, όπως τη βίωσε κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα μεταξύ 3-8/07, ο βουλευτής του Ποταμιού ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η επιστολή με έκανε να ντραπώ με τις πολύ γλαφυρές περιγραφές των άθλιων συνθηκών που συνάντησε ο Επίτροπος τόσο στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο όσο και σε άλλα ιδρύματα ανά τη χώρα. Περιγράφει τις ελλείψεις σε προσωπικό, τις άθλιες συνθήκες, τα προβλήματα του προσωπικού με έναν τρόπο πολύ γλαφυρό και καθοριστικό. Αναφέρει τους θανάτους που συνδέονται με τις αδυναμίες νοσηλείας και τα προβλήματα, την πυρκαγιά στο Δρομοκαΐτειο και στο Δαφνί. Με έκανε να θυμώσω, γιατί ο ίδιος επίσης υπογραμμίζει ότι ακόμη σήμερα υπάρχει ψυχιατρείο στην Ελλάδα, στο οποίο οι ψυχιατρικοί ασθενείς είναι έγκλειστοι σε εικοσιτετράωρη βάση σε ‘κλουβιά’, όπως αναφέρει. Η λέξη είναι cages. Με έκανε να θυμώσω, γιατί ο ίδιος υπογραμμίζει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο».
Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε την κατάσταση και αναφέρθηκε για πολλοστή φορά στο «προσχέδιο μιας πολύ σημαντικής διοικητικής μεταρρύθμισης στο σύστημα υγείας που τώρα έχει δεχθεί τις παρατηρήσεις της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και πιστεύω ότι μέσα στον Οκτώβριο θα είμαστε σε θέση να τη νομοθετήσουμε».
Τέλος, ο κ. Μπαργιώτας αναφερόμενος στη χρηματοδότηση συγκεκριμένων ΜΚΟ ψυχικής υγείας τόνισε: «Υπάρχει ένας συγκεκριμένος νόμος του 2013, ο οποίος περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν, για να αξιολογηθεί και να αποζημιωθεί η δαπάνη των ΜΚΟ και των εταιρειών ψυχικής υγείας. Σας ρωτώ, λοιπόν, στην αναθεώρηση που έγινε στο Υπουργείο, η οποία ενδεχομένως να χρειαζόταν, και φέρει την υπογραφή του κ. Γιαννουλάτου, τηρήθηκε ο νόμος του 2013; Το άλλο ερώτημα που έχω –και είναι πολύ σημαντικό- επειδή ακούω από διάφορους του χώρου ότι ο νόμος της κ. Σκοπούλη του 2013 είναι δύσκολος και προβληματικός και πολύ δύσκολο να ερμηνευτεί, έχετε σκεφτεί να αλλάξετε τον νόμο με κάτι διαφορετικό; Υπενθυμίζω μόνο -και τελειώνω με αυτό- ότι με τον τρόπο αυτό, το κόστος των ΜΚΟ κατέβηκε κατά 50%, από 100 σε 50 εκατομμύρια περίπου τον χρόνο, και εδώ φαίνεται ότι ξαναπαίρνουμε την ανιούσα. Θα αλλάξετε τον νόμο με κάτι πιο εύκολο, για να το πω σχηματικά, ή με κάτι πιο δύσκολο;».
Ο κ. Μπαργιώτας τονίζει ότι δεν πήρε απάντηση από τον κ. Ξανθό, καθώς ο υπουργός Υγείας είπε «Θα σας τα πω αυτά. Μην ανησυχείτε! Θα δοθούν επαρκέστατες απαντήσεις», παραπέμποντας στην ουσία στην επόμενη Επίκαιρη Ερώτηση που ήταν του αντιπροέδρου της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδη.