Οι πρώτες 1.000 μέρες καθοριστικές για την υγεία του παιδιού σας

Παροτρύνετε τα παιδιά σας να τρώνε τα λαχανικά τους, να πηγαίνουν νωρίς για ύπνο ...
1'

Παροτρύνετε τα παιδιά σας να τρώνε τα λαχανικά τους, να πηγαίνουν νωρίς για ύπνο ώστε να αναπτυχθούν σωστά και να είναι υγιή.
Αλλά… έχετε σκεφτεί ότι η υγεία τον παιδιών σας ίσως έχει ήδη καθοριστεί;

Έρευνες δείχνουν ότι οι πρώτες 1.000 ημέρες στη ζωή ενός παιδιού – οι 9 μήνες στη μήτρα και τα επόμενα δύο χρόνια από τη γέννησή του – είναι καθοριστικές για την υγεία του στην υπόλοιπη ζωή του.

Η περίοδος αυτή είναι καθοριστική για το αν ως ενήλικας θα παρουσιάσει διαβήτη ή θα υποστεί έμφραγμα, το βάρος του, αλλά και το προσδόκιμο ζωής.

Η θεωρία αυτή βασίζεται σε έρευνες δεκαετιών του καθηγητή David Barker και της ομάδας του στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Πιστεύουν ότι υπάρχει μία σειρά από κρίσιμα στάδια στην ανάπτυξη του παιδιού κι αν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές σε κάθε στάδιο τότε πιθανότατα τα προβλήματα υγείας θα κάνουν την εμφάνισή τους, αργότερα.

Πολλά από τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον, εξαρτώνται από την περίοδο που το παιδί βρίσκεται ακόμα στη μήτρα, όπου η διατροφή και γενικότερα ο τρόπος ζωής της μητέρας επηρεάζει το έμβρυο.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι ένα μωρό που γεννήθηκε με μικρό βάρος έχει διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξει στο μέλλον καρδιακό νόσημα, από ένα που γεννήθηκε βαρύτερο.

Οι επιστήμονες προτρέπουν τις γυναίκες να προσέχουν τι τρώνε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ώστε όταν έρθει η ώρα να γίνουν μητέρες τα μωρά τους να είναι υγιή.