Κόντρα Ξανθού με τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τη δαπάνη των εξετάσεων
Της Διονυσίας Προκόπη
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, έδωσε σήμερα, Πέμπτη (10/11/2016) απάντηση στον ΠΑΣΙΔΙΚ, καθώς με χθεσινή του ανακοίνωση τον κατηγορούσε για «ιδεοληψία» και «κόκκινα γυαλιά» υπέρ του δημοσίου τομέα, για παράβαση καθήκοντος και τέλεση ποινικού αδικήματος. Αφορμή για τη σκληρή ανακοίνωση του ΠΑΣΙΔΙΚ αποτέλεσε η ομιλία του κ. Ξανθού στο 18ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο, όπου ανέφερε ότι «η βασική πολιτική μας επιλογή είναι η "μεροληψία" υπέρ του Δημοσίου και η επικουρικότητα του Ιδιωτικού Τομέα». Το θέμα της συζήτησης ήταν η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), για την οποία ο Ανδρέας Ξανθός, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η αλήθεια είναι ότι αυτό το σχέδιο περιορίζει σε ένα βαθμό το ρόλο του ιδιωτικού τομέα. Θεωρούμε όμως ότι η Πολιτεία έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να ανασυγκροτήσει την ΠΦΥ με όρους Δημοσίου Συστήματος Υγείας».
Με βάση τα παραπάνω, ο ΠΑΣΙΔΙΚ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θεμελιώδης αρχή της δημόσιας διοίκησης, την οποία (δημόσια διοίκηση) χρειάζεται επίσης να του θυμίσουμε ότι ασκεί, είναι η αρχή της "αμεροληψίας" η οποία επιβάλλει στη δημόσια διοίκηση κατά την ενάσκηση της εξουσίας της να είναι ανεξάρτητη από επιρροές και να λειτουργεί χωρίς εμπάθεια και προκατάληψη έναντι του διοικούμενου. Καλό είναι να μην δηλώνει δημοσίως ότι παραβαίνει το καθήκον του. Υπάρχει σχετικό ποινικό αδίκημα και δεν είναι ακαδημαϊκός για να του "συγχωρείται" να "λέει και μια κουβέντα παραπάνω"». Επίσης, «στην Ελλάδα, το κράτος μεροληπτεί ήδη υπέρ του Δημοσίου έναντι το Ιδιωτικού τομέα. Το 90% των δαπανών υγείας κατευθύνεται στις δημόσιες δομές και μόλις το 10% στις ιδιωτικές δομές!» και «εάν ο Υπουργός βγάλει τα κόκκινα γυαλιά του, θα μπορέσει να δει ότι σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο η επένδυση του Κράτους σε υλικοτεχνικές υποδομές θεωρείται ξεπερασμένη, ως μη αποδοτική. Αντ’ αυτού προτιμάται η "αγορά υπηρεσιών", σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο, από το οποίο ωφελείται πρωτίστως ο ασφαλισμένος που λαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες με μικρότερο, για το ασφαλιστικό σύστημα, κόστος».
Μετά την έκταση που πήρε το θέμα, ο υπουργός Υγείας δηλώνει: «Η ΠΑΣΙΔΙΚ που εκπροσωπεί τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα φέρεται ενοχλημένη από τη δήλωσή μου ότι η πολιτική του Υπουργείου είναι "μεροληπτική" υπέρ της δημόσιας περίθαλψης και μάλιστα αυτό συνιστά παράβαση καθήκοντος και ποινικό αδίκημα! Ας αφήσουμε τις αστειότητες και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς. Η ουσία της αντιπαράθεσης είναι το γεγονός ότι έχουμε καταστήσει σαφές πως ο ρόλος του υπουργείου Υγείας δεν είναι να ρυθμίζει τον "ανταγωνισμό" ανάμεσα στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, αλλά να παρεμβαίνει ενεργά για τη στήριξη και αναβάθμιση του με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών. Η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη και η επικουρικότητα του ιδιωτικού τομέα δεν είναι ιδεοληπτική εμμονή αλλά όρος καθολικής και ισότιμης φροντίδας των ανθρώπων, ανακούφισης των οικονομικά αδύναμων, ελέγχου της προκλητής ζήτησης και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.
Η κυβέρνηση και γενικότερα η Πολιτεία δεν έχουν το δικαίωμα να σχεδιάζουν τη δραστική ενίσχυση των δημόσιων δομών, ιδιαίτερα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, να αναβαθμίζουν τα εργαστήρια τους, να επαναπροσανατολίζουν δημόσιους πόρους προς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας; Η ΠΑΣΙΔΙΚ απαντά αρνητικά, γιατί αυτό επιτάσσει το συμφέρον του κρατικοδίαιτου επιχειρηματικού τομέα στο χώρο της διάγνωσης, ο οποίος έχει συμβάλλει καθοριστικά στην έκρηξη της δαπάνης για εργαστηριακές εξετάσεις.
Κατανοούμε την ενόχληση, αλλά δεν περιμέναμε τόσο απροκάλυπτη επίθεση. Πρόθεσή μας δεν είναι η αντιπαράθεση αλλά η οριοθετημένη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας και η δυναμική σχέση ανάμεσα στην αυξημένη "χωρητικότητα" του ΕΣΥ και στην ανάγκη συμβάσεων με ιδιώτες παρόχους. Θέλουμε, όμως, να είναι ξεκάθαρο ότι η περίοδος της συνειδητής εγκατάλειψης και απαξίωσης της δημόσιας περίθαλψης έχει τελειώσει. Η μάχη για την αναβάθμισή της θα είναι διαρκής, επίμονη και αναγκαστικά μακρόχρονη».
Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι –κυρίως- τα μικρομεσαία ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια πλήττονται από τα υψηλά ποσά υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), γεγονός που διακινδυνεύει τη βιωσιμότητά τους. Επίσης, πρόσφατα τιμολογήθηκε από το υπουργείο Υγείας μία σειρά διαγνωστικών εξετάσεων, οι οποίες αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, «η κοστολόγηση των περισσότερων εξ αυτών σε τιμές κάτω του κόστους αποτελεί νέο πλήγμα, τόσο στην αποζημίωση του ιατρικού έργου, το οποίο επιβαρύνεται με τις ληστρικές επιδρομές του clawback και rebate». Παράλληλα, η δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ζητώντας τη θεσμοθέτηση μηχανισμών ελέγχου για τον περιορισμό της.
Σε σχέση με τα παραπάνω, ο Ανδρέας Ξανθός τονίζει στη σημερινή του δήλωση: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι η δημοσιονομική επιτήρηση της χώρας και τα περιοριστικά μέτρα όπως το clawback δημιουργούν αδικίες και ανισότητες στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά ξέρουμε επίσης ότι χωρίς σοβαρό μηχανισμό ελέγχου της ζήτησης με επιστημονικά κριτήρια, χωρίς αποτροπή των φαινομένων της υπερσυνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων και της σπατάλης πόρων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ούτε το clawback θα περιοριστεί, ούτε η ποιότητα των υπηρεσιών και η βιωσιμότητα συνολικά του Συστήματος Υγείας μπορεί να διασφαλιστεί. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με όλους όσοι έχουν θεσμικό ρόλο στο χώρο της Υγείας, με ειλικρίνεια, χωρίς εμπάθεια και προκαταλήψεις. Ελπίζουμε αυτό να ισχύει και για την ΠΑΣΙΔΙΚ» καταλήγει ο υπουργός Υγείας.