ΠΟΕΔΗΝ: «Συνθήκες πολέμου» στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
Η αύξηση κατά 40% της προσέλευσης ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), από την μια πλευρά, η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων από την άλλη, αλλά και η ανάπτυξη πολλών ΤΕΠ «με άναρχη χωροταξική κατανομή των ιατρείων, των εργαστηρίων και των χώρων αναμονής», έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς, «που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Στα ΤΕΠ μεγάλων εφημερευόντων νοσοκομείων προσέρχονται 1.500 ασθενείς κατά μέσο όρο σε κάθε εφημερία και η κυριότερη αιτία σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ είναι «η διάλυση» της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. «Έχουν εξαντληθεί οι αντοχές των δημόσιων νοσοκομείων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.
Οι καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των περιστατικών είναι μεγάλες, καθώς «από την ώρα που προσέρχεται ο ασθενής στα ΤΕΠ έως την εισαγωγή του, μεσολαβούν και 12 ώρες (μέσος όρος στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία)» αναφέρει η Ομοσπονδία.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, είναι κάτω των ορίων ασφαλείας, μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται σε αναλώσιμο και υγειονομικό υλικό, ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι παλαιός και κακοσυντηρημένος, ενώ «υπάρχουν νοσοκομεία που τη διαλογή των ασθενών στα ΤΕΠ την κάνουν διοικητικοί υπάλληλοι». Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «τριτοκοσμικά συμβάντα», αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι οι «διάδρομοι μπροστά από τα ιατρεία είναι γεμάτοι, διασωληνωμένοι ασθενείς σε φορεία και θαλάμους, λόγω έλλειψης ΜΕΘ, άκρως επείγοντα περιστατικά παραμένουν σε ράντζα πολλές ημέρες, έως ότου βρεθεί χειρουργικό τραπέζι να χειρουργηθούν» και από την άλλη, ασθενείς και συνοδοί «εκτός εαυτού χάνουν την υπομονή τους περιμένοντας τη σειρά τους».
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στα ΤΕΠ επικρατούν «συνθήκες πολέμου» κατά τις ημέρες εφημερίας, «καθημερινό φαινόμενο είναι η επιθετική και βίαιη συμπεριφορά ασθενών», άστεγοι προσέρχονται στα ΤΕΠ για ύπνο, ενώ λόγω έλλειψης ασφάλειας, καταγράφονται κλοπές.
Τέλος, η Ομοσπονδία τονίζει ότι σε πολλούς ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, οι ο οποίοι προσέρχονται με ιδιωτικά μέσα, δεν εκτιμάται η σοβαρότητα της κατάστασής τους (ελλείψει γιατρού στη διαλογή) καθώς δίνεται προτεραιότητα στα περιστατικά που διακομίζονται με το ΕΚΑΒ. Αποτέλεσμα είναι να περιμένουν πολλές ώρες τη σειρά τους και όσοι πάσχουν από σοβαρά νοσήματα (εσωτερική αιμορραγία, καρδιολογικά κ.α.) να κινδυνεύει η ζωή τους. Ως προς τα ΤΕΠ Παιδιατρικής, η εικόνα δεν είναι πολύ καλύτερη, καθώς οι γονείς με τα παιδιά στην αγκαλιά περιμένουν πάνω από τρεις ώρες λόγω έλλειψης παιδιάτρου, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.