Ξανθός: Δεν πρόκειται να «παγώσουν» οι ωριμάνσεις στο ΕΣΥ

Συζήτηση με τους γιατρούς για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία και την ιατρική εκπαίδευση
4'

Στη συνδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων συμμετείχε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016.

Επί τάπητος τέθηκαν η υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας, η απουσία οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι δυσλειτουργίες του ΕΟΠΥΥ, η υποστελέχωση των Νοσοκομείων, και άλλα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της περίθαλψης.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, ανοίγοντας τις εργασίες της συνδιάσκεψης, αναφέρθηκε σε όλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στο χώρο της Υγείας και δημιουργούν δυσκολίες τόσο στους γιατρούς και τους άλλους επαγγελματίες υγείας, όσο και στους πολίτες σε ό,τι αφορά την πρόσβασή τους στο Σύστημα.

Η υποχρηματοδότηση της υγείας που βρίσκεται περίπου στο 5% -ενώ στο 7% είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος-, η απουσία οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι αδυναμίες του ΕΟΠΥΥ, τόσο ως προς την περίθαλψη, όσο και ως προς τις πληρωμές των παρόχων υπηρεσιών υγείας, η υποστελέχωση των νοσοκομείων λόγω της έλλειψης μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές όπου είναι έντονο το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, είναι ζητήματα τα οποία η Πολιτεία καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει μέσα από την οριακή λειτουργία του Συστήματος Υγείας, τόνισε ο κ. Βλασταράκος.

Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες μειώσεις στα εισοδήματα του συνόλου των λειτουργών της υγείας, σε σχέση με το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα και την εφαρμογή οριζοντίων μέτρων περεταίρω περικοπών, οδηγούν τους παρόχους υπηρεσιών υγείας σε αδυναμία λειτουργίας και πολλά μικρομεσαία ιατρεία και εργαστήρια στο κλείσιμό.

Οι φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει καθημερινά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και η κοινωνική δράση των ελευθέρων επαγγελματιών παρόχων υπηρεσιών υγείας δεν μπορούν από μόνες τους να αντικαταστήσουν μία οργανωμένη υγειονομική πολιτική, που ένα σύγχρονο κράτος οφείλει να εφαρμόζει. Είναι καιρός, στο σημείο που έχουμε φτάσει, να υπάρξει συνεννόηση και συνέργεια όλων των δυνάμεων, προκειμένου τα προβλήματα που δημιουργούνται διαρκώς από τις ελλείψεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αδυναμία στελέχωσης των κενών κλινών ΜΕΘ, να λιγοστεύσουν και το σύστημα υγείας να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας, λόγω της μεγάλης φτωχοποίησή της, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Ο Ανδρέας Ξανθός, από την πλευρά του, ανέφερε ότι είναι πραγματικές οι ελλείψεις και οι αδυναμίες του συστήματος υγείας, όπως τονίστηκαν και από τον πρόεδρο του ΠΙΣ, και δήλωσε ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις απάλειψης των προβλημάτων που ναρκοθετούν το σύστημα. Ανέφερε πως προχωρά η διαδικασία πρόσληψης 740 γιατρών και στις αρχές του επόμενου έτους θα προκηρυχτούν άλλες 2.000 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ. Ταυτόχρονα – είπε - προχωρούν οι διαδικασίες πρόσληψης νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, ώστε να σταθεροποιηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα που αφορούν στους νοσοκομειακούς γιατρούς και τη σταθεροποίηση καταβολής των εφημεριών, στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, τις συμβάσεις με νέους γιατρούς και ζήτησε τη συνδρομή όλων, προκειμένου να ανταποκριθούν με σεβασμό στην περίθαλψη και στις ανάγκες των πολιτών.
Διάλογος μεταξύ των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και του υπουργού Υγείας έγινε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία και την εκπαίδευση.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι προχωρεί σταδιακά στην αντιμετώπισή τους λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις διευκρίνισε πως έχουν δοθεί ισοδύναμα και δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί πάγωμα ωριμάνσεων στο ΕΣΥ, ενώ στο ζήτημα της εμπλοκής ορισμένων κρίσεων γιατρών στα Συμβούλια Κρίσης ενημέρωσε πως θα υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα.

Οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων, στη συνέχεια, συζήτησαν για την ιατρική εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα, προπτυχιακή, μεταπτυχιακή και δια βίου, καθώς και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ως βάση ενός σύγχρονου οικοδομήματος του Συστήματος.

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η συνδιάσκεψη στόχο έχουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για θετικές και βιώσιμες προτάσεις, προς την κατεύθυνση δημιουργίας υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, φροντίδας και περίθαλψης των πολιτών, με ασφάλεια, ποιότητα και προοπτική.

Σχετικές ειδήσεις